1. Achteruit parkeren

Als je parkeert, moet je snel en afwisselend zowel dichtbij als veraf focussen en dat lukt niet altijd even goed. Met een multifocale bril is het toch telkens even zoeken om het juiste punt te vinden om scherp te stellen, vond een van de proefpersonen. Snel even een leesbrilletje op- en afzetten zoals een andere tester deed, is uiteraard nog onhandiger. Achteruit parkeren is daarom veel gemakkelijker met multifocale lenzen.

2. Relaxed joggen

Bij 'multifocaal' denken de meeste mensen vooral aan die kleine lettertjes die niet meer vlot lukken, maar ook je zicht in de verte wordt met multifocale lenzen gecorrigeerd, waardoor je een beter dieptezicht hebt. Bij het joggen zorgt dat ervoor dat je meer zelfvertrouwen hebt en minder snel struikelt.

3. Hoera, ik zie details!

"Ik wist niet dat ik details als grassprietjes of bladeren die bewegen in de wind niet meer zag. Pas toen ik mijn multifocale lenzen had, besefte ik wat ik allemaal miste. Het was gewoon zalig om de wereld weer in detail te zien," vond een van de proefpersonen.

Vonneke, Ludwine en Paule testten de multifocale contactlenzen van Alcon., Jerry De Brie
Vonneke, Ludwine en Paule testten de multifocale contactlenzen van Alcon. © Jerry De Brie

4. Boodschappen doen? Gaat sneller

Als je niet telkens je leesbrilletje hoeft op te diepen om de etiketten op voedingswaren of kleine prijsetiketjes te kunnen lezen, kost boodschappen doen opeens veel minder tijd.

5. Scherpe foto's zonder autofocus

Fotograferen is een hobby maar met een bril op je neus door de zoeker kijken, is niet zo handig. Een van de testpersonen merkte op dat ze met haar bril enkel nog met autofocus fotografeerde. Met multifocale lenzen lukt het wel weer om zelf die cameralens scherp te stellen.

6. Lekker languit voor tv

Probeer het maar eens: met een multifocale bril lekker languit op de bank liggen. In de praktijk is dat niet zo handig, omdat je je hoofd goed recht moet houden om door die multifocale bril te kunnen focussen. Met multifocale lenzen hoeft dat niet, ook helemaal onderuitgezakt is je zicht scherp.

Ook Aphrodite en Myriam konden de multifocale contactlenzen van Alcon testen., Jerry De Brie
Ook Aphrodite en Myriam konden de multifocale contactlenzen van Alcon testen. © Jerry De Brie

7. Eindelijk een boek in één ruk uitlezen

Je leest graag maar vindt het zo vermoeiend dat je na één hoofdstuk - of zelfs een paar pagina's - al moe bent en bijna in slaap valt? Met multifocale lenzen kan je eindelijk weer een boek in één ruk uitlezen, omdat het minder vermoeiend is. Eén van de proefpersonen vond het ook erg fijn om weer echte papieren boeken te lezen en niet langer het grotere lettertype en het sterkere contrast van een e-reader nodig te hebben.

8. Blij met accessoires

Sommige oorbellen of accessoires zoals een mooi hoedje of een muts vallen gewoon niet te combineren met je bril, hoe mooi die ook is. Met lenzen zijn er no limits qua styling, vond een van de proefpersonen.

9. Mooiere make-up

"Je make-up aanbrengen als je wazig ziet en daarna pas checken hoe het effect is mét bril: zo blij dat dat verleden tijd is!", liet een vrouwelijke tester weten. Want ja, make-up en lenzen gaan perfect samen. Breng je make-up wel pas aan nadat je je lenzen hebt aangebracht. Gebruik liefst geen oogschaduw met glitters en kies ook voor potloden, eyeliners en mascara die niet waterproof zijn.

1. Achteruit parkerenAls je parkeert, moet je snel en afwisselend zowel dichtbij als veraf focussen en dat lukt niet altijd even goed. Met een multifocale bril is het toch telkens even zoeken om het juiste punt te vinden om scherp te stellen, vond een van de proefpersonen. Snel even een leesbrilletje op- en afzetten zoals een andere tester deed, is uiteraard nog onhandiger. Achteruit parkeren is daarom veel gemakkelijker met multifocale lenzen.2. Relaxed joggenBij 'multifocaal' denken de meeste mensen vooral aan die kleine lettertjes die niet meer vlot lukken, maar ook je zicht in de verte wordt met multifocale lenzen gecorrigeerd, waardoor je een beter dieptezicht hebt. Bij het joggen zorgt dat ervoor dat je meer zelfvertrouwen hebt en minder snel struikelt.3. Hoera, ik zie details!"Ik wist niet dat ik details als grassprietjes of bladeren die bewegen in de wind niet meer zag. Pas toen ik mijn multifocale lenzen had, besefte ik wat ik allemaal miste. Het was gewoon zalig om de wereld weer in detail te zien," vond een van de proefpersonen.4. Boodschappen doen? Gaat snellerAls je niet telkens je leesbrilletje hoeft op te diepen om de etiketten op voedingswaren of kleine prijsetiketjes te kunnen lezen, kost boodschappen doen opeens veel minder tijd.5. Scherpe foto's zonder autofocusFotograferen is een hobby maar met een bril op je neus door de zoeker kijken, is niet zo handig. Een van de testpersonen merkte op dat ze met haar bril enkel nog met autofocus fotografeerde. Met multifocale lenzen lukt het wel weer om zelf die cameralens scherp te stellen. 6. Lekker languit voor tvProbeer het maar eens: met een multifocale bril lekker languit op de bank liggen. In de praktijk is dat niet zo handig, omdat je je hoofd goed recht moet houden om door die multifocale bril te kunnen focussen. Met multifocale lenzen hoeft dat niet, ook helemaal onderuitgezakt is je zicht scherp.7. Eindelijk een boek in één ruk uitlezenJe leest graag maar vindt het zo vermoeiend dat je na één hoofdstuk - of zelfs een paar pagina's - al moe bent en bijna in slaap valt? Met multifocale lenzen kan je eindelijk weer een boek in één ruk uitlezen, omdat het minder vermoeiend is. Eén van de proefpersonen vond het ook erg fijn om weer echte papieren boeken te lezen en niet langer het grotere lettertype en het sterkere contrast van een e-reader nodig te hebben.8. Blij met accessoiresSommige oorbellen of accessoires zoals een mooi hoedje of een muts vallen gewoon niet te combineren met je bril, hoe mooi die ook is. Met lenzen zijn er no limits qua styling, vond een van de proefpersonen.9. Mooiere make-up"Je make-up aanbrengen als je wazig ziet en daarna pas checken hoe het effect is mét bril: zo blij dat dat verleden tijd is!", liet een vrouwelijke tester weten. Want ja, make-up en lenzen gaan perfect samen. Breng je make-up wel pas aan nadat je je lenzen hebt aangebracht. Gebruik liefst geen oogschaduw met glitters en kies ook voor potloden, eyeliners en mascara die niet waterproof zijn.