Naar schatting 25 % van de volwassenen kampt met een vorm van niet-alcoholische leververvetting. De ziekte blijft vaak lang onder de radar maar kan leiden tot chronische ontstekingen en zelfs levercirrose. Voor het eerst is er uitzicht op een doeltreffende behandeling, die mee ontwikkeld werd door het team van prof. Sven Francque (UZ Antwerpen).

Een zorgvolmacht opstellen is een manier om, buiten het gerecht om, beslissingen te kunnen nemen in de plaats van iemand anders, vaak je partner of ouder. Met een zorgvolmacht voorkom je moeilijke situaties, zoals bijvoorbeeld bij de verkoop van de gezinswoning.

De rol van voeding bij chronische aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen of kanker is al uitgebreid onderzocht. De veelvoorkomende longziekte COPD hinkt op dit terrein achterop. Toch zou voeding ook bij respiratoire klachten een positieve invloed kunnen hebben op bepaalde klachten.

Wallonië telt heel wat interessante musea. Ze zijn niet altijd heel bekend, maar zeker het bezoeken waard. We nemen je mee naar enkele bijzondere collecties.

Uit het magazine

Het doet je wellicht tandenknarsen, maar een mooie glimlach vergt een serieuze financiële inspanning. Want wat betaalt je ziekenfonds terug? En is een aanvullende tandverzekering nuttig?

Black Friday is synoniem met een golf van kortingen en promoties. Maar is het echt wel de beste periode om te gaan winkelen? Test Aankoop analyseerde vier productcategorieën die zeer populair zijn tijdens deze promotieperiode.

De drie grootschalige Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker kenden over heel 2020 bekeken slechts een beperkte impact van de coronacrisis. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Centrum voor Kankeropsporing. De screenings voor borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker liepen weliswaar vertraging op, maar die werd nog binnen 2020 grotendeels ingehaald.

Museum M gaat volgend jaar opnieuw werk van opkomend talent tentoonstellen. Het museum lanceert daarvoor een oproep: iedereen die geïnteresseerd is kan vanaf vandaag/dinsdag tot midden januari een werk opsturen. Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt, die volgend jaar te zien zal zijn in de zalen.

De 65.000 federale ambtenaren krijgen voortaan een thuiswerkvergoeding van 50 euro per maand. Dat zegt minister voor Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) in haar nieuwe beleidsnota die ze dinsdag voorstelt voor de Kamer.

Aion Bank bevroeg 1000 Belgen, ouder dan 40 jaar, naar hun kijk op hun financiën. Is die veranderd met de leeftijd? Heeft de covidcrisis een invloed? Doen ze aan pensioen-en successieplanning? En is die 'impulsieve aankoop' door de midlifecrisis een mythe of werkelijkheid?

Deze maand in Plus Magazine