Van Noviomagus naar Nijmegen

In Romeinse tijden was Nijmegen een druk handelscentrum. Er waren minstens twee tempels, een badhuis en een amfitheater met plek voor minstens 10.000 toeschouwers. Ook de naam 'Nijmegen' is een overblijfsel van de Romeinen. 'Noviomagus' heette de stad zo'n 2.000 jaar geleden, wat 'nieuwe markt' betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden.

Romeinse overblijfselen

Romeinse overblijfselen zijn veelvuldig te vinden in en rond de stad. In De Bastei zijn onder meer muurresten uit de Romeinse tijd te zien. Op het stadseiland Veur-Lent staat een enorm beeld van een Romeins masker. Door de ogen van het masker werp je een Romeinse blik op Nijmegen. Met de fietsroute 'Luxe achter de Limes' ontdek je nog meer van de nalatenschap van de Romeinen. Maak onderweg een tussenstop bij Museum Het Valkhof. Hier vind je een prachtige verzameling oude en moderne kunst en kom je alles te weten over de tijd waarin Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was.

Stap in het verleden

Een paar kilometer verderop vind je nog een museum dat je meeneemt naar andere tijden: het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Tussen de glooiende heuvels en dichtbij Duitsland, midden in het gebied van belangrijke operaties aan het Westfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit museum vertelt het verhaal van oorlog en vrijheid.

Aan de andere kant van de Waal ligt Fort Pannerden, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog 300 soldaten waren gelegerd. Hier ontdek je door beleefprogramma's meer over die tijd. En als je dan toch in Doornenburg bent, vergeet dan een bezoek aan Kasteel Doornenberg niet. Een kasteel zoals kinderen dat tekenen. Ook zij zullen zich prima vermaken in en rondom het kasteel, dankzij de vele activiteiten en de grote speeltuin.

Hier vind je meer inspiratie over wat er allemaal te zien, doen en beleven is in het Rijk van Nijmegen.

In Romeinse tijden was Nijmegen een druk handelscentrum. Er waren minstens twee tempels, een badhuis en een amfitheater met plek voor minstens 10.000 toeschouwers. Ook de naam 'Nijmegen' is een overblijfsel van de Romeinen. 'Noviomagus' heette de stad zo'n 2.000 jaar geleden, wat 'nieuwe markt' betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden. Romeinse overblijfselen zijn veelvuldig te vinden in en rond de stad. In De Bastei zijn onder meer muurresten uit de Romeinse tijd te zien. Op het stadseiland Veur-Lent staat een enorm beeld van een Romeins masker. Door de ogen van het masker werp je een Romeinse blik op Nijmegen. Met de fietsroute 'Luxe achter de Limes' ontdek je nog meer van de nalatenschap van de Romeinen. Maak onderweg een tussenstop bij Museum Het Valkhof. Hier vind je een prachtige verzameling oude en moderne kunst en kom je alles te weten over de tijd waarin Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was.Een paar kilometer verderop vind je nog een museum dat je meeneemt naar andere tijden: het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Tussen de glooiende heuvels en dichtbij Duitsland, midden in het gebied van belangrijke operaties aan het Westfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit museum vertelt het verhaal van oorlog en vrijheid. Aan de andere kant van de Waal ligt Fort Pannerden, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog 300 soldaten waren gelegerd. Hier ontdek je door beleefprogramma's meer over die tijd. En als je dan toch in Doornenburg bent, vergeet dan een bezoek aan Kasteel Doornenberg niet. Een kasteel zoals kinderen dat tekenen. Ook zij zullen zich prima vermaken in en rondom het kasteel, dankzij de vele activiteiten en de grote speeltuin.Hier vind je meer inspiratie over wat er allemaal te zien, doen en beleven is in het Rijk van Nijmegen.