Advertorial

Wat houdt een hooranalyse in?

Het duurt maar een half uurtje, maar in die tijd weet audicien Hannah haarfijn hoe het met ons gehoor is gesteld. Wat mag je verwachten van een hooranalyse in het Lapperre-hoorcentrum? We deden – letterlijk – de test.

Acute klachten over ons gehoor hebben we niet. Maar toch lijkt het alsmaar moeilijker om een gesprek te volgen in een ruimte vol geroezemoes. En die altijd aanwezige zachte fluittoon als het stil is, is dat wel normaal? We gaan tenslotte toch naar de vijftig toe, dus tijd voor een gratis check-up in het hoorcentrum van Lapperre.

Daar polst audicien Hannah eerst met een vragenlijst naar alledaagse situaties. Hebben we moeite de deurbel te horen? Een groepsgesprek te volgen? Staat de televisie luid? Ze neemt de tijd voor een gesprekje over onze medische voorgeschiedenis en hoe wij ons gehoor zelf ervaren, zodat ze de impact op ons dagelijkse leven kan inschatten.

Wat houdt een hooranalyse in?

Piep!

Nog even in onze gehoorgangen speuren naar eventuele afwijkingen (zoals een oorprop bijvoorbeeld), en dan start de tonentest. Je kent het wel: een hoofdtelefoon op en op de knop duwen als je een piep hoort. Die piepjes volgen op verschillende toonhoogtes en volume. “Het resultaat geeft een objectieve indicatie over de werking van het oor, maar zegt ook niet alles”, weet Hannah. “Als er indicaties zijn dat het probleem zich in het middenoor bevindt, dan doen we een extra test met een beengeleidingsblokje. Dat stuurt geluid via trillingen in plaats van via geluidsgolven in de lucht. Gehoorverlies in het middenoor komt vaak voor bij kinderen die na een oorontsteking te kampen hebben met vochtopstapeling achter het trommelvlies.”

Spraak-in-ruis

De tonentest voelde vertrouwd, maar de spraak-in-ruistest kenden we nog niet. Terwijl uit de speakers rond ons ruis weerklinkt, moeten we de woorden die uit één speaker komen herhalen. “Dit leunt dichter aan bij de realiteit. Want het kan best zijn dat je wel de piepjes van de tonentest hoort, maar dat het veel moeilijker is om woorden te verstaan. Een gehoor is een complex iets. Er is een verschil tussen horen en verstaan. Als we zeker willen zijn welk hulpmiddel of behandeling jou helpt, moeten we de hele weg van aan het oor tot de verwerking in de hersenen testen.”

Wat houdt een hooranalyse in?

Na de tests tekent Hannah ons audiogram uit. Een eenvoudig schema dat toont of en hoeveel gehoorverlies je hebt in elk oor en bij welke frequenties. Een normaal gehoor vangt geluiden van alle toonhoogtes op tussen 0dB en 20dB. Op een dipje in de hoge tonen na – boven 4kHz – scoren mijn oren prima. Ook de resultaten van de spraak-in-ruistest zijn geruststellend.

Gratis uitproberen

Wat als de resultaten minder positief waren geweest? “Dan verwees ik je door naar de neus-, keel- en oorarts voor verder onderzoek. Als een hoortoestel aangewezen is, kan je er eentje uitproberen. Voor minstens twee weken, vaak is dat een maand. We stellen het toestel verschillende keren bij tot het voor jou helemaal goed zit en goed klinkt. Gratis en vrijblijvend. Pas nadien beslis je of een hoortoestel iets voor jou is. Maar geloof me, eens je de wereld weer helder hoort, wil je niet meer terug.”

Doe een gratis hoortest online via hoorprofiel.be of maak ook vrijblijvend een afspraak in een Lapperre-hoorcentrum via www.lapperre.be/afspraakmaken