De bloedvoorraad van Rode Kruis-Vlaanderen staat nog steeds zwaar onder druk. De ziekenhuizen draaien sinds een tijdje op volle toeren en hebben - door de inhaalbeweging die ze moeten doen - meer nood aan bloedproducten dan vóór de coronacrisis. Het aantal donoren dat zijn weg (terug)vindt naar de donorcentra is echter onvoldoende.

Installeer je comfortabel voor je scherm, open je ogen en oren en geniet van het Bel Jazz Fest op 29 en 30 mei. Concerten live via internet uitgezonden vanuit de Flageystudio's. Uniek én een kans om de sector te steunen!

Sinds de start van de coronamaatregelen heeft liefst 3 op de 4 Belgen videogesprekken met familie, vrienden of kennissen gevoerd. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 1.500 Belgen in opdracht van Telenet. Vooral grootouders en kleinkinderen, en ouders met kinderen die niet langer thuis wonen (61%), belden tijdens de lockdown met elkaar over video.

Covid-19 slaat harder toe bij mensen met dementie en dat komt niet alleen doordat ze samen zitten in zorgcentra. Een dementie-gen blijkt het risico op ernstige covid-19 te verdubbelen, blijkt uit een grootschalige studie.

BVAS (de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten) stelt zich vragen bij het Koninklijk Besluit nr. 20 van 13 mei 2020 voor de continuïteit van de zorg tijdens de covid-19-pandemie dat duidelijk vermeldt dat alleen patiënten die beantwoorden aan de criteria die binnen de testrichtlijnen van Sciensano vallen, in aanmerking komen voor een PCR-test of antigeenserologie.

Miljoenen mensen hebben artrose, reumatoïde artritis of ernstige botontkalking. Een groot deel van die mensen heeft - vaak dagelijks - pijn. Hoe komt dat? En belangrijker nog: kun je iets tegen die pijn doen?

Iets gebroken? Laat dan eens controleren hoe het met je botten gesteld is, zeker als 50-plusser. Blijk je osteoporose te hebben, dan zijn daar medicijnen tegen. En wist je dat bepaalde vitamines je botten sterker maken?

Na eerdere lanceringen op de kusttram en de Gentse trams voorziet De Lijn vanaf maandag ook contactloze betaling op het Antwerpse tramnet. Als het pilootproject bij de trams positief geëvalueerd wordt, zal de vervoersmaatschappij contactloos betalen ook invoeren op het hele Vlaamse busnet.

Het Riziv heeft dinsdag de voorwaarden bekendgemaakt voor een terugbetaling van 9,60 euro voor serologische testen. Onder meer zorgverleners op risicovolle werkplekken kunnen op een tussenkomst van de ziekteverzekering rekenen, als een arts de test heeft voorgeschreven.

Grootouders mogen terug op de kleinkinderen passen, maar onder strikte voorwaarden waardoor heel wat grootouders het bezoekje van hun kleinkinderen nog even moeten uitstellen. Daarom ontwikkelde Gezinssport Vlaanderen een online grootouder-kleinkindspel. Een actief spel waar grootouders en kleinkinderen samen leuke opdrachten uitvoeren, elk vanuit hun kot.

Uit het magazine
Anne Vanderdonckt

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.