Advertorial

© Getty Images/iStockphoto

Diagnose: presbyopie – Alles wat je moet weten over ouderdomsbijziendheid

Moeten je armen dringend langer worden om je boek of die menukaart goed te kunnen lezen? Herkenbaar voor zowat alle 40-plussers: presbyopie of ouderdomsbijziendheid hoort er gewoon bij. Hier lees je er meer over.

Wat is het?

Presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid, is een leeftijdsgebonden aandoening die het zien en het lezen op korte afstand bemoeilijkt. Naarmate we ouder worden, neemt de elasticiteit van onze ooglens af, waardoor we meer moeite krijgen met het scherpstellen van beelden wanneer we van kijkafstand wisselen. Deze afname van de elasticiteit verloopt geleidelijk.De meeste mensen krijgen klachten rond hun 40ste. De meest voorkomende symptomen van presbyopie zijn:

  • Wazig zicht bij het lezen op normale leesafstand, ook als u uw gewone bril of contactlenzen draagt
  • Uw boek, krant,... met gestrekte armen moeten vasthouden om de tekst scherp te kunnen zien
  • Hoofdpijn
  • Vermoeide ogen
  • Vermoeidheid tijdens het lezen of bij andere bezigheden op korte afstand

Hoe frequent komt het voor?

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het is een fysiologisch gegeven en letterlijk 100 % van de bevolking heeft of krijgt het dus.

Op welke leeftijd begint het?

Als kind heb je het scherpste gezichtsvermogen. Al vanaf je late puberteit vermindert de elasticiteit van de ooglens heel geleidelijk en gemiddeld merken mensen dat vanaf hun 40ste.

Wanneer moet je je ogen laten controleren?

Merk je dat je minder scherp begint te zien, dan kan je bij een oogzorgspecialist een oogmeting laten doen. Het is sowieso verstandig om dat vanaf je 40ste geregeld te laten doen, zodat je altijd en overal een optimaal zicht hebt. Dat is tenslotte belangrijk, alleen al voor je eigen veiligheid (en die van anderen in bijvoorbeeld het verkeer).

Welke opties heb je nu?

De meest voor de hand liggende oplossing als presbyopie de kop opsteekt, is een lees- of multifocale bril. Wat veel mensen niet weten, is dat ook contactlenzen een optie zijn. Het grote voordeel van multifocale lenzen is dat deze vlak voor je pupil zitten en je dus een panoramisch zicht geven, terwijl met een bril je gezichtsveld stopt bij de randen van je montuur. Omdat de verschillende scherptes progressief in de contactlens ingewerkt zijn, hoef je ook niet op een bepaalde hoogte te kijken om scherp te stellen (zoals dat vaak wel het geval is bij een multifocale bril). En het vervelende ‘bril op, bril af’ behoort voorgoed tot het verleden.