Advertorial

© LFT A. SCHÖSSER

7 stapklare wandelideeën in het Groothertogdom Luxemburg

In het Groothertogdom Luxemburg heb je wandelroutes voor elk type wandelaar. Kort of meerdaags, gemakkelijk of uitdagend, voor een leuke tocht met kinderen of een stevige trekking met vrienden. Zin om deze zomer de natuur op te zoeken? We doen je graag zeven stapklare wandelideeën aan de voet!

Voor kleine avonturiers

Spannende tochten gezocht waarbij de kinderen de moed niet in de wandelschoenen zinkt? In het Müllerthal, dat ook Klein-Zwitserland wordt genoemd, vind je bergen en bossen op kindermaat. Je hoeft maar 3 à 6 km te stappen om wonderlijke rotsformaties in de bossen te ontdekken. Klauter over smalle paden en trapjes, dring door in nauwe, duistere kloven en observeer het helgroene loofbos van onder overhangende rotsen. Je waant je een oermens, wolf of woudgeest! Nergens is een raadselachtig stukje natuur keuriger bewegwijzerd dan in het Müllerthal.

Voor stiltezoekers

In de Moezelvallei bepalen de rivier en de wijngaarden het landschap. Het laatste wat je hier verwacht, is een heus regenwoud, met varens, mos en klaterend water. Maar de Luxemburgse jungle bestaat en is vlot te bereiken met de trein. Stap af in station Manternach en wandel de 11 km lange Droomlus ‘Manternacher Fiels’. De ‘Fiels’ is het natuurreservaat op je tocht, een dichtbeboste canyon waar de mens het woud sinds vijftig jaar laat verwilderen. Het blijft er altijd koel en vochtig, ook wanneer de druiven zich verderop koesteren in de zomerzon.

7 stapklare wandelideeën in het Groothertogdom Luxemburg
© LFT THOMAS JUTZLER

Voor wijnliefhebbers

De Moezelstreek telt drie Droomlussen, die het label Premium Trail kregen van het Duitse Wandelinstituut. En Duitsers weten van wandelen! Het Wijn- en Natuurpad Palmberg (9 km) vertrekt in Ahn en verkent steile wijnhellingen met uitzicht op de Moezel. Orchideeënweides geven florale aroma’s af en kalksteenrotsen zorgen voor een vleugje mineraliteit. Na je tocht proef je het terroir in je glas bij de wijnboer in het dorp. Ook in Remich kan je flaneren en degusteren combineren. De wijngaarden vormen er een groen amfitheater met uitzicht op de Moezel.

7 stapklare wandelideeën in het Groothertogdom Luxemburg
© LFT A. SCHÖSSER

Voor trage genieters

In het Guttland, ten westen van de hoofdstad, draait alles om slow tourism en lokale producten. De zachte heuvels zijn bezaaid met boerderijen, burchten en kastelen. Ga wandelen en je hebt het rustige ritme van het landschap vanzelf te pakken. De Nationale Wandelroute Vallei van de Zeven Kastelen is een tijdreis door het idyllische dal van de rivier Eisch (37 km). Tussen weiden en wouden rijzen vestingen en kasteeltorens op. Stap de route traag, overnacht onderweg en laat je bagage nabrengen. Zo hou je tijd over om kastelen te bezoeken en streekspecialiteiten te proeven.

Voor geschiedenisfans

In het zuiden van het Groothertogdom kleurt de aarde rood van het ijzer. Welkom in de Minett, de oude mijnstreek waar vroeger de hoogovens van de staalindustrie draaiden. De natuur heeft de ijzergroeves heroverd en de oude industriesteden Esch-sur-Alzette en Dudelange zijn vandaag je uitvalsbasis voor indrukwekkende tochten door ongewone natuurgebieden. De ijzerontginning heeft canyons en rotsformaties gevormd die je in de Far West verwacht. Vuurrood gesteente torent boven de berkenbossen, poelen en graslanden uit. Combineer je wandeling met een bezoek aan het Mijnmuseum in Ellergronn en klauter op de hoogoven van Esch-Belval, waar je uitkijkt over een futuristische studentenstad. Esch-sur-Alzette is in 2022 culturele hoofdstad van Europa.

Voor vrolijke vrienden

Zin om er een paar dagen tussenuit te knijpen met vrienden? Luxemburg schotelt je kant-en-klare ideeën voor meerdaagse tochten voor. Start bijvoorbeeld in Esch-sur-Sûre, een schilderachtig dorpje in een rivierbocht, en wandel in twee of drie dagen rond het stuwmeer in het Natuurpark van de Boven-Sûre (38 km). Of volg de pittige en spectaculaire Escapardenne Lee Trail van Ettelbrück naar Kautenbach (52 km). Het steile pad klimt en daalt over rotsachtige heuvelruggen, waar je kan uithijgen bij adembenemende vergezichten.

7 stapklare wandelideeën in het Groothertogdom Luxemburg
© SIP JOHN ZEIMET

Voor sportieve sightrunners

Luxemburg-Stad nestelt zich als een arendsnest op de rotsen. De rivieren Alzette en Pétrusse stromen door diepe kloven in de stad. Op de bodem ligt de wijk Grund, met vakwerkhuisjes, snelstromend water en groene parken: de Ardennen die de hoofdstad binnendringen. Je kan in de hoofdstad even gevarieerd wandelen als in haar Ardennen. Of waarom niet rennen? Afspraak op donderdag om 18 uur met de hardlopers van FatBetty.Run. Ze nemen je op sleeptouw voor een sightrunning van 10 km langs bezienswaardigheden en... flink wat hoogtemeters. Fat Betty is de bijnaam van een uitdagende helling op de route.

Voor iedereen:

Gratis bagageservice: Tot 30 september vervoert Move We Carry je bagage gratis naar je camping, hotel, jeugdherberg. Inchecken op www.movecarry.lu.

Gratis openbaar vervoer: Luxemburg is het eerste land dat zijn openbaar vervoer gratis maakte. Je hoeft geen kaartjes te kopen voor trein, tram of bus.

Gratis magazine: Bestel het gratis magazine Luci voor boeiende reportages en originele wandelideeën op www.luci.travel

Luxembourg Card: Hou je van wandelen én sightseeing? De LuxembourgCard geeft je korting of gratis toegang voor attracties. Ze bestaat individueel en als extra voordelige groepskaart voor 3 tot 5 personen.

Extra wandelinfo en nog zo veel meer vind je op www.visitluxembourg.com