Nergens in Baden-Württemberg zit er zo weinig vervuiling in de lucht dan in het hoogste deel van het Zwarte Woud. Wandelen wordt hier een echte kuur, want je maakt tochten op duizend meter boven de zeespiegel. De 18 uitgestippelde hooggelegen wandelroutes zijn een weldaad voor je lichaam. De koude lucht zorgt ervoor dat je immuunsysteem wordt versterkt, het lagere zuurstofgehalte stimuleert de bloedsomloop. Nadien kun je helemaal tot rust komen in de Tonbachvallei in Baiersbronn. In het Tanne Tonbach Wellness Hotel beland je in hogere sferen en geniet je van een ongelooflijk uitzicht in de unieke boomhutsauna - en dat op tien meter boven de grond!

© Wellnesshotel Tanne Baiersbronn

Tussen de honderdduizenden zilversparren in het zuidelijke Zwarte Woud vind je er eentje die met heel veel aandacht gaat lopen. De 'Danieltanne' is de allerdikste (5,73 meter!) boom in het hele bosgebied, en is met een vermoedelijke leeftijd van zo'n vierhonderd jaar ook de oudste spar van Duitsland. Met de nieuwe Wäldersinn-wandellus tussen Rothaus en Grafhausen kun je via zeven beleveningsstations de woudreuzen in al hun grootsheid bewonderen. Letterlijk! Houten ligbedden nodigen je uit om te verdwalen in de boomtoppen. Snuif de heerlijke geur van het naaldwoud op, neem een bosbad omringd door deze natuurmonumenten, adem diep in en geniet van een eindeloze rust en stilte.

© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Voor veel mensen is het iets dat ze sinds hun kindertijd niet meer hebben gevoeld: zacht prikkende sparrennaalden of tedere veenwortel onder hun voetzolen. Maar tijdens de barefoot walking-workshops van Markus Dutschke in Todtnau heb je alle kans om dat gevoel opnieuw te beleven. De gids vertelt je eerst hoe gezond het is om de grond te voelen onder je voeten, en bewust om te gaan met die zinnenprikkelende sensaties. Na een tijdje voelen zelfs de keitjes onder je voeten niet meer aan als hinderlijk. Integendeel: het was lang geleden dat je nog zo één was met de aarde!

Nog meer Baden-Württemberg ontdekken? Surf dan naar www.tourism-bw.com

Nergens in Baden-Württemberg zit er zo weinig vervuiling in de lucht dan in het hoogste deel van het Zwarte Woud. Wandelen wordt hier een echte kuur, want je maakt tochten op duizend meter boven de zeespiegel. De 18 uitgestippelde hooggelegen wandelroutes zijn een weldaad voor je lichaam. De koude lucht zorgt ervoor dat je immuunsysteem wordt versterkt, het lagere zuurstofgehalte stimuleert de bloedsomloop. Nadien kun je helemaal tot rust komen in de Tonbachvallei in Baiersbronn. In het Tanne Tonbach Wellness Hotel beland je in hogere sferen en geniet je van een ongelooflijk uitzicht in de unieke boomhutsauna - en dat op tien meter boven de grond!Tussen de honderdduizenden zilversparren in het zuidelijke Zwarte Woud vind je er eentje die met heel veel aandacht gaat lopen. De 'Danieltanne' is de allerdikste (5,73 meter!) boom in het hele bosgebied, en is met een vermoedelijke leeftijd van zo'n vierhonderd jaar ook de oudste spar van Duitsland. Met de nieuwe Wäldersinn-wandellus tussen Rothaus en Grafhausen kun je via zeven beleveningsstations de woudreuzen in al hun grootsheid bewonderen. Letterlijk! Houten ligbedden nodigen je uit om te verdwalen in de boomtoppen. Snuif de heerlijke geur van het naaldwoud op, neem een bosbad omringd door deze natuurmonumenten, adem diep in en geniet van een eindeloze rust en stilte.Voor veel mensen is het iets dat ze sinds hun kindertijd niet meer hebben gevoeld: zacht prikkende sparrennaalden of tedere veenwortel onder hun voetzolen. Maar tijdens de barefoot walking-workshops van Markus Dutschke in Todtnau heb je alle kans om dat gevoel opnieuw te beleven. De gids vertelt je eerst hoe gezond het is om de grond te voelen onder je voeten, en bewust om te gaan met die zinnenprikkelende sensaties. Na een tijdje voelen zelfs de keitjes onder je voeten niet meer aan als hinderlijk. Integendeel: het was lang geleden dat je nog zo één was met de aarde!Nog meer Baden-Württemberg ontdekken? Surf dan naar www.tourism-bw.com