Waarom de juiste begeleiding zo belangrijk is bij contactlenzen

Uit een enquête die Plus Magazine samen met contactlenzenproducent Alcon* organiseerde, bleek dat maar liefst 65% van de veertigplussers ervan uitgaat dat een bril wel gemakkelijker zal zijn dan contactlenzen. Wij lieten vijf lezeressen multifocale lenzen testen. Ze zijn het unaniem eens: zij willen de lenzen graag blijven dragen. Want met het juiste advies en goede begeleiding zijn lenzen echt comfortabel.

Waarom de juiste begeleiding zo belangrijk is bij contactlenzen

Lezeressen Vonneke, Ludwine en Paule konden de multifocale contactlenzen van Alcon testen. © Jerry De Brie

Over één iets is iedereen het wel eens: de gezondheid van je ogen is belangrijk, daar speel je niet mee. En toch kopen heel wat mensen een leesbril gewoon in de supermarkt of bij de drogist, zonder enig advies. Of bestellen ze hun lenzen online, zonder jaarlijkse controle of begeleiding. Jammer, want op die manier kan er heel wat fout gaan, zegt optometrist Vincent Molkenboer, practice performance manager voor contactlenzenproducent Alcon.

Vincent Molkenboer, practice performance manager voor contactlenzenproducent Alcon.

Vincent Molkenboer, practice performance manager voor contactlenzenproducent Alcon. © Jerry De Brie

"Zorgen dat iemand de geschikte lenzen vindt en die ook nog eens correct gebruikt, dat vraagt de nodige expertise. Die vind je bij je contactlensspecialist. Als het goed is, neemt die echt de tijd om je lenzen aan te meten. Het is belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar jou: waar ondervind je problemen, wat doe je voor werk, wat zijn je hobby's, is het voor jou vooral belangrijk om dichtbij scherp te kunnen zien omdat je bijvoorbeeld geregeld echte prutswerkjes doet, of is van veraf kunnen zien belangrijker voor jou? Zo kan je oogzorgspecialist bepalen wat jouw 'kijkwens' precies is en daar rekening mee houden."

Goed gemeten

"Daarbij horen ook een reeks oogmetingen, niet enkel om te bepalen welke dioptrie of sterkte je nodig hebt, maar ook om te controleren of je oog gezond is. Als duidelijk wordt welk type lenzen voor jou optimaal is, geeft je oogzorgspecialist advies over hoe je ze gebruikt. Hoe je ze bijvoorbeeld veilig en correct in en uit kan doen, hoe je - als je maandlenzen hebt - je lenzen moet onderhouden en reinigen, wat je kan verwachten als je start met (multifocale) lenzen, hoe dat gewenningsproces verloopt, wat je moet doen als je toch geïrriteerde ogen krijgt, als je droge ogen hebt..."

Check-up

"Na een proefperiode van een of twee weken kunnen je lenzen - afhankelijk van jouw ervaringen - nog ietsje beter worden afgesteld zodat je echt optimaal ziet. Als je toch ergens problemen ondervindt, kan je oogzorgspecialist bijsturen en je bijkomende adviezen geven, zodat je je echt comfortabel voelt met lenzen. Na die testperiode kan je lenzen bestellen voor een maand, drie maanden, zes maanden...

Waarom de juiste begeleiding zo belangrijk is bij contactlenzen

© Getty Images/iStockphoto

Als je lenzen draagt, is het belangrijk dat je ogen jaarlijks worden gecontroleerd. Ook dat kan je oogzorgspecialist voor je doen. Je sterkte kan worden aangepast als dat nodig is.

Geen limiet

"Als dat allemaal gebeurt, is de kans heel groot dat je lenzen comfortabel vindt en dat je dichtbij, verderaf en in de verte scherp kan zien. Op die manier staat er echt geen leeftijdslimiet op het dragen van lenzen, terwijl de gezondheid van je ogen goed bewaakt wordt."

*Aan de online enquête van Plus Magazine in samenwerking met contactlenzenproducent Alcon namen 1.965 personen in de leeftijdscategorie vanaf 40 jaar deel. 53% daarvan waren vrouwen, 47% mannen.

Onze partners