BOEK NU EN GENIET VAN € 100 VROEGBOEKKORTING!!

Al op zoek naar je ideale zomervakantiebestemming 2019? Wat dacht je van een cruise naar Noorwegen in juni als de zon bijna niet ondergaat.

We passeren de poolcirkel, varen tot de Noordkaap en weer terug. We ontdekken charmante kuststeden met een rijk historisch verleden, de oogverblindende pracht van de Noorse fjorden, en de schoonheid van de Lofoten. Deze onvergetelijke 14-daagse cruise is dé reis voor echte natuurliefhebbers.

Prijzen in € per persoon (op basis van een 2-persoons kajuit)

 • Categorie 1: Pacific, Atlantic (binnenkajuit standaard - 14 m²): € 2.190 ----- GEEN KAJUITEN MEER BESCHIKBAAR!
 • Categorie 2: Mediterannean, Navigators (binnenkajuit superieur - 14 m²): € 2.450 ----- GEEN KAJUITEN MEER BESCHIKBAAR!
 • Categorie 2 S.: Mediterannean, Promenade, Navigators (binnenkajuit voor singles - 12 m²): € 3.250 ----- GEEN KAJUITEN MEER BESCHIKBAAR!
 • Categorie 3: Navigators (binnenkajuit Premium - 12 m²): € 2.770 ----- GEEN KAJUITEN MEER BESCHIKBAAR!
 • Categorie 4: Pacific (buitenkajuit standaard - 15 m²): € 3.050 ----- OP AANVRAAG
 • Categorie 5: Atlantic (buitenkajuit superieur - 14 m²): € 3.290 ----- OP AANVRAAG
 • Categorie 6: Pacific (buitenkajuit premium - 17 m²): € 3.530 ----- OP AANVRAAG
 • Categorie 7: Mediterranean (buitenkajuit standaard - 14 m²): €3.670
 • Categorie 8: Promenade, Navigators (buitenkajuit superieur - 12 m²): € 3.780
 • Categorie 9: Promenade (buitenkajuit Premium - 14 m²): € 3.890 ----- GEEN KAJUITEN MEER BESCHIKBAAR!
 • Categorie 10: Mediterranean (Junior suite met jacuzzi en zithoek - 18 m²): € 4.380
 • Categorie 11: Navigators ( Suite Deluxe met jacuzzi, zithoek en balkon - 30 m²): € 5.390 ----- GEEN KAJUITEN MEER BESCHIKBAAR!

Inbegrepen

 • Vervoer vanaf diverse opstapplaatsen naar het schip en terug naar de vertrekplaats (de op- en afstapplaatsen zijn: Amsterdam, Amersfoort, Antwerpen, Arnhem, Brussel, Den Bosch, Gent, Hoogeveen, Leuven, Oostende, Rotterdam, Zeebrugge)
 • Verblijf in de gekozen categorie met volpension
 • Vol pension en 's middags thee en gebak als het schip op zee is, en middernachtsnack
 • Water en wijn in karaf tijdens lunch en diner
 • Welkomstcocktail, koffie en thee
 • Captainsdiner
 • Lezingen aan boord van speciale gasten
 • Alle animatie aan boord: shows, workshops, muzikale optredens enz.
 • Het gebruik van bijna alle voorzieningen aan boord
 • Fooien aan boord
 • Havenbelasting: € 80 p.p.
 • Hulpverlening en repatriëring /bijstandsverzekering
 • Professionele begeleiding van Rivages du Monde en Plus (zij zullen ook de excursies vertalen)

Niet inbegrepen

 • Overige consumpties
 • Facultatieve excursies
 • Overige fooien
 • Persoonlijke uitgaven
 • Bagage- en annuleringsverzekering
 • Evt. havenbelasting- of brandstoftoeslag

Meer info: 02 899 75 42 - info@rivagesdumonde.be

Jouw schip MS Astoria

De Astoria is een modern klein tot middelgroot cruiseschip (van 500 passagiers) dat een ruime keuze biedt aan goed gesitueerde en comfortabele publieke ruimtes en hutten. Meteen bij de receptie raak je al onder de indruk van het prachtige marmer en de mooie trappen met koperen leuningen en chique verlichting. Er zijn 8 dekken die bereikbaar zijn met 2 ruime liften. De Astoria zal je een bijzondere cruise-ervaring geven. De gemoedelijke sfeer aan boord wordt nog versterkt door de service, die je zult ontvangen van de attente crew die het je echt naar de zin wil maken.

De MS Astoria heette voorheen de MS Athena. Dit schip werd het meest gewaardeerd door onze Pluspassagiers en is volledig gerenoveerd.

Vanaf één van de opstapplaatsen of op eigen gelegenheid reis je naar Zeebrugge. Daar begint deze prachtige cruise met je inscheping op het vertrouwde Plus Cruiseschip MS Astoria.

Nederlandstalige begeleiding

Het Plus Magazine-animatieteam staat zowel aan boord als tijdens de excursies steeds voor je klaar. Aan boord organiseert het tal van activiteiten zoals quizzen, thema-avonden, internetworkshops, bridgenamiddagen enz... Plus Magazine heeft de beschikking over het hele schip, dus we kunnen het jou echt naar de zin maken! Het is de mix van al deze kleine dingen die een Pluscruise zo bijzonder maakt!

Meer info: 02 899 75 42 - info@rivagesdumonde.be

© G.F.

SPECIAL GUESTS

We zijn heel blij dat we de volgende gasten aan jou kunnen voorstellen:

Jan Van den Berghe

Jan studeerde Germaanse filologie (Engels en Scandinavische talen) aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij was journalist voor diverse bladen en eindredacteur voor de Canvas-serie Histories. Hij publiceerde ook met succes boeken over Europese vorstenhuizen. Met een Noorse moeder, kent Jan de Noren als geen ander. Tijdens de cruise zal hij ons onder meer zijn eigen kijk geven op Noorwegen en de Noren, maar ons ook onderhouden over de misdaad in het Hoge Noorden en over het Noorse koningshuis.

Maarten Frankenhuis

Na de studie diergeneeskunde , militaire dienst (eindrang res. kapt. der infanterie)en een promotie onderzoek (Autofertilisatie bij Gallusdomesticus) deed Maarten een onderzoek naar de mannelijke onvruchtbaarheid. Hij was dierenarts -onderzoeker en later directeur van dierentuin Artis. Hij houdt zich nu bezig met het schrijven en leiden van natuurreizen naar exotische bestemmingen. U kunt rekenen op bijzondere lezingen vol humor.

Windy Kester

De duidelijke seizoenen, koude winters, de donkerte en leegte en de wat stugge mensen die toch warm blijken als je ze eenmaal kent, trokken haar altijd al.In 2001 vertrok Windy, journaliste, met twee koffers naar Oslo om haar Noorse liefde op te zoeken. Jarenlang werkte ze als Scandinavië-correspondent en gaf ze Nederlandse les aan Noorse diplomaten. In 2009 namen haar Noor en Windy de eeuwenoude familieboerderij in Lillehammer over. Hier verbouwen ze nu frambozen en hebben ze een bedrijfje met streekproducten. Windy werkt ook als communicatieadviseur voor een Noors onderzoeksbureau.

Muzikale omlijsting

's Avonds zorgen we weerom voor artiesten van formaat: Ann van den Broeck, Laurenz Hoorelbeke, Shana Pieters en Floris Devooght. Ze worden begeleid op de piano door Thomas Vanhauwaert. Al deze topartiesten studeerden af in de discipline van muziektheater/musical. Ze stonden allemaal meermaals in een hoofdrol in een grote musical, zongen de pannen van het dak als frontzanger(es) in shows en op concerten, spraken en zongen animatiefilms in, waren te zien op televisie, en lieten hun creativiteit te vrije loop in eigen producties. Deze olijke bende zal u een aantal avonden entertainen zowel als solist als in groep. Onze "Diamonds" zullen 2 avonden vullen met grote hits uit de jaren '60-'70. U herkent ongetwijfeld elk nummer en zal het waarschijnlijk niet kunnen laten om hier en daar mee te neuriën op deze nostalgische melodieën.

EXCURSIES

Naast genieten van alle activiteiten en het aangename leven aan boord van de MS Astoria en bovenal van de adembenemende omgeving waar we tijdens deze cruise doorheen varen, wilt u vanzelfsprekend ook aan land op verkenning gaan. We werkten daarom in elke plaats waar we aanleggen meerdere excursies uit, die u alle hoogtepunten tonen van de regio die we bezoeken.

Deze met zorg door ons samengestelde excursies zijn optioneel. De uitstappen zijn zeer gevarieerd, waardoor er voor ieder wat wils te beleven valt. Om u te helpen bij uw keuze, hebben we bij de beschrijving van de excursies de moeilijkheidsgraad toegevoegd aan de hand van een aantal schoentjes. De excursies met 3 sterretjes zijn niet toegankelijk voor mensen die gebruik maken van wandelhulpmiddelen (kruk, rollator, rolstoel). Wilt u veel zien, maar bent u iets minder goed te been, kies dan voor een panoramische rondrit (1 sterretje).

Alle excursies worden geleid door een ervaren lokale gids. Wij proberen steeds waar mogelijk Nederlandstalige gidsen te hebben, maar dat is niet in elke aanleghaven mogelijk. Waar geen of onvoldoende Nederlandstalige gidsen beschikbaar zijn, kiezen we voor Engelstalige lokale gidsen. Onze Plus-begeleiders zullen dan voor een vrije Nederlandse vertaling zorgen. Onze begeleiders zijn echter geen professionele tolken.

Uiteraard kunt u, afhankelijk van de ligging van het schip en de bezienswaardigheden, soms ook zelf op pad gaan. Op het schip is hierover enige nadere info beschikbaar. Bij het ontschepen krijgen mensen die een excursie geboekt hebben voorrang om de vertrektijden van de excursies maximaal te kunnen respecteren.

De excursies kunnen tot 25 maart 2019 worden geboekt. Deze betaalt u bij uw eindfactuur, 6 weken voor vertrek. Na deze datum kunnen enkel nog excursies aan boord worden geboekt, afhankelijk van de resterende beschikbare plaatsen. Houd er rekening mee dat uw eerste keuze dan misschien niet meer beschikbaar is. Er zijn meerdere excursies waarvoor om logistieke redenen een maximum aantal deelnemers geldt.

Indien u voor vertrek in elke aanleghaven een excursie boekt, krijgt u 10% korting op de excursies.

Beschrijving Moeilijksheidsgraad

Om u te helpen bij uw keuze, hebben wij bij de onderstaande beschrijving van de excursies een moeilijkheidsgraad toegevoegd:

 • * voor iedereen toegankelijk met korte wandelingen (gemakkelijk)
 • ** met wandelingen over iets langere afstand (middelmatig)
 • *** met lange wandelingen, soms op oneffen terrein of inspanningen die een goede fysieke conditie vereisen (inspanning)

Dag 3, Dinsdag 11 juni 2019

Stavanger.

Aanmeren van 8.00 tot 14.00 uur

Excursie 1

Varen door de Lysefjord

3 uur

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 110

Tijdens deze tocht langs de Stavanger-baai krijgt u een beeld van hoe de Noren in dit gebied leven, op vele kleine idyllische eilanden met heel wat vakantiehuizen die uitkijken op zee. In de prachtige Lysefjord ontdekt u een van de spectaculairste natuurwonderen van Noorwegen: de Preikestolen of Preekstoelrots, een klif met een plateau dat 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt en waar u onderdoor vaart. In deze prachtige fjord is het water om je heen zo diep als de bergen hoog zijn. U geniet van koffie en Noorse wafels hetzij aan boord, hetzij tijdens een stop op het strand van Helleren.

Excursie 2

Panoramische rondrit en bezoek aan het Aardoliemuseum

3 uur

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 75

De tour start met een rit door het havengebied met zijn levendige vis- en boerenmarkt en vervolgens door het oude en nieuwe stadsdeel naar Ullandhaug waar u kan genieten van een panoramisch uitzicht. De volgende halte is de kathedraal van Stavanger, de oudste kathedraal van Noorwegen en de zetel van de bisschop van Stavanger, gelegen in het centrum van de stad. De kathedraal werd tussen 1100 en 1125 gebouwd in opdracht van de Engelse bisschop Reinald van Winchester in Anglo-Normandische stijl. In de late 13de eeuw werd een nieuw koor toegevoegd in gotische stijl, met een gewelfd dak. Daarna staat het Noors Aardoliemuseum op het programma, een modern en interactief museum dat de geschiedenis vertelt van de oliewinning in dit gebied. De Noorse oliegeschiedenis begon halverwege de jaren zestig. Het museum toont de ontwikkeling van de technologie, van de eerste boorplatformen in de Noordzee, die in Noorwegen werden ontwikkeld en gebouwd tot de moderne, flexibele productieschepen en onderwatersystemen. Het museum neemt je ook mee op zee om te laten zien hoe de offshore arbeiders op de Noordzee wonen en werken. In de bioscoop wordt de film "Petropolis" getoond, die het spannende verhaal vertelt van hoe de olie ontstaat, hoe olievelden worden opgespoord, en hoe de olie van deze olievelden diep onder de zeebodem wordt opgepompt en waarvoor we ze gebruiken. Wie wil kan nog een wandeling maken door de straten van het oude Stavanger, waar meer dan 170 beschermde en gerestaureerde huizen te bewonderen zijn.

Excursie 3

Boerderij uit de IJzertijd en kathedraal

3 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 75

Herbeleef een stukje oude geschiedenis tijdens uw bezoek aan een boerderij uit de ijzertijd en de kathedraal van Stavanger. U reist tussen velden en akkers naar Ullandhaug en een boerderij uit de ijzertijd. Daar wordt u meteen teruggevoerd naar de 4e/5e eeuw, toen ijzeren werktuigen en wapens werden gebruikt. De gerestaureerde langhuizen met ruimte voor de dieren aan de ene kant en voor hun eigenaars aan de andere kant bevinden zich nog op de originele locaties. Er zijn demonstraties van enkele oude ambachten. Terug in de bus volgt nu een rit door een pittoresk landschap naar de best bewaarde middeleeuwse kathedraal in heel Noorwegen, St. Svithun, de kathedraal van Stavanger. Sinds de kathedraal rond 1125 werd opgetrokken in opdracht van bisschop Reinald van Winchester is hij nagenoeg onveranderd gebleven. De excursie eindigt hier maar u kan in de stad blijven, om het oude Stavanger te bezoeken met vermoedelijk de grootste verzameling oude houten huizen van Europa.

Woensdag 12 juni 2019

Vik/Flåm

Stop in Vik van 7.00 tot 9.00 uur (enkel ontscheping van de passagiers voor de dagtrip)

Excursie 4

Dagtrip over land van Vik naar Flåm

Volledige dag

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 160

Vik, het startpunt van deze excursie, is een dorp aan de Sognefjord met ongeveer 1300 inwoners. Net buiten het dorpscentrum bevindt zich de Hopperstad staafkerk, een prachtige houten kerk die dateert van rond 1130. U rijdt door de weelderig groene vallei en begint met de bus aan de klim bergopwaarts. De weg over de Vikafjell-berg is in de winter vaak gesloten omdat er te veel sneeuw op de weg ligt. Dit gebied is een van de laatste regio's waar wilde rendierkuddes te zien zijn. Onderweg komt u ook langs geitenboerderijen en mooie bergmeren. Daarna begint de afdaling naar het dorp Voss. Twaalf kilometer ten noorden van Voss wordt halt gehouden om de Tvindefossen waterval van dichterbij te bekijken. De naam Tvinde komt van een oud Noors woord en betekent dubbel of twee. Het dorp Voss ligt aan het Vangsvatnet-meer. In de omgeving van Voss vindt u uitstekende faciliteiten om te skiën in de winter en voor bergwandelen of om te vissen in de zomer. Het is nu tijd voor een lunchbuffet met warme en koude gerechten, allerlei soorten vlees en vis, salades en desserts. Natuurlijk staat ook koffie of thee voor u klaar. U verlaat Voss niet met de bus, maar met de trein. Het eerste deel van de treinrit volgt de spoorlijn Oslo-Bergen. In Myrdal stapt u over op de beroemde Flåm-lijn. De Flåm-spoorlijn is slechts 20 kilometer lang maar is een meesterwerk van techniek waarop een van de meest spectaculaire treinritten in Europa kan worden gemaakt. De vallei is erg smal en steil en de trein daalt van 867 meter naar zeeniveau, over rivieren en door 20 tunnels. De trein maakt een stop bij de adembenemende Kjosfossen-waterval, waar u even kan uitstappen om enkele foto's te maken. Daarna brengt de trein je veilig naar de pier in Flåm.

Flåm

Aanmeren van 14.00 tot 18.00 uur

Excursie 5

Aurland en Staegastein uitkijkpunt

3 uur

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 60

Met de bus rijdt u langs de majestueuze Sognefjord naar Aurlandsvangen, een traditioneel dorp in deze regio, opgetrokken rond een 13e-eeuwse kerk. Daarna gaat de rit verder naar het geweldige uitkijkpunt Stegastein, waar u de gelegenheid heeft om foto's te maken. Het unieke ontwerp van dit uitkijkplatform geeft uitdrukking aan de wens van de architecten (Todd Saunders en Tommie Wilhelmsen) om de bezoekers naar de open ruimte te brengen en daarmee de beleving van het panoramische uitzicht over de prachtige Aurlandsfjord te verbeteren. Dit project maakt deel uit van een nationaal programma om de toeristische routes te verbeteren, in opdracht van het Noorse Highway Department en voltooid in 2006. In een plaatselijk hotel wordt u koffie en wafels aangeboden. Daarna heeft u vrije tijd om het dorp zelf te verkennen of om een bezoek te brengen aan de outlet van de plaatselijke schoenenfabriek. Daarna keert u terug naar Flåm, waar het schip u opwacht. Tijdens deze excursie moet u ongeveer 350 meter lopen over vlak terrein en enkele trappen doen. Hoe ver u tijdens de vrije tijd wil lopen, bepaalt u zelf. Wees voorbereid op wisselvallig weer. Deze excursie wordt niet aanbevolen voor mensen die last hebben van duizeligheid.

Donderdag 13 juni 2019

Hellesylt/Geiranger

Stop in Hellesylt van 10.00 tot 12.00 uur (enkel ontscheping van de passagiers die de excursie over land naar Geiranger doen)

Excursie 6

Over land naar Geiranger

7 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 150

De excursie voert u door het typisch West-Noorse landschap met akkers omringd door torenhoge bergen en bezaaid met rustige meren. Het Hornindalsvatn-meer is het diepste meer in Noord-Europa, waarin aardig wat forel zit. De trip gaat verder langs het meer in de richting van de Nordfjord naar het dorp Stryn. Daarna volgt u de rivier de Stryn de vallei in. Deze rivier is een van de rijkste zalmrivieren van Noorwegen en voert u naar het smaragdgroene meer van Stryn. De bus stijgt vanuit de nauwe vallei naar het Stryn-gebergte; deze weg is een meesterwerk van techniek, gebouwd voor voertuigen getrokken door paarden en geopend in 1895. De lunch wordt geserveerd in een van de hotels onderweg. Na de lunch rijdt u over het bergplateau met het bekende zomer-skicentrum van Tystigen, en vervolgens naar de Dalsnibba berg. De bus klimt over de kronkelende bergweg en biedt een steeds veranderende caleidoscoop van panorama's: bergboerderijen, watervallen, meren en rivieren. Vanaf het meer Djupvtan voeren talrijke haarspeldbochten naar de top van de Dalsnibba berg - vanwaar u een spectaculair uitzicht heeft over de Geirangerfjord ver beneden en de prachtige bergtoppen om u heen. Vanaf de top, 1500 meter boven de zeespiegel, brengt de bus u voorzichtig naar de Djupvasshytta Moutain Lodge. Vanuit de Flydal-kloof is er nog een adembenemend uitzicht - het klassieke Geiranger-beeld - de fjord met uw cruiseschip voor anker in de baai. De tour eindigt bij de pier in het dorp Geiranger.

Geiranger

Aanmeren van 13.30 tot 18.00 uur

Excursie 7

Dalsnibba berg en het Geiranger Fjord Center

3 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 90

Met kleine sloepen wordt u naar de pier in het centrum van Geiranger gebracht, waar een bus met gids u opwacht. Het dorp Geiranger geldt als een toeristische trekpleister in de regio. Vanuit Geiranger klimt de bus via de kronkelige bergweg langs prachtige bergboerderijen, watervallen, meren en beekjes. Vanaf het Djupvatn-meer (wat letterlijk 'diep meer' betekent) voeren talloze haarspeldbochten u naar de top van de berg Dalsnibba (1.500 meter hoogte), van waar u een prachtig uitzicht heeft over de Geirangerfjord. Nadien volgt de bus dezelfde weg terug naar beneden met een fotostop aan het Flydal-uitzichtpunt. De MS Astoria ligt als een stip in de prachtige fjord. Als laatste wordt een bezoek gebracht aan het Geiranger Fjord Centrum met een interessante tentoonstelling over het leven bij de fjord en de unieke schoonheid van deze Unesco-Werelderfgoedsite.

Excursie 8

Herdal bergboerderij

halve dag

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 110

Deze excursie start in het dorp Geiranger. Om dat te bereiken gaat u met sloepen aan land. Geiranger is een dorp met slechts enkele honderden inwoners en erg geliefd bij toeristen. De bus klimt via de Eagle Road met haar 11 haarspeldbochten. Er wordt halt gehouden aan het Eagle Bend uitzichtpunt van waar u een schitterend uitzicht heeft over de zeven zusters-waterval en in de diepte ook het cruiseschip voor anker ziet liggen. De Geirangerfjord is 16 kilometer lang, het diepste punt is 360 meter diep en het smalste punt 500 meter breed. Als u de top van de berg bereikt, rijdt u afwisselend door de met eeuwige sneeuw bedekte bergen en mooie groene valleien voordat u aankomt in Eidsdal aan de Storfjord. Storfjord (de grote fjord) is de hoofdfjord waarvan de Geirangerfjord deel uitmaakt. Vanuit Norddal klimt u met de bus naar een van de vele zomerboerderijen in de regio - 'Herdalsetra'. De zomerboerderijen zijn meestal in gebruik van begin juni tot eind augustus. Tot 1960 waren er een dertigtal zomerboerderijen, gelegen op 500 meter boven de zeespiegel en zonder een weg om de boerderijen te bereiken. Op de boerderij wordt vooral bruine en witte kaas gemaakt van geitenmelk. Tijdens de rondleiding op de boerderij leert u de mensen kennen die er werken. De boerderij bezit zo'n 450 geiten, evenals koeien, schapen en Noorse pony's. Die verblijven echter vaak op de groene bergflanken in de buurt. U kan er proeven van de verschillende producten die op de boerderij gemaakt worden zoals geitenkaas, gekruide en gezouten worsten. U keert terug naar Geiranger via dezelfde weg en kan opnieuw genieten van het spectaculaire uitzicht.

Vrijdag 14 juni 2019

Dag op zee

Zaterdag 15 juni 2019

Gravdal (Lofoten)

Aanmeren van 9.00 tot 18.00 uur

Wij meren aan in Gravdal, een van de typische vissersdorpjes van de Lofoten. Deze eilandengroep wordt door het Vestfjord gescheiden van het vasteland van Noorwegen. De Lofoten bestaan uit 60 rotsige eilanden waarvan de meeste niet bewoond zijn. De vissershuisjes (rorbuer) typeren het landschap. Het zijn eenvoudige houten huisjes, gebouwd op de wal, op een steiger of op de houten palen in het water. Vroeger waren dit de tijdelijke verblijfplaatsen voor de vissers die op de Lofoten op haring en kabeljauw kwamen vissen. Door het gebruik van grotere en snellere schepen zijn de rorbuer niet meer in gebruik. Sommigen kregen een nieuwe bestemming en worden als vakantiehuisje verhuurd aan avontuurlijke toeristen. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het mogelijk dat we aan wal gaan met sloepen. Mensen die een excursie geboekt hebben, worden als eerste aan land gebracht. Wie geen excursie boekt, kan te voet of met de taxi naar Leknes of Gravdal. De aanlegplaats bevindt zich ongeveer 4 km van Leknes en 2 km van Gravdal.

Excursie 9

Dagtrip naar Å

Volledige dag

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 155

Tijdens deze daguitstap kunt u kennismaken met verschillende Lofoteneilanden. We starten de dag met een korte passage door Leknes, het administratieve centrum van het eiland. Via de tunnel onder de zee rijden we naar het eiland Flakstad. Hier staat de mooiste kerk van de Lofoten. Deze felrood geschilderde kerk - oorspronkelijk helemaal met drijfhout gebouwd - werd in 1780 overgebracht vanuit Siberië. De volgende stop op het programma is het fotogenieke dorpje Nusfjord, schitterend gelegen aan het einde van een kleine fjord. Dit vissersdorp maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. De traditionele 'rorbuer' uit de 19e eeuw (eenvoudige houten vissershuizen op palen) staan gegroepeerd in hoefijzervorm rondom een houten aanlegplaats. We maken een korte wandeling door het dorp. In de dorpswinkel nemen we de tijd om rond te kijken. De excursie gaat verder naar Reine, het meest typische dorp van het eiland Moskensøy. Vlak voor Reine, direct langs de weg, ligt een rots met een grote broedkolonie drieteenmeeuwen. De lunch is voorzien in Å (spreek uit) Oa, de gemeente met de kortste naam ter wereld. Å was lange tijd het belangrijkste vissersdorp in de regio; nu is het grotendeels een openluchtmuseum. U ziet er de oude bakkerij, de boothuizen, vissershutten, het huis waar levertraan werd geproduceerd - die u kunt proeven wanneer u het Visserijmuseum in Å bezoekt!

Excursie 10

Panoramische rondrit naar Nusfjord

2,5 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 55

Tijdens deze rondrit snuiven we de echte Lofotensfeer op. We starten met een korte passage door Leknes, het administratieve centrum van het eiland en heeft ongeveer 3000 inwoners. Leknes is gelegen op het eiland Vestvag?y dat wordt omgeven door de rijkste viswaters van Noorwegen. Vestvag?y is het op één na grootste eiland van de Lofoten. Via de tunnel onder de zee rijden we naar het eiland Flakstad. In Flakstad staat de mooiste kerk van de Lofoten. Deze felrood geschilderde kerk met een typische uivormige toren - oorspronkelijk helemaal met drijfhout gebouwd - werd in 1780 overgebracht vanuit Siberië. De volgende stop is het fotogenieke Nusfjord, schitterend gelegen aan het einde van een kleine fjord. Dit vissersdorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De traditionele 'rorbuer' uit de 19e eeuw (eenvoudige houten vissershuizen op palen) staan gegroepeerd in hoefijzervorm rondom een houten aanlegplaats. Het is het best bewaarde vissersdorp van Noorwegen. We houden hier een pauze. U krijgt de tijd om het dorp te verkennen en een kijkje te nemen in de dorpswinkel, die ook als postkantoor fungeert. De ideale plek om een kaartje te sturen naar de thuisblijvers met de typische postzegel van Nusfjord.

Excursie 11

Flakstad, Nusfjord en Sund

Halve dagMoeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 70

Deze excursie brengt u naar twee van de Lofoteneilanden, waar u enkele van de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen kunt bewonderen: Vestvågøy en Flakstad. We starten met een korte passage door Leknes, het administratieve centrum van het eiland Vestvågøy met zo'n 3000 inwoners. Via de tunnel onder de zee rijdt de bus naar het eiland Flakstad om het fotogenieke Nusfjord te bezoeken, schitterend gelegen aan het einde van een kleine fjord. Dit vissersdorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De traditionele 'rorbuer' uit de 19e eeuw (eenvoudige houten vissershuizen op palen) staan gegroepeerd in hoefijzervorm rondom een houten aanlegplaats. Het is het best bewaarde vissersdorp van Noorwegen. We houden hier een pauze. U krijgt dus de tijd om een kijkje te nemen in de dorpswinkel, die ook als postkantoor fungeert. De bus stopt bij de felrood geschilderde kerk van Flakstad - oorspronkelijk helemaal met drijfhout gebouwd - die werd in 1780 overgebracht vanuit Siberië. Dit is enkel een fotostop om de kerk aan de buitenkant te bewonderen. De tocht gaat verder naar Sund. In dit oude handelscentrum is een smidse gevestigd die bekend staat om zijn kunstnijverheid maar nog meer om zijn stalen aalscholvers. In een privémuseum in Sund worden een verzameling boten en visuitrusting tentoongesteld.

Excursie 12

Het eiland Vestvågøy en het Vikingmuseum

3 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 60

Vestvågøy is het op één na grootste eiland van de Lofoten. Eerst rijdt de bus door het kleine dorpje Leknes, het administratieve centrum van het eiland, met ongeveer 3000 inwoners. Tijdens deze excursie maakt u een rondrit op het eiland, dat gekenmerkt wordt door vruchtbare landbouwgrond en prachtige witte zandstranden aan de westkant van het eiland. De witte stranden vormen een dramatisch contrast met de ruwe rotsen en bergen op de achtergrond. In Borg bezoekt u het Lofotr Vikingmuseum. Het Lofotr Vikingmuseum is een interactief museum gebouwd rondom de opgravingslocatie van het huis van een Vikingstamhoofd, het grootste Viking-langhuis dat ooit is blootgelegd (83 meter lang en 9 meter hoog). Naast de opgravingssite is een kopie van het langhuis gebouwd, waarin je teruggevoerd wordt naar het jaar 900. Voordat de tour eindigt, brengt de bus u naar het uitkijkpunt in Unstad, van waar u een prachtig uitzicht hebt. Unstad bestaat uit een groep boerderijen aan de westkant van het eiland met uitzicht op de Atlantische Oceaan, zonder enige bescherming.

Zondag 16 juni 2019

Honningsvag - Noordkaap

Aanmeren van 20.00 tot 01.00 uur

Excursie 13

Transfer naar de Noordkaap

3 uur

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 80

Zodra u uit Honningsvåg vertrekt, merkt u meteen hoe dor en schraal het landschap voorbij de Poolscirkel is. De vegetatie lijkt hier inderdaad erg schaars. Voor de botanicus is het echter een land van overvloed, met 200 soorten planten die hier groeien. De bus brengt u in ongeveer 45 minuten naar de Noordkaap. De Noordkaap zelf is een steile klif die 300 meter boven de Arctische Oceaan uitrijst op een breedtegraad van 71º, 10 'noord. U bezoekt de Noordkaap vrij. In de North Cape Hall vindt u onder meer een winkelcentrum, een kapel, een taverne, een postkantoor en een 180° breedbeeldbioscoop. De spectaculaire 14 minuten durende film neemt u mee op een reis door een landschap vol contrasten. Het verhaal en de geschiedenis van de mensen worden verteld aan de hand van prachtige beelden en muziek. Dit is een excursie zonder gids. De Plus begeleiders geven onderweg wel een woordje uitleg.

Excursie 14

Vogelsafari per boot

3 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 130

Met de bus maakt u een rit van ongeveer een uur over het eiland Mager?ya naar het vissersdorp Gjesvær. In Gjesvær gaat u aan boord van een kleine boot en zet koers naar de drukbevolkte vogelrots Gjesværstappan, waar u anderhalf uur vogels gaat spotten. Aanmeren op het vogeleiland is niet toegestaan, maar vanuit de boot kunt u honderden zeevogels bewonderen die hier broeden. Onder hen zijn meer dan 800.000 papegaaiduikers, een grote kolonie zeearenden, aalscholvers, alken, zeekoeten, zwartpootmeeuwen en Jan-van-genten. Geniet van de zeebries terwijl u de schoonheid van de eilanden bewondert. Na een boottrip van 1,5 uur rijdt u met de bus terug naar het schip in Honningsvåg. Vergeet voor deze excursie zeker uw verrekijker niet mee te brengen!

Excursie 15

Mageroy eiland sightseeing

2,5 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 50

De excursie begint met een rit door de stad Honningsvåg. Na het verlaten van Honningsvåg rijdt u langs de Skipsfjord - bezaaid met vakantiehuizen, hotels en campings. Verder voert de bus u langs Storbukt naar het dorp Kamøyvær, 12 km van Honningsvåg. Kamøyvær is het kleinste vissersdorp op het eiland Magerøya en telt slechts een 100-tal inwoners. Het dorp heeft nog steeds een visfabriek, een kleine vissersvloot, een kleine vuurtoren en een pittoreske haven. In Karmøyvær wordt halt gehouden bij de East of the Sun-galerij van de kunstenares Eva Shmutterer. U vindt er kunstwerken gemaakt van visgraten, delicate juwelen vervaardigd uit stenen en glas, en charmante rendieren, allemaal met de hand gemaakt. We keren terug naar de hoofdweg en gaan verder naar het noorden naar Skarsvågkrysset, waar we de hoofdweg verlaten en naar Skarsvåg rijden. We stoppen bij een prachtig uitkijkpunt waar u een glimp van de Hoorn kunt opvangen, een klifformatie die vroeger werd gebruikt voor heidense erediensten. In Skarsvåg stoppen we om het Kerst- en Winterhuis te bezoeken. Het huisje werd volledig ingericht volgens de traditionele Noorse kerstsfeer. Alles is er te koop: kerstversiering, glas, aardewerk, ansichtkaarten, foto's, breiwerk enz. Op de terugweg naar Honningsvåg zouden we wel eens een kudde rendieren kunnen zien grazen. Deze rendierkudden zijn eigendom van de Sami en worden elk voorjaar naar het eiland gebracht om daar te grazen tijdens de zomermaanden.

Maandag 17 juni 2019

Tromsø

Aanmeren van 15.00 tot 22.00 uur

Excursie 16

Tromsø stadsrondrit en kabelbaan naar de berg Storsteinen

3 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 70

Tromsø is de grootste stad van het land wat oppervlakte betreft - zo'n 2400 vierkante kilometer, waaronder 627 eilanden. De stad heeft ongeveer 64.000 inwoners, voornamelijk op het eiland Tromsø en het eiland Kvaløya. Tromsø is al vele jaren het vertrekpunt van talrijke poolexpedities en heeft daarom de naam "toegangspoort tot het poolgebied" gekregen. Het stadscentrum ligt op het eiland Tromsø. De stad is onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog gekomen en is een van de weinige steden in Noord-Noorwegen die zijn charmante oude houten gebouwen heeft kunnen bewaren. Tromsø was in 1940 gedurende 38 dagen de hoofdstad van Noorwegen, toen de koninklijke familie en de Noorse regering wachtten om naar Engeland in ballingschap te gaan. De excursie begint met een rit door de stad Tromsø naar het Tromsø-museum op ongeveer 4 kilometer van het stadscentrum. Het Tromsø-museum is het grootste museum- en onderzoeksinstituut in Noord-Noorwegen, met secties gewijd aan geologie, plantkunde, zoölogie, archeologie, moderne cultuurgeschiedenis en etnografie. De 1036 meter lange Tromsø-brug verbindt het eiland Tromsø met het vasteland. U steekt deze brug over en bezoekt de Tromsdalenkerk - "de IJszeekathedraal" op het vasteland. De kerk heeft het grootste glas-in-loodraam van Europa (140 vierkante meter) dat werd toegevoegd in 1972. Daarna staat een ritje met de kabelbaan (op het programma naar de berg Storsteinen, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over het eiland Tromsø, de zee en de bergen. De kabelbaan brengt u in enkele minuten tijd veilig tot op een hoogte van 420 meter.

Excursie 17

Tromsø en de Noordpoolexpedities

3 uur

Moeilijkheidsgraad: *

Prijs: € 60

Tromsø is de grootste stad van het land wat oppervlakte betreft - zo'n 2400 vierkante kilometer, waaronder 627 eilanden. De stad heeft ongeveer 64.000 inwoners, voornamelijk op het eiland Tromsø en het eiland Kvaløya. Tromsø is al vele jaren het vertrekpunt van talrijke poolexpedities en heeft daarom de naam "toegangspoort tot het poolgebied" gekregen. De excursie begint met een rit door de stad Tromsø naar het Poolmuseum. Het museum werd geopend in 1978 - precies 50 jaar nadat Roald Amundsen Tromsø verliet voor zijn laatste expeditie, een reddingsmissie voor Umberto Nobile, die tijdens zijn tweede poolreis met het luchtschip 'de Italia' gestrand was. Het museum is gevestigd in een oud douane-entrepot aan de Skansen-pier uit 1830. Het gebouw is nu beschermd. Tromsø heeft een lange traditie als vertrekpunt voor allerlei poolexpedities. Bekende poolreizigers hebben hun beste mannen ingehuurd in Tromsø en er ook hun schepen gekocht. Het Poolmuseum brengt deze lange traditie in beeld. Behalve tentoonstellingen over de belangrijke poolexpedities, zijn er ook tentoonstellingen over de jacht in de poolgebieden. Jagers zoals Henry Rudi, "de ijsbeerkoning", die tussen 1908 en 1948 713 ijsberen doodde en Wanny Wolstad, de eerste vrouw die tijdens de winter ging jagen op Svalbard, nemen een belangrijke plaats in het museum in. De excursie eindigt met een bezoek aan de Tromsdalenkerk - "de IJszeekathedraal" op het vasteland. De kerk heeft het grootste glas-in-loodraam van Europa (140 vierkante meter) dat werd toegevoegd in 1972.

Dinsdag 18 juni 2019

Dag op zee

Woensdag 19 juni 2019

Dag op zee

Donderdag 20 juni 2019

Bergen

De laatste halte van onze reis brengt ons naar Bergen. De Hanze, de Duitse koopmansgilde, streek er in de middeleeuwen neer en zorgde voor handel en welvaart. Het waren kooplieden van de Duitse Hanzeliga die van Bergen de belangrijkste havenstad van Scandinavië maakten. De stad werd gebouwd op zeven heuvels rond een haven in het Puddefjord. Het is een levendige universiteitsstad die baadt in cultuur. Bergen is compact en gemakkelijk te voet te verkennen. Een bezoek aan de sfeervolle oude haven is een must. De woon- en pakhuizen aan de Bryggen zijn gebouwd na de grote brand van 1702 en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op werkdagen wordt elke ochtend op Torget de vis-, fruit- en bloemenmarkt gehouden. Kuier langs de kleurrijke huizen en laat u voor de laatste keer in de Noorse sfeer onderdompelen. Bent u meer voor een laatste natuurbeleving? Ga dan naar de Fløyenberg. Er zijn een aantal gemarkeerde wandelpaden in het bos, over steile heuvels en door een open, moerassig landschap. We voorzien opnieuw een paar boeiende excursies. We meren aan op een kleine kilometer van het centrum.

Excursie 18

Wandeling langs Bryggen, de Fløyenberg en het Hanzemuseum

3 uur

Moeilijkheidsgraad: ***

Prijs: € 55

We starten onze stadswandeling aan de kade en passeren de middeleeuwse Bergenhus-vesting. Het is een complex van verschillende gebouwen met de Rosenkrantztoren en de Håkonshallen, de voormalige koninklijke residentie. De gids stapt met ons langs kleine steegjes van Bryggen en wijst ons op de buitengewone architectuur. Eeuwenlang was Bergen een van de grootste Duitse Hanzevestingen. Dit zien we duidelijk in Bryggen, de oude stadskern met kleurige houten huizen en pakhuizen. Ze werden gebouwd na de grote brand van 1702 en zijn UNESCO-Werelderfgoed. Vandaag zijn er veel ambachtslui en kunstenaars actief. Op het einde van de pier brengen we een bezoek aan het Hanzemuseum. Het is ondergebracht in een van de oudste gebouwen van de stad. Het werd ingericht in de stijl van de 18e eeuw en weerspiegelt het dagelijkse leven van de handelaars van de Duitse Hanzeliga. Zij maakten van Bergen de belangrijkste havenstad van Scandinavië. Het museum is een must voor iedereen die iets wil opsteken over de lokale geschiedenis. We lopen verder naar de kabelbaan Fløybanen, die ons in amper 5 minuten tot 320 m boven de zeespiegel brengt (en ook weer terug). Eenmaal boven ontvouwt zich een prachtig uitzicht over de stad, de zee en de heuvels. We wandelen naar Torget, de vis- en bloemenmarkt. Hier krijgen we wat vrije tijd om daarna terug te keren naar het schip.

Excursie 19

Troldhaugen met pianorecital Edvard Grieg

Halve dag

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 65

Met de bus rijden we langs Bryggen en de vis- en bloemenmarkt. Al snel bereiken we Troldhaugen, het zomerverblijf waar Edvard Grieg gedurende 22 jaar woonde en werkte. Hij en zijn Deense vrouw Nina Hagerup liggen er begraven. Troldhaugen is prachtig gelegen langs het Nordåsvannet Fjord. Alles is hier onaangeroerd gebleven. In het salon staat zijn piano die volledig intact is gebleven en ook het meubilair is nog origineel. In 1985 werd er in Troldhaugen een kamermuziekhall geopend, die plaats biedt aan 200 toeschouwers. De zaal volgt de helling van de heuvel. De vensters achter het podium reiken van de vloer tot aan het plafond en bieden een fenomenaal uitzicht op de hytte van de componist en het Nordåsmeer. Een optreden hier is een onvergetelijke ervaring. We worden getrakteerd op een wervelend pianoconcert. Op de terugweg per bus rijden we langs de Grieg Hall, een moderne concertzaal met een fantastische akoestiek. Tijdens de maanden mei en juni vindt hier het Internationaal Muziekfestival plaats. Daarna stoppen we in Bryggen voor een korte wandeling. Eeuwenlang was Bergen een van de grootste Duitse Hanzevestingen. De kleurrijke houten huizen en pakhuizen werden gebouwd na de grote brand van 1702 en zijn UNESCO-Werelderfgoed. Vandaag zijn er veel ambachtslui en kunstenaars actief. We worden per bus terug naar het schip gebracht.

Excursie 20

Troldhaugen en de Fantoft staafkerk

3 uur

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 60

We rijden per bus langs Bryggen en zien de oude houten Hanzehuizen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Via het centrum en de buitenwijken van Bergen komen we aan in Troldhaugen ('Trollenheuvel'). In dit Victoriaans huis uit de 19e eeuw woonde en werkte Edvard Grieg gedurende 22 jaar. De wereldberoemde componist van de Peer Guynt-suites ligt er trouwens samen met zijn vrouw Nina Hagerup begraven. Troldhaugen is prachtig gelegen langs het Nordåsvannet Fjord. Het oorspronkelijke interieurvan het zomerhuis bleef bewaard. De 'Hytte' (chalet) in de tuin waar Grieg werkte, ligt er nog steeds bij zoals op de dag van zijn overlijden. De meubels en Steinwayvleugel werden trouwens op maat gemaakt voor het echtpaar. Beiden waren kleiner dan 1,50 m. Ook de Fantoft Staafkerk spreekt tot de verbeelding. De kerk werd oorspronkelijk in de 12e eeuw in het dorpje Fortun gebouwd en in 1883 naar Fantoft overgebracht en heropgericht. In 1992 brandde ze volledig af. Daarna werd ze minutieus nagebouwd. Op de terugweg stoppen we aan de vis- en bloemenmarkt. Mensen die graag in het centrum blijven, kunnen hier uitstappen.

Excursie 21

Standsrondrit Bergen met bezoek aan Bryggen en Fløyenberg

Halve dag

Moeilijkheidsgraad: **

Prijs: € 60

Na een korte rit naar Bryggen maken we een wandeling tussen de oude huizen, die nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Eeuwenlang was Bergen een van de grootste Duitse Hanzevestingen. De pakhuizen waren gevuld met goederen, zoals gedroogde kabeljauw uit Noord-Noorwegen en granen uit Europa. Door de geschiedenis heen heeft Bergen veel branden meegemaakt omdat de huizen van hout waren. Dit was ook het geval voor Bryggen, en tegenwoordig dateert ongeveer een kwart van de gebouwen van na de brand van 1702 toen 90% van de gebouwen werd vernietigd. Delen van Bryggen werden in 1955 opnieuw door brand verwoest. Na archeologische opgravingen, werd de plek gebruikt voor de bouw van het Bryggen-museum. Tegenwoordig herbergt Bryggen heel wat souvenirwinkels, naast restaurants en pubs. Na de wandeling gaat de tour verder naar de berg Fløyen met een kabelbaan, die u in slechts 5 minuten 320 meter boven de zeespiegel brengt. Daar heeft u een adembenemend uitzicht over de stad en haar omgeving. Daarna is er een bezoek aan de vismarkt waar vis, fruit, souvenirs en lokale specialiteiten te koop zijn. Vervolgens zal de bus u door delen van de stad in het centrum en de buitenwijken voeren. Aan het einde van de tour kunt u ervoor kiezen om in de stad te blijven en te voet terug te keren naar het schip of meteen terug te keren met de bus.

Deze Pluscruise wordt uitgevoerd door technische organisatie Rivages du Monde. Rivages du Monde is aangesloten bij Garantiefonds reizen Idnr: 40007113765 Groupama Assurance Credit