Advertorial

De eerste date bij Amplifon

Eén uurtje. Langer duurt het niet. In amper 60 minuten kom je te weten of je gehoor (nog) naar behoren werkt en legt een audioloog van Amplifon je van naaldje tot draadje uit wat je kunt doen om je comfort terug te winnen. Wat mag je verwachten van die eerste kennismaking? Om dat te weten te komen, maakten we een afspraak met Lise.

Lise is audioloog bij Amplifon Leuven. Wij zijn net 50 en dus toe aan allerlei fysieke check-ups die met die leeftijd gepaard gaan. Acute klachten over ons gehoor hebben we niet, maar al enkele jaren hebben we de indruk dat we steeds meer moeten liplezen als we gesprekken volgen in ruimtes vol geroezemoes. Ergens lazen we dat het fenomeen bekendstaat als het ‘cocktail party problem’. De optimist in ons ziet van nature ‘cocktail party’ en blijft bewust blind voor ‘problem’. Wat we ook niet meteen als een groot probleem ervaren, maar wat wel altijd aanwezig is: zodra het wat stiller wordt, horen we hooggestemde fantoomgeluiden. Tinnitus? Nog steeds de naweeën van dat rockconcert zoveel jaren geleden?

“Zijn onze klachten wel ernstig genoeg om aan te kloppen bij Amplifon voor een gratis gehoortest?”, willen we van Lise weten. “Zodra je vermoedt dat er iets scheelt, kom je best eens langs”, zegt ze. “Als we tijdig gehoorverlies vaststellen, kan de juiste remediëring ervoor zorgen dat het minder snel achteruitgaat.”

Zodra je vermoedt dat er iets scheelt, kom je best eens langs.

De gehoortest bestaat uit vier onderdelen. Eerst vraagt audioloog Lise na in welke situaties horen moeilijker gaat, waarmee ze de impact op ons dagelijks leven kan inschatten. Vervolgens peilt ze naar de medische voorgeschiedenis en vraagt ze ons om in te schatten hoe goed/slecht we horen in verschillende omstandigheden. “Die zelfevaluatie gebruiken we nadien om een vergelijkingspunt te hebben als we hoorapparaten uittesten”, zegt Lise. “Om diezelfde reden leggen we ook persoonlijke doelstellingen vast, zoals ‘Ik wil meer genieten van muziek’, ‘Ik wil de vogeltjes weer horen fluiten’ of ‘Ik wil gesprekken op café weer zonder hinder kunnen volgen’.”

Persoonlijk audiogram

Na de otoscopie, waarbij Lise in onze gehoorgangen speurt naar afwijkingen, volgt een test om te bepalen bij welk geluidsniveau we comfortabel een gesprek kunnen volgen (57dB) en vanaf wanneer geluidsomgeving als storend wordt ervaren (37dB). Met piepjes op verschillende toonhoogtes en telkens wisselend volume in de koptelefoon, tekent de audioloog ons audiogram uit. Lise: “Zo’n audiogram is een eenvoudig schema dat toont of en hoeveel gehoorverlies je hebt in elk oor en bij welke frequenties. In jouw geval is alles normaal, je hoort geluiden vanaf 20dB op alle toonhoogtes. Met een kanttekening voor het linkeroor, één frequentie hoor je een heel stuk minder. Dat kan het gevolg zijn van gehoorschade.” Niets om ons zorgen over te maken, verzekert ze. En het ‘cocktail party problem’? “Aan je gehoor ligt het niet, wel stel ik vast dat je omgevingsgeluid erg snel als storend ervaart.”

De eerste date bij Amplifon

Wat als de resultaten minder positief waren geweest? “Dan had ik je doorverwezen naar een neus-, keel- en oorspecialist voor verder onderzoek en een voorschrift. Nadien volgt een proefperiode met een gehoortoestel dat we verschillende keren bijstellen tot het jou maximaal comfort geeft. Dat duurt gemiddeld een maand. Ook dat is gratis bij Amplifon. Pas nadien beslis je of je het toestel aanschaft.”