Advertorial

Promaz helpt en komt financieel tussen bij bodemsanering na mazoutlek

Een lekkende mazouttank die grond heeft vervuild, leidt tot een dure bodemsanering. Via het Promaz-fonds kan je hiervoor nu rekenen op financiële en operationele steun.

Verwarmen met mazout blijft populair bij veel Belgische gezinnen. In 99% van de gevallen levert dat nooit problemen op. Uitzonderlijk, dus bij 1%, kan een lek in de mazouttank of -leiding de bodem verontreinigen. In dat geval moet de eigenaar of eindgebruiker de bodem saneren en daarbij kan de kost fors oplopen. Wie dat vroeger al heeft uitgevoerd of er nu mee te maken heeft, kan nu rekenen op een tussenkomst van het Promaz-fonds. Dat is een initiatief dat sectorfederaties Informazout, Energia en Brafco vorig jaar hebben opgestart.

Zowel recente verontreinigingen als vervuilingen van vroeger komen in aanmerking voor Promaz-steun.

Volledige ontzorging

Promaz helpt op twee manieren. Ofwel laat of liet je als eigenaar of gebruiker van het gebouw zelf de bodemsanering uitvoeren, betaal(de) je zelf alles vooraf en reken je op het fonds voor een tussenkomst in de terugbetaling van de kosten. De tweede mogelijkheid is een nog grotere opluchting, want dan staat Promaz zelf in voor de sanering. Het fonds stelt dan een bodemsaneringsdeskundige en een aannemer aan en betaalt de kosten tot het bepaalde maximumbedrag. Maximaal bedraagt die interventie 200.000 euro inclusief btw voor particulieren. Denk daarbij aan gezinswoningen, appartementen en andere woongelegenheden. Promaz is erkend door de overheid en kan overal in België tussenkomen.

Actie

Om je op weg te helpen, vind je op de website van Promaz (www.promaz.be) een test, waarmee je kunt achterhalen of je in aanmerking komt voor steun. Je ontdekt er ook welk soort aanvraag je dan meteen kunt indienen. Meer informatie nodig? Contacteer ons via info@promaz.be of 0800 63 636 (elke weekdag van 9 tot 17 uur). Stel dit niet uit, want de aanvraagperiode is 3 jaar.

De tussenkomst van Promaz gebeurt onder de bepalingen van het Samenwerkingsakkoord, zoals dat van kracht is a) op de datum van de aanvraag, b) op basis van de prioriteitenlijst van Promaz en c) in functie en tot het beloop van de beschikbare financiële middelen van Promaz (art 16 van het Samenwerkingsakkoord).