Advertorial

Winterescape: 10 x tropisch waterparadijs in Thailand

Wie in deze kille coronawinter eens alles achter zich wil laten, kan dankzij een strikt veiligheidsprotocol nu weer naar Thailand reizen. In dit exotische toevluchtsoord werken de tropische zee, de watervallen in de jungle en kristalheldere meren als balsem voor de ziel.

Voor wie hunkert naar een langere exotische vakantie is dit het perfecte moment om het betoverende land in al zijn authenticiteit te ontdekken; omdat er nog quarantainemaatregelen gelden, wordt de grote overrompeling nog niet meteen verwacht.

Thailand bekoort niet alleen met kleurrijke tempels en een vriendelijke sfeer, maar ook de natuurrijkdom is onweerstaanbaar. Laat je leiden door de rust die de azuurblauwe zee, de ruisende golven, de klaterende watervallen en verbazende meren van je brengen. Dit zijn de tien mooiste regio’s om de magie van het water te beleven:

1. Krabi: de allermooiste kustlijn

Alsof idyllische stranden aan de warme Andamanse Zee niet volstaan, krijg je daar in de provincie Krabi nog grillige karstformaties bij – het soort schoonheid dat je met verstomming slaat. Zowel op het vasteland als op de vele eilanden, zoals Ko Phi Phi, Ko Lanta, Ko Ha en Ko Poda, liggen de droomstranden voor het uitkiezen. Maar ook op het vasteland zijn er parels te vinden: Railey, Ao Nang, Nopparat Thara, Klong Muang en Tup Kaek. Pik in het binnenland ook zeker de bedrijvigheid rond markten en tempels mee.

2. De stranden en junglerivier van Phang Nga

Op minder dan 100 km van de internationale luchthaven van Phuket, lonkt Phang Nga met gelijkaardige stranden en rotsen als Krabi. Het lange strand van Khao Lak is een topper voor zonaanbidders en watersporter, terwijl de beroemde baai van Phang Nga regelmatig als filmdecor wordt gebruikt. Snorkelaars en diepzeeduikers vinden op de Surin- en Similan-eilanden hun eigen paradijs. Toch is het junglegevoel nooit ver weg: in een kajak op de rivier die zich door het mysterieuze bos slingert, of in het paaldorp Ko Panyi dat omringd is door het eeuwige woud.

3. Surat Thani: oerbos met meer

Gefascineerd door ongerepte wouden? In de zuidelijke provincie Surat Thani mag het nationale park Khao Sok zich letterlijk een oer-woud noemen: het bosgebied is 16 miljoen jaar oud en strekt zich 740 km² uit over vlakten, valleien en bergen. Deze biotoop met zijn fascinerende flora, grotten, uitkijkpunten, watervallen en wilde olifanten verken je het best met een begeleide trektocht. Onvergetelijk: overnachten in een ecoresort op het meer in dit regenwoud en ’s morgens zien hoe de ochtendzon het mistige water opwarmt...

Winterescape: 10 x tropisch waterparadijs in Thailand

4. Het bruisende eiland Phuket

Phuket is het bekendste en grootste eiland van Thailand. Dat heeft een reden: vijftien mooie stranden, luxeresorts, een jachthaven en een bruisend nachtleven. Sla zeker de stad Phuket niet over met zijn historische centrum, huizen in de 19de-eeuwse Aziatisch-koloniale stijl en vele winkels. Van hieruit duik je ook snel in het rustige leven op de naburige kleinere eilanden Racha Yai, Racha Noi en Hey. Het grotere Yao Yai en Yao Noi kennen weinig toerisme, de sfeer voelt hier erg Thais.

5. Chiang Mai: wouden en watervallen

In het noorden is de aantrekkelijke stad Chiang Mai de ideale uitvalsbasis om de vele nationale parken en regenwouden te verkennen. Een geheimtip is het nationale park Doi Inthanon, genoemd naar Thailands hoogste piek (2565 meter). Deze bergtop is volledig bedekt met gematigde nevelwouden, lager zijn de weelderige wouden tropisch. Hier liggen verschillende watervallen verborgen, elk met hun eigen schoonheid: Mae Ya, Mae Klang, Wachirathan, Sirithan...

6. Het leven langs het water in Bangkok

Ook in een wereldstad als Bangkok speelt water een cruciale rol. De kronkelende Chao Praya-rivier is het kloppende hart van de Thaise hoofdstad: aan de oever liggen het Grand Palace, tempels zoals Wat Arun en Wat Po, elegante huizen, musea en markten. Tijdens een boottocht over de kanalen aan de Chao Praya merk je waarom Bangkok de bijnaam ‘Venetië van het Oosten’ kreeg. Of wordt het een diner op een traditionele schuit die langs de sfeervol verlichte monumenten glijdt?

7. De beroemde Kwai-rivier in Kanchanaburi

Op een paar uur rijden van Bangkok bevindt zich de grote westelijke provincie Kanchanaburi, een dicht beboste streek met brede rivieren. De beroemdste trekpleister is hier de brug over de Kwai-rivier, die de hoofdrol speelt in de legendarische film The Bridge over The River Kwai (1957). Vandaag pakt diezelfde Kwai uit met luxueuze ‘floatels’ of drijvende hotels. Een andere adembenemende manier om dit spectaculaire landschap te beleven is met een treinrit over de historische spoorweg.

8. Trat: idyllische eilanden in het oosten

De overdonderende eilandpracht beperkt zich niet tot de westkust. In het uiterste oosten van staat ook de provincie Trat bekend om zijn drie paradijselijke eilanden. Het grote Ko Chang heeft de beste toeristische infrastructuur en heerlijke stranden. Maar ook op Ko Mak en Ko Kood geniet je van het fijne strandleven aan een heldere zee. Aanraders: een kajaktocht door de mangrovebossen, een snorkeluitstap en proeven van verse vis in de dorpen.

9. Wellness op Ko Samui

In normale tijden is het goed bereikbare Ko Samui erg populair. De witte stranden zijn onmiskenbaar mooi, het blauwe water lonkt en de groene palmen maken de postkaart compleet. Van hieruit ontdek je nog meer natuurschoon, zoals de prachtige uitzichtpunten op de eilandjes van de Mu Ko Ang Thong-archipel. Maar laat dat geen reden zijn om de wellnessgeneugten op Ko Samui over te slaan. Een bloemenbad, body scrub met jasmijnrijst of massage met geurige kokosolie, iemand?

10. Verrassend Phatthalung: meren en draslanden

In het zuidoosten wacht een verrassend ander Thailand. Het weinig bekende Phattalung moet het vooral hebben van enorme meren, draslanden en overstromingsvlaktes, waar een bonte variëteit vogels en onverstoorbare waterbuffels zich prima thuis voelen. Huur een eenvoudig bootje, vaar bij zonsopgang langs kleurige waterlelies of grote visnetconstructies en proef daarna volstrekt sereen van de rode rijst die hier wordt geteeld.

Praktische info

  • Voor een verblijf in Thailand van minder dan 30 dagen (binnenkort wellicht verlengd tot 45 dagen) heb je met een Belgisch paspoort geen visum nodig. Wie langer wil blijven, kan de verschillende visa-mogelijkheden checken bij de Thaise ambassade.

www.thaiembassy.be/visa

  • Als toerist moet je een ‘Certificate of Entry’ aanvragen, dit kan online. Je hebt onder meer een vluchtboeking, hotelreservatie voor 15 dagen en een reisverzekering (ook tegen Covid-19) nodig.

coethailand.mfa.go.th

  • Momenteel legt de Thaise overheid coronamaatregelen op: een negatieve PCR-test is verplicht om de vlucht te nemen. Bij aankomst moet je 15 dagen in quarantaine. Die periode kun je bekijken als rustpauze, gelegenheid om reisplannen uit te werken of te telewerken. Intussen geniet je van de legendarische Thaise service in een fraaie kamer of suite en krijg je drie keer per dag heerlijke Thaise gerechten afgeleverd.

Gecertificeerde hotels voor quarantaine via asq.locanation.com, www.hsscovid.com, en www.agoda.com/quarantineth

  • Een goede reisagent kan zowel het ‘Certificate of Entry’ als een quarantaine-gecerfiticeerd hotel voor je regelen.

Contacteer ons voor meer info of advies:

info@tourismethai.fr of +33 1 53 53 47 00