Advertorial

Hoorn

7 er-even-helemaal-tussenuit-tips in Holland boven Amsterdam

Kaasmarkten, tulpenvelden, polderdijken, windmolens, duinen, stranden, wadden en historische stadjes: op amper 300 km rijden kan je je helemaal in een andere wereld wanen. Oergezellig genieten en uitwaaien? Holland boven Amsterdam is Holland van de bovenste plank. Deze zeven tips wijzen je de weg.

Holland boven Amsterdam...

... ligt, gewoon is gek genoeg, ten noorden van Amsterdam. Water heb je hier in alle windrichtingen. De Noordzee en haar hoge duinengordels in het westen, de Waddenzee en haar eilanden in het noorden en het IJsselmeer met de Afsluitdijk in het oosten. Soms valt er zelfs water uit de lucht, maar minder dan elders, want Den Helder heeft de meeste zonuren van Nederland. Lijnrechte grachten toveren de polders om in een groene lappendeken. Denk hier koeien, boerderijen, kaaswielen, windmolens en boerendorpjes bij. Klinkt wat kneuterig? Dat is nou net de charme.

Strand bij Callantsoog - Molens in Medemblik - Vuurtoren Grote Kaap in Julianadorp - Enkhuizen in de avond
Strand bij Callantsoog – Molens in Medemblik – Vuurtoren Grote Kaap in Julianadorp – Enkhuizen in de avond

1. Uit de bol voor tulpen

Tulpen uit Amsterdam groeien eigenlijk in Holland boven Amsterdam. Als de lente komt, dan sturen de kwekers ze de wereld rond. Maar waarom de bollenvelden zelf niet gaan bewonderen? Van half april tot half mei rollen de bloeiende tulpen regenbogen van kleuren uit in de polders. Uitgestippelde fiets- en wandelroutes leiden langs de fleurigste plekjes. Fiets een lus van 47 km door de eindeloze bloemenzee in de Anna Paulownapolder. Of wandel tien kilometer en combineer op deze korte afstand de bollenvelden met het witte zandstrand van Callantsoog. Je kan kamperen bij de tulpenboer, ‘verse tulpen’ kopen in bloemenstalletjes langs de weg of zelf je tuiltje samenstellen in een pluktuin.

Tulpen in de Kop van Noord-Holland - Stoomtram tussen Hoorn en Medemblik
Tulpen in de Kop van Noord-Holland – Stoomtram tussen Hoorn en Medemblik

2. Legendarische polder

De open polderlandschappen geven je een gevoel van ruimte. Eindeloze wolkenvelden drijven boven de lage horizon. In de Eilandspolder daal je af naar 2 meter onder zeeniveau. Tot de zeventiende eeuw lag hier een meer. Veertig windmolens pompten het water weg. Huur kano’s in het oude grachtenstadje De Rijp en volg de verdwenen molenroute. Koeien grazen op eilanden tussen de sloten, watervogels verstoppen zich in de rietkant. Ga aan wal bij een picknicktafel of meer af bij een eethuisje in de polder. Sommige boeren brengen hun koeien nog altijd met de boot naar de weide. Dankzij uitgestippelde vaarroutes en een knooppuntensysteem vind ook jij de weg in het netwerk van sloten en graseilandjes.

3. Artistiek uitwaaien

Holland boven Amsterdam heeft meer dan vijftig kilometer strand. Je kan lunchen met je voeten in het zand bij een bruisend strandpaviljoen of je handdoek uitspreiden op een muisstil blotebillenstrand. De Schoorlse Duinen torenen maar liefst vijftig meter boven de Noordzee uit. Doe een terrasje bij De Klimduin terwijl de (klein)kinderen op de duinflank spelen. Trek eropuit met de mountainbike of maak een duintoppentocht. Klim in de uitkijktoren en bewonder een landschap met zand dat al meer dan honderd jaar schilders inspireert. In Bergen aan Zee vestigde zich rond 1900 een kunstenaarskolonie. Hun meesterwerken kan je bezichtigen in Museum Kranenburgh. De museumtuin sluit naadloos aan bij de naaldbossen en duinen die je op de schilderijen ziet. Ze hebben niets aan charme ingeboet.

Overnachtingstips in Holland boven Amsterdam? Genoeg!

Verblijf bijvoorbeeld in één van de Kennemer Duincampings en waan je midden in het prachtige Noord-Hollands Duinreservaat.

Schoorlse Duinen
Schoorlse Duinen

4. Waddeneiland aan wal

Ook de Waddenzee prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco. Vanuit Den Helder en Wieringen kan je winderige, modderige wadexcursies maken. Wadlopen dus, of uitwaaien in het kwadraat. De slikken en schorren zijn een sterrenrestaurant voor vogels, de zandplaten droomstranden voor zeehonden. Wieringen was tot honderd jaar geleden een eiland in de Zuiderzee. Toen scheidde de Afsluitdijk, die in Wieringen begint, het IJsselmeer van de Waddenzee en sloot het eiland aan bij het vasteland. In de hoofdplaats Hippolytushoef kan je sterke eilandverhalen rapen. Vroeger had Hippo zoveel kroegen dat het Klein Parijs werd genoemd, nu heerst er de plattelandsrust die bij de oer-Hollandse kerk, windmolen en boerderijen past. ’s Nachts kan je in de nieuwe starbarn van het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont naar de sterren kijken. De Lichtstad is passé, leve de donkerte van het Waddengebied!

Wieringen
Wieringen

5. Meeslepende geschiedenis

Schattig, die historische trapgevels met klapluikjes. Lief, hoe schuitjes op de grachten dobberen. Op elke straathoek wacht een nieuwe prentkaart in Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Tijdens de Gouden Eeuw schreven deze stadjes wereldgeschiedenis. Bewonder pakhuizen langs de kade in Hoorn en vaar mee met de Verenigde Oostindische Compagnie in het Het Westfries Museum. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen trekt een haringvat vol streekverhalen open over boeren, vissers, en zeevaarders. Kasteel Radboud in Medemblik hield de opstandige Westfriezen onder de knoet. Zet je audiogids aan en luister naar de sappige verhalen van Graaf Floris V en zijn gemalin Beatrijs, die de burcht bouwden in de 13de eeuw.

Scheven huis in Medemblik
Scheven huis in Medemblik

6. Spannende folklore

Hoorn, Edam en Alkmaar houden traditionele kaasmarkten. Volendam staat bekend om zijn gerookte paling en – dit wist je vast wel – schlagermuziek. Schagen nestelde zich in de middeleeuwen op een terp, hoog en droog boven het woelige water. De Gouden Eeuw veroorzaakte zelfs geen rimpeling in het gezapige provinciestadje. De Schagenezen koesteren hun folklore. Van juni tot september houden ze elke donderdag een optocht in Westfriese kledij. Tradities, dorpsverhalen en epische avonturen gaan in Holland boven Amsterdam vaak hand in hand. De pittoreske windmolens van de Schermer legden het Land van Leeghwater bij Alkmaar droog – een heroïsche prestatie. In het oude dorpje Schermerhorn verdienden mannen hun brood als walvisvaarder.

Centrum van Schagen - Alkmaar - Kaasstad in Alkmaar
Centrum van Schagen – Alkmaar – Kaasstad in Alkmaar

7. Kanjer van een dijk

Wie graag wandelt, kan in de polders naar de horizon stappen. Op de Pontjesroute Zeevang kijk je vanop de dijken uit over het Markermeer, de Beemsterpolder en het natuurgebied de Zeevang, een echt vogelparadijs waar lintvormige graslanden en brede sloten elkaar afwisselen. Dankzij zelfbedieningspontjes kan je de sloten oversteken. Het Streekpad Westfriese Omringdijk (150 km) dankt zijn naam aan de 800 jaar oude dijk die door het landschap slingert, langs dorpen, stadjes en natuurgebieden. Even uitblazen onderweg? De Kanjers van de Dijk zijn typisch Westfriese plekken, van musea tot boerderijen, die je met open armen ontvangen.

Westfriese Omringdijk - De Beemster - Westfriese Omringdijk
Westfriese Omringdijk – De Beemster – Westfriese Omringdijk

Kijk voor alle tips, overnachtingslocaties, uitstappen en eetplekken op hollandbovenamsterdam.com/plus