Advertorial

De mythes van een hoortoestel

Minder goed horen, het besluipt je op kousenvoeten. Het wordt wat moeilijker om een gesprek te volgen bij achtergrondgeluid, de televisie moet luider, je hoort niet zo goed wat de (klein)kinderen aan telefoon zeggen ... Maar een hoortoestel? Dat is te duur, te zichtbaar en écht iets voor oude mensen, toch? Specialist Lapperre ontkracht graag enkele hardnekkige mythes.

“Zo’n hoortoestel, iedereen ziet dat!”

Helemaal niet. De hoortoestellen van vandaag zijn compacte, hoogtechnologische en elegante toestelletjes. Het ‘klassieke’ achter-het-oor model lijkt niets meer op het hoortoestel dat jaren geleden achter het oor van nonkel of tante zat. Je ziet het amper zitten. Nog meer discretie? Het in-het-oor hoortoestel draag je volledig in het oor. Het model Lyric verdwijnt zelfs in je gehoorgang en is dus volledig onzichtbaar. Welk toestel is het meest geschikt voor jou? Daar helpt de audicien in het hoorcentrum van Lapperre je graag bij.

In-het-oor hoortoestel
In-het-oor hoortoestel

“Ik ben nog jong. Een hoortoestel is voor oude mensen.”

Wist je dat 1 op 10 Belgen gehoorverlies heeft en dat 10 tot 30% van de Belgen aan tinnitus lijdt? En dat hyperacusis of overgevoeligheid voor bepaalde geluiden bij elke leeftijd voorkomt? Otitis – oorontsteking – treft over het algemeen jonge kinderen. Maar het klopt wel dat de kans op gehoorschade toeneemt met de leeftijd. Bij 55-plussers heeft één op vijf te kampen met gehoorproblemen. Dat hoeft niet te verbazen: met de jaren stapelen kleinere beschadigingen zich op en slijten de haarcellen in het binnenoor. Presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid, zo heet dat fenomeen. Dé behandeling is er niet, maar een hoortoestel op maat helpt wel.

“Een hoortoestel is enorm duur.”

Niet, dus. Lapperre biedt hoortoestellen in verschillende prijscategorieën en uitvoeringen. Van toestellen boordevol technische snufjes tot eerder basic toestellen die nauwelijks meer kosten dan de tegemoetkoming van het ziekenfonds. De keuze hangt af van jouw behoeften, levensstijl en mate van gehoorverlies. Met het Comfort Betalingsplan van Lapperre kan onder bepaalde voorwaarden volgens je eigen ritme betalen, gespreid over 6, 12, 24 of 30 maanden aan een rente van 0%. Hier vind je er meer info over.

De mythes van een hoortoestel

“Met een hoortoestel hoor ik weer perfect!”

Was het maar zo eenvoudig. Een hoortoestel is niet zoals een bril waarmee je meteen weer alles scherp ziet. Je hersenen moeten opnieuw wennen aan goed horen, waardoor geluiden aanvankelijk raar en onbekend klinken. Een state-of-the-art hoortoestel doet meer dan louter het geluid versterken: het filtert achtergrondruis, herkent spraak en splitst het geluid in verschillende frequenties. De audicien van Lapperre stelt het toestel af op jouw behoefte. Na een testperiode regelt hij het toestel bij, tot het geluid perfect zit. Dat vraagt wat geduld.

“Een hoortoestel in één oor volstaat.”

Er is een goede reden waarom we twee oren hebben. Je linker- en rechteroor ervaren een geluid op een ander moment en met een andere intensiteit, dat helpt ons om het geluid te lokaliseren. Die voortdurende samenwerking is niet alleen van levensbelang in het verkeer, het helpt ook bijvoorbeeld om een gesprek te volgen en tegelijk het omgevingsgeluid te negeren.

Om het ontbrekende toestel te compenseren, zijn we geneigd het volume van het hoortoestel te hoog te zetten. Dat zet de samenwerking tussen beide oren nog meer op de helling en zorgt voor ongemak. Je hebt dus echt wel twee hoortoestellen nodig zodat beide oren hun delicate samenspel kunnen voortzetten.

Twee is beter dan één voor een correct samenspel tussen beide oren.
Twee is beter dan één voor een correct samenspel tussen beide oren.

“Met een hoortoestel gaat mijn gehoor nog sneller achteruit. Ik wacht er dus best zo lang mogelijk mee.”

Het tegendeel is waar. Hoe minder geluid je opvangt, hoe minder je hersenen gestimuleerd worden om bepaalde geluiden te horen. Met een hoorapparaat vang je die geluiden nog wel op, zo voorkom je dat je gehoor sneller achteruit gaat.

Meer weten over hoortoestellen en andere hooroplossingen? Neem een kijkje op de website van Lapperre.