Advertorial

Waarom slijt ons gehoor en wat kan je ertegen doen?

Onze oren zijn wondere organen. Ze vangen het fijnste geluid op, laten ons genieten van prachtige muziek of een goed gesprek, en waarschuwen bij gevaar. Met het verstrijken van de jaren gaan ze ook sporen van ‘slijtage’ vertonen, waardoor momenten zoals een aangenaam familiediner of een telefoongesprek moeizamer verlopen. Soms is de slijtage mild, soms ernstig, maar tijdig ingrijpen is zeker de boodschap.

Even opfrissen. Wie het zich nog kan herinneren van de biologieles, weet dat het oor uit drie delen bestaat. In het buitenoor, met de oorschelp en gehoorgang, ontstaan zelden problemen, tenzij door een afwijking bij de geboorte. In het middenoor vinden we het trommelvlies terug, dat geperforeerd kan raken – door een oorontsteking bijvoorbeeld. Maar het gros van de gehoorproblemen situeert zich in het binnenoor: daar bevindt zich het slakkenhuis met de trilhaarcellen. Elke haarcel is verantwoordelijk voor één frequentie. Bij elk geluid dat binnenkomt, reageren de juiste trilharen op deze frequentie: die informatie sturen ze via de zenuwen door naar de hersenen, waar ze worden omgezet in een hoorbaar signaal.

“Stel je het slakkenhuis voor als een lange mat met haren”, vertelt audiologe Ellen Parmentier. “De hoge frequenties liggen vooraan, de lage achteraan. Alle geluid zal altijd eerst langs de voorkant passeren, vandaar dat deze trilharen het snelst verslijten en pas later de midden- en de lage frequenties. Wat zijn hoge tonen? Een bel, vogels die fluiten, een gsm-toestel. Maar ook: het merendeel van onze medeklinkers, zoals de f of de s. Laat je iemand een woord uitspreken zonder klinkers, dan valt er meestal nog iets van te begrijpen. Zonder medeklinkers echter wordt het zo goed als onverstaanbaar.”

Waarom slijt ons gehoor en wat kan je ertegen doen?

Lang en luid

Met de jaren treedt slijtage op, daar is weinig aan te verhelpen. Wat je wél kunt doen is je oren beschermen tegen overmatig geluid, want eenmaal de haarcellen beschadigd kunnen ze zich niet meer herstellen. Overmatig betekent zowel te harde decibels, zoals een snoeihard concert of een luide werkomgeving, als het langdurig belasten van je oren met geluid: denken we aan jongeren die uren luisteren naar muziek met oortjes in. Of aan onze maatschappij, waar het zelden nog écht stil is. Tijdsduur en de sterkte van geluid: twee schadelijke factoren die min of meer te neutraliseren vallen door het dragen van een dempende koptelefoon, op maat gemaakte oordoppen of het regelmatig inlassen van stilte.

Waarom slijt ons gehoor en wat kan je ertegen doen?

Op tijd de alarmbel luiden

Al vanaf mid-40 gaan onze oren er op achteruit. Meer dan 1 op 10 Belgen kampt met gehoorproblemen, in zowat alle leeftijdsklassen. Het is een proces dat heel geleidelijk verloopt en daardoor niet meteen opvalt. Mensen met gehoorverlies wachten gemiddeld 7 jaar voor ze hulp zoeken... Toch is tijdig naar een hoorcentrum of NKO-arts stappen wel degelijk van belang. Als hersenen minder prikkels te verwerken krijgen, worden zenuwverbindingen afgebouwd en verleren ze sneller het horen. Daarnaast kan slechthorendheid ook andere aandoeningen in de hand werken. Een regelmatige hoortest vanaf 50 jaar is dus zeker een goed begin!

Twijfel je soms of je alles nog goed hoort? Doe dan de online hoortest op www.hoorprofiel.be of maak een afspraak in een Lapperre hoorcentrum in je buurt op www.lapperre.be.