Advertorial

© Getty Images/iStockphoto

Doe de test: heb je gehoorverlies?

Vaak besef je het niet eens dat je minder goed begint te horen, je hebt er aanvankelijk weinig last van. Als je er last van krijgt, heb je in de praktijk al een ernstig gehoorprobleem. Wat zijn de alarmsignalen die je wel kan herkennen? Wanneer ga je best even langs bij de NKO-arts of bij een hoorcentrum voor een gehoortest? Check met deze eenvoudige test of je misschien gehoorschade hebt, zonder dat je het zelf al merkte.

1. Vind je het moeilijk om een gesprek met meerdere personen te volgen?

– Ja

– Nee

2. Denk je geregeld dat je gesprekspartner wel eens wat beter zou mogen articuleren?

– Ja

– Nee

3. Vind je het soms moeilijk om een gesprek te voeren in een lawaaierige omgeving, bijvoorbeeld op een receptie, in een druk restaurant of op een vergadering?

– Ja

– Nee

4. Vragen anderen je soms om zachter te praten?

– Ja

– Nee

5. Krijg je vaak te maken met misverstanden? Merk je bijvoorbeeld geregeld dat je woorden verkeerd verstaat, vooral door de medeklinkers, bijvoorbeeld ‘stap’ in plaats van ‘slap’?

– Ja

– Nee

6. Merk je dat je vermoeid of geïrriteerd raakt van het luisteren bij een lang gesprek?

– Ja

– Nee

7. Vind je het moeilijk om te bepalen vanwaar een geluid komt?

– Ja

– Nee

8. Vind je het soms lastig om je gesprekspartner aan de telefoon te verstaan, ongeacht of het om een vast toestel of een gsm gaat?

– Ja

– Nee

9. Krijg je opmerkingen van je huisgenoten dat je de radio of tv wel erg luid zet?

– Ja

– Nee

10. Kijk je Nederlandstalig gesproken tv-programma’s zoals het journaal of Vlaamse series liever mét ondertiteling?

– Ja

– Nee

11. Slaap je af en toe door je wekker of mis je soms de deurbel?

– Ja

– Nee

12. Heb je moeite met het horen van het tikken van de klok, het ritselen van je krant of de vogels buiten?

– Ja

– Nee

13. Schrik je soms in het verkeer omdat je een naderende auto of motor pas laat opmerkt?

– Ja

– Nee

14. Vind je het lastig om gesprekken op de achterbank te volgen als jij vooraan in de auto zit?

– Ja

– Nee

15. Heb je moeite om te horen wat iemand je toefluistert, ook al staat die persoon dicht bij je (op minder dan 2 meter)?

– Ja

– Nee

Jouw score:

Geen enkele ja:

Proficiat, jij hoort zeer scherp! De kans is klein dat je last hebt van gehoorverlies, verdere tests zijn niet nodig.

1 tot 2 keer ja:

Als je al gehoorverlies zou hebben, ondervind je er alvast geen last van. Even minder goed horen kan altijd aan de omstandigheden liggen, zoals het bijvoorbeeld voor iedereen wel eens lastig kan zijn om in een lawaaierige omgeving een gesprek te voeren. Het kan natuurlijk geen kwaad om eens een – gratis – hoortest te laten doen in een hoorcentrum in je buurt. Ook bij gehoorverlies is preventie belangrijk: als je er snel bij bent, kan je verdere gehoorschade beter voorkomen.

3 tot 4 keer ja:

Af en toe merk je dat communiceren toch niet zo vlot gaat in alle omstandigheden. Bewust of onbewust heb je dit misschien leren compenseren door goed naar iemands mond te kijken als die tegen je spreekt of door dicht tegen je gesprekspartner te gaan zitten. Of misschien heb je ook al gemerkt dat je een ‘goede kant’ hebt? Het is zeker de moeite om een gratis hoortest te laten doen bij een hoorcentrum in je buurt, zo weet je meteen of je gehoorverlies hebt en of het moment is aangebroken om daar mee verder te gaan naar een NKO-arts.

5 tot 7 keer ja:

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je minder goed hoort en dat kan je soms behoorlijk hinderen, in sommige omstandigheden al wat meer dan in andere. In eerste instantie is een gratis hoortest bij een hoorcentrum in je buurt aan te raden: zo weet je in welke mate je gehoorverlies hebt. Vanaf 40 dB gehoorverlies – en in bepaalde omstandigheden ook bij een lagere dB – heb je recht op terugbetaling van hoortoestellen. Hiervoor zal je hoorcentrum je dan doorverwijzen naar een NKO-arts voor een attest.

Meer dan 7 keer ja:

Je gehoorverlies hindert je elke dag. Het is absoluut aangeraden om onmiddellijk hiermee verder te gaan. Hoe langer je wacht, hoe meer er definitief verloren gaat. Misschien zie je een hoortoestel niet goed zitten omdat je het associeert met ‘oud zijn’, omdat je het duur vindt of het er gewoon nog niet van gekomen is om een afspraak te maken met een hoorcentrum, je huisarts of een NKO-arts, maar stel het echt niet langer uit. Hoe eerder je ermee begint, hoe vlotter de aanpassing gaat. Op termijn kan je zo je gehoorverlies stabiliseren. Als je een keer de aanpassingsfase door bent, zal je merken dat je het comfort van weer goed te horen en weer open te kunnen communiceren, niet kan missen.