Waar is John? Hij omhelst een boom

Waar is John? Hij omhelst een boom

Anne Vanderdonckt - "Maar waar is John naartoe?" Hij omhelst de bomen, antwoordde zijn vrouw op evidente toon. Omhelzen... Wellicht bedoelde ze omarmen, zo besefte ik later.

  •  

Getuigenis: 'Het noodnummer 1722 is er gekomen na het overlijden van mijn nonkel'

Angelique Van Ombergen - In 2016 overleed de nonkel van Angelique Van Ombergen omdat hij tijdens een noodgeval het noodnummer 112 niet kon bereiken. Het was overbelast door oproepen rond stormschade en wateroverlast. Het nieuwe noodnummer 1722 werd in het leven geroepen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Een getuigenis.

Verplichte sterilisatie goede zaak, maar adoptie van katten moet gratis blijven

Rutger Lazou - Alle katten geboren na september 2014 moeten verplicht gesteriliseerd worden. Dat staat in het nieuwe kattenplan van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging waarschuwt ervoor dat de toekomst van de huiskat op die manier in gevaar komt. Die waarschuwing moeten we serieus nemen, stelt moraalwetenschapper Rutger Lazou, die aan de Universiteit Gent afstudeerde met een masterproef over het reguleren van kattenpopulaties.

Open brief van een 60-plusser

Ludo Hugaerts - Jarenlang was Ludo Hugaerts actief als journalist bij Plus Magazine. Na zijn pensioen bleef hij niet bij de pakken zitten. Maar dat marketeers nog steeds geen oog hebben voor actieve 60-plussers is hem een doorn in het oog.

De starter van 50-plus is een start-ster

Els Schellens - Uit de eigen cijfers van ACERTA Sociaal Verzekeringsfonds voor de periode 2012 - 2017 blijkt dat 11,9% van alle starters ouder is dan vijftig. Almaar meer vrouwen zetten een (late) stap naar zelfstandigheid. Els Schellens, Director Operations, analyseert.

Een maaltijd bereiden is emotie, liefde en warmte

Anne Vanderdonckt - In tijden van crisis en een veelvoud aan onzekerheden, zoals vandaag, overstijgt koken meer dan ooit zijn primaire rol van het lichaam voeden. Voedsel is veel meer dan wat er op ons bord ligt.

'Ben ik mijn vader aan het misbruiken?'

Leen Baekelandt - Dubbel zoveel meldingen van ouderenmishandeling dan twee jaar geleden, luidt het vandaag in de pers. 'Doe ik dan ook aan oudermishandeling?' vraagt Leen Baekelandt, redactrice Plus magazine, zich af.

Laat de kat geen luxeproduct worden

Rutger Lazou - De Brusselse regering keurde het besluit goed dat vanaf 2018 alle huiskatten in Brussel verplicht gesteriliseerd moeten worden. Dierenrechtenorganisatie GAIA roept Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts op om hetzelfde te doen. "We moeten echter het perverse effect vermijden dat onze huiskatten worden vervangen door dure raskatten waarvan het welzijn ondergeschikt is aan de uiterlijke kenmerken en opbrengst", stelt moraalwetenschapper Rutger Lazou, die aan de Universiteit Gent afstudeerde met een masterproef over het reguleren van kattenpopulaties.

Over leeftijdsdiscriminatie gelinkt aan seksisme

Anne Vanderdonckt - Nog voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk, en nog veel meer erna, stond de pers bol van het 'geval' Brigitte, de vrouw van Emmanuel Macron.

Op weg naar een dierproefvrije wereld

Nadine Lucas - In de huidige samenleving klinken de protesten tegen dierproeven steeds luider. Vanuit de proefdiersector wordt slechts gereageerd met dooddoeners. Onderzoekers juichen alternatieven toe voor andermans dierproeven, maar beweren steevast dat de alternatieven tekort schieten voor hun eigen studiedoel. Elk voorstel om het gebruik van proefdieren wettelijk in te perken wordt afgeweerd.

Mag je alles tonen?

Anne Vanderdonckt - Net nu dit nummer in de rekken ligt, lanceert de vzw Amazone haar Echte Lijven campagne. Daarmee wil dit initiatief voor gendergelijkheid álle lijven in de media krijgen, ongeacht hun leeftijd, omvang, vorm en imperfecties. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

'Registratie negatieve wilsverklaring op gemeente moet mogelijk worden'

Sylvain Peeters - Op 18 april is het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Deze dag symboliseert het belang om weloverwogen en goed geïnformeerd eigen keuzes te kunnen maken en dit tijdens de volledige levensloop van een mens. Het zelfbeschikkingsrecht voor elke mens is fundamenteel.

7 redenen waarom vliegen van zijn pluimen heeft verloren

Anne Vanderdonckt - Een tentoonstelling over Sabena herinnert er ons aan dat er een tijd was dat het vliegtuig nemen glamour uitstraalde. Er was inderdaad een retrospectieve van deze omgang nodig om ons geheugen op te frissen.

Lage rente en lege manden

Anne Vanderdonckt - De overstap van de werkvloer naar een leven als gepensioneerde zorgt voor ingrijpende veranderingen. Men heeft het dan vaak over de psychologische weerslag. Veel minder over de financiële impact. Want ook daar word je geconfronteerd met een ommezwaai.

Effe dimmen die muziek op restaurant

Anne Vanderdonckt - Vriendinnen hebben elkaar altijd veel te vertellen. Zaken waar wij vrouwen met overgave van genieten, maar waar mannen zich evenzeer aan bezondigen - nee, heren, probeer het maar niet te ontkennen, we hebben jullie al meermaals betrapt op het beoefenen van deze sport!

Van hondenweer en doggybags

Anne Vanderdonckt - Deze zomer vertoonde het komkommernieuws - faits divers die niet lang blijven hangen, maar de verdienste hebben ons het geweld van anderen te doen vergeten - duidelijke hondentrekjes.

Dokter, ik heb alles begrepen

Anne Vanderdonckt - Vier Belgen op de tien begrijpen niet goed, of helemaal niet, wat hun arts hen uitlegt, blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Dat men vooral niet concludeert dat 40% van de Belgen wat 'traag van begrip' is, ik zou me geviseerd voelen!

Online het geluk zoeken, is dat zielig?

Anne Vanderdonckt - Onlangs repte ik me op een avond naar een lezing waarop ik was uitgenodigd. Bij aankomst vinkt een jonge dame mijn naam af op een lijst, waarna ze me de rij aanwijst waar ik kan aanschuiven voor een glas.

Chocolade, rozemarijn en het andere nieuws

Anne Vanderdonckt - Ik was helemaal ondersteboven van de aanslagen. Al was dat niets, maar dan ook helemaal niets, vergeleken bij zij die rechtstreeks werden getroffen, zij die het hebben meegemaakt, hun familie en vrienden, naar wie al onze gedachten uitgaan.

Kleren met een missie

Anne Vanderdonckt - Leeftijd heeft zo zijn voordelen. Bij het ontdekken van de nieuwste modecollectie in de boetieks, denk je algauw: 'Dat heb ik al!' 'En dat ook!' 'En dat al helemaal!'. Dat komt omdat de mode de laatste jaren met niets nieuws uitpakt.

Alles wat van mij is,...

Anne Vanderdonckt - Waarom zou je een boormachine kopen, als je die maar twee keer per jaar gebruikt? Waarom zou je je in nesten werken door een auto te kopen, als er een autodeelkantoor om de hoek is? Waarom je appartement niet aan toeristen verhuren, terwijl je zelf twee maan- den in Spanje overwintert?

007 redenen om met een James Bondlady te trouwen

Anne Vanderdonckt - Bravo! Een bondgirl van 51 - een bondlady, dus - da's een uitstekende keuze, mister Bond. Vooral omdat Monica Bellucci, die ondanks haar moeite met glimlachen, véél meer pit heeft dan de kleurloze Léa Seydoux van 30.

Een rare verjaardag

Anne Vanderdonckt - Bij liegen over je leeftijd denk je spontaan aan mensen die er koket wat jaartjes afdoen of mordicus weigeren om hun geboortejaar prijs te geven. Maar er zijn ook mensen die er met opzet wat jaren bijdoen.

Het rouwproces waarover niemand praat

Anne Vanderdonckt - Vrijdagavond, da's genieten en me door de stapel magazines van de voorbije week werken. Op een avond lees ik dat een van de hoofdredactrices waarvoor ik heb gewerkt haar pensionering aankondigt. Wat dat allemaal bij me teweegbrengt...

Weg met het dieet... van anderen

Anne Vanderdonckt - Er zijn zo van die dagen dat ik zin heb, maar dan echt zin, zo'n onweerstaanbare zin in een hamburger met frietjes en mayo­naise. Ja, het is slappe, vette kost, je eet het met je handen en het is pure comfortfood: het pept je op als je je wat down voelt of het houdt je gemoed hoog.

De trolley

Anne Vanderdonckt - Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Boing Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Boing Boing Vorige zomer hebben de Berlijners hem de oorlog verklaard. Weg met de trolley! Gedaan met het lawaai dat die ergerlijke kleine wieltjes dag en nacht produceren op het asfalt en op de straatstenen.

Ik heb een lamp vervangen

Vroeger, als je lamp de geest gaf, schroefde je ze los, nam je een nieuwe, draaide die er weer in en... je had licht! In het slechtste geval moest je wachten tot de dag nadien (lampen laten het nooit afweten tijdens de winkeluren) om een nieuwe te kopen. Vandaag, als je lamp het niet meer doet...

Een bord met boter

Half zoveel ijzer in het vlees van nu dan in dat van 1950. Vier keer minder calcium in de broccoli. Honderd keer minder vitamine C in de appels. Een tiental onderzoeken tussen 1997 en vandaag tonen aan dat de voedingswaarde van onze levensmiddelen aanzienlijk verslechterd is. En dus vroegen wij ons af of er in 1950 echt gezonder werd gegeten?

Granny chic

Het is een ware trend: vrouwen op leeftijd - op hoge leeftijd zelfs - die poseren voor reclamecampagnes van luxemerken. Voor kunstfoto's van de meest gerenommeerde fotografen. Voor modereportages in eigentijdse magazines. Voor de meest hippe modeblogs. Leeftijd wordt naar een hoger niveau getild; het wordt een kunstwerk.

Na de passie, de emotie

Sommigen zullen er zich misschien in herkennen, anderen gedeeltelijk of helemaal niet, maar dit artikel lees je nergens anders. Een jaar geleden vierden we met veel grapjes en cadeautjes onze eerste gepensioneerde.

Kanker onder een goed gesternte

Het staat in het gerespecteerde wetenschappelijk tijdschrift Science, het is dus geen indianenverhaal. Slechts een derde van de kankergevallen is het gevolg van genetische factoren of een schadelijke omgeving.

Dikke zoenen

Vroeger was het simpel. Je gaf je familie een kus ("en veeg je wang niet af nadat tante Martha je een zoen heeft gegeven!"). En dat was het dan. Alle anderen kregen een hand ("je goeie hand!").

Foto's die blijven

De godganse dag, en nog veel langer als het even kan, nemen we foto's. Met onze smartphone, tablet en soms zelfs met een fototoestel. Foto's van onszelf, van anderen, van om het even wat.

67 en nog aan 't werk? Kom zeg!

Werken tot 67 jaar. Het was de eerste maatregel die de nieuwe regering, met de fijnzinnigheid van een cowboy die te paard een saloon binnenstormt, bekendmaakte. Ik begrijp het niet. Ik begrijp de tactiek niet, als die er al is. Dit als eerste maatregel de wereld insturen, helemaal uit het niets, zonder enig overleg, na altijd te hebben beweerd dat dit niet aan de orde was, dat is vragen om opstand. En die is niet uitgebleven. Want het was niet een handvol malcontenten dat meteen van zich lieten horen. Of geïsoleerde gevallen, zonder stem noch argumenten. En ze zullen ook niet zwijgen. Het wordt een hete herfst.

Niet voor mijn leeftijd? Dat zie je van hier!

Vergeet mijn leeftijd... ik spring! Dat zou George Bush senior gezegd kunnen hebben toen hij zichzelf in juni op een parachutesprong trakteerde voor zijn 90ste verjaardag. Toch niet op die leeftijd! Daar dacht de recidivist (hij maakte al parachutesprongen op zijn 75ste, 80ste en 85ste verjaardag) anders over in de tweet die hij via zijn account @georgeHWBush postte. Ook al niets voor zijn #leeftijd!

Waarom vissen zwijgen

Lang geleden heb ik een uitvinder geïnterviewd, die in een uithoek van zijn boerderij, ver weg van de bewoonde wereld, een concept had bedacht dat destijds nog door niemand was gecommercialiseerd. Iets heel simpels...

Waarom ik geen selfies maak

Zichzelf vastleggen op foto, alleen of in groep, op een bepaalde plek of evenement, en die foto dan delen op de sociale media, is leuk. Maar nu de term selfie zijn weg naar het woordenboek heeft gevonden, hebben we het stilaan gehad.

De ouders zeggen nee, de kinderen zeggen ja

Zoals zo vaak, ontkiemde de idee 's middags, aan tafel. Wat doe jij dit weekend? Ik ben uitgenodigd op het huwelijk van de dochter van een vriend. Van de zoon van mijn zus. Van de dochter van een schoolvriendin. Van de zoon van een collega die ik al 30 jaar ken.

Baskets, zonder complexen

Op 60 wil Stromae enkel nog baskets dragen in een sportzaal, verklaarde de niet-eens-dertiger-en-al-nationale-trots recent in een interview.

Waarom ik niet op Facebook zit

Omdat ik, wat mezelf betreft, niet weet wat ik op Facebook kwijt zou moeten. Mijn vakantiefoto's? Ik heb echt geen zin om die aan Jan en alleman te laten zien. Ik ben er trouwens zeker van dat ze ook niemand interesseren, dat komt dus goed uit.

Een sluis tussen dag en nacht

Hebt u goed geslapen? Bwah... Er zijn zoveel mensen die slecht slapen dat het bijna de normaalste zaak van de wereld lijkt.

Winkelen op zaterdag

Waarom doen gepensioneerden hun inkopen op zaterdag, waardoor de toch al lange wachtrijen aan de kassa nog groeien, terwijl ze de gelegenheid hebben om buiten die drukke uren te winkelen?, vraagt een lezeres zich af in onze lezersrubriek.

2014 in het teken van 1914

De Eerste Wereldoorlog heeft voor angstaanjagende verhalen gezorgd, die de kinderen van de Groote Oorlog diep hebben getraumatiseerd.

Groeit het geld aan de (kerst)bomen?

Geef je kinderen geld met kerst? Ik zou het niet weten, hangt er van af, ga op uw gevoel af. Maar laat hen vooral voelen dat u aan hen hebt gedacht toen u verwoed op zoek ging naar een geschenk!

Tevreden met ons leven!

Wat doet u om jong te blijven? Enkele jaren geleden zouden we meteen aan antirimpelcrèmes, esthetische chirurgie en dergelijke hebben gedacht. Vandaag beantwoorden we diezelfde vraag spontaan met sport of beweging, gezonde en gevarieerde voeding, stoppen met roken, slapen, lachen,...

Allesbehalve Master Chef

Iedereen heeft tegenwoordig zijn eigen voedingsproblemen en -gewoonten. Vroeger was dat heel anders. Toen bestond dat allemaal niet. Iedereen at wat de pot schafte. Wat telden waren de mensen, de sfeer...

Inspiratie

Collega's interviewen is heel vaak navelstaren en - vooral - je er gemakkelijk van af maken. Behalve als je de allerbeste getuigen in huis hebt. Want dan is het natuurlijk belachelijk om hen niet aan het woord te laten.

Groetjes uit vervlogen tijden

Eigenlijk is het geen verrassing: onze vakantie ontsnapt niet aan de retrorevival. En dus zijn nostalgische vakanties een trend deze zomer.

25 jaar Plus Magazine! Met dank aan u!

Het team van Plus Magazine dankt u uit de grond van zijn hart voor uw motiverende trouw, voor uw pertinente opmerkingen, voor uw feedback die elke maand weer inspireert tot de beste onderwerpen.

Allemaal samen, ieder zijn plek

Vandaag zitten families complexer in elkaar, leven we langer en zijn onze woningen afgestemd op de fases van ons leven.

Iemand vertelde me...

Commentaar op het internet over vakanties heeft goede en slechte kanten. U moet er leren mee omgaan, de valkuilen herkennen.

Elke dag een complimentje

En als we tegen onszelf nu eens zeggen dat we uniek zijn? Als we onszelf nu eens elke dag opnieuw een complimentje maken?