Zonnen zonder zorgen

Ons hoor je niet klagen over de zomer. Vooral niet met deze tips om pigmentvlekken, zonnebrand, strohaar en andere zomerse ongemakken te voorkomen.

Bouw een kleurtje op

Oeps! Je wil graag snel bruinen en dus lig je te lang in de zon. Een ramp als je huid daar niet op voorbereid is. Een blijvend kleurtje bouw je geleidelijk op.

Wat zelfbruiner brengt je gegarandeerd in een zomerse stemming. Weet echter dat een zelfbruiner je huid niet voorbereidt op de zon. Tan boosters doen dat wel. Ze stimuleren de melanineproductie, zodat je huid sneller bruint en je minder geneigd bent om urenlang te liggen bakken. Prima toch? Behalve als je een lichte huid hebt of vlekkerig bruint. Melanineboosters vormen geen beschermend schild: je gevoelige huid blijft dus kwetsbaar.

Vraag. Kan je met een gerust hart scrubben zonder dat je je bruine tintje verliest? Ja, scrubben is zelfs aangeraden: je ontdoet je huid van dode cellen, waardoor je bruine kleurtje nog meer tot zijn recht komt. Scrub ’s avonds, twee tot drie keer per week, meer niet.

Nog een tip. Start een maand voor je gaat zonnen een kuur met bruiningscapsules en dat gedurende twee tot drie maanden. Vergeet ook geen wortels en abrikozen te eten!

Vergeet je haar niet

Oeps! Wordt je haar in de zomer niet alleen lichter, maar ook droger? Reageert je kleuring slecht op dit seizoen? Is je hoofdhuid hypergevoelig?

Uv-straling is even nefast voor je haar en je hoofdhuid als voor je huid. Als je geen hoed draagt, verstuif dan een zonnespray op ongeveer 20cm van je haar. Dergelijk product legt een beschermend laagje op je haar en filtert de uv-stralen. Ruil je shampoo in tegen dit zomertrio: een zachte herstellende shampoo + een conditioner + een masker. Was je haar niet te vaak met shampoo. Spoel ’s avonds je haar en strijk olie of crème over de hele lengte. Overigens ook een goed idee voor je naar het strand gaat.

Zeg nee tegen puistjes

Oeps! Dankzij de zon heb je tijdelijk minder last van puistjes. Als reactie op de uv-stralen wordt je huid namelijk dikker en produceert ze minder talg. Na de zomer volgt helaas een opstoot.

Breng ’s ochtends en ’s avonds een zachte, zuiverende lotion aan om je huid niet te irriteren. Gebruik één of twee keer per week een (zachte) scrub en hydrateer je huid zorgvuldig om haar weer in een gezond evenwicht te brengen. Om niet te gaan glimmen, heb je in de zon een product met factor 50 nodig dat verrijkt is met talgcorrigerende en matterende actieve bestanddelen. Ook een zinkkuur en een evenwichtige voeding zijn aan te bevelen.

Bescherm je tegen uv-stralen

Oeps! Al je goede voornemens ten spijt, vergeet je wel eens zonnecrème aan te brengen of smeer je niet vaak genoeg en eindig je toch zo rood als een tomaat.

Zorg dat je steeds een tube zonnecrème bij je hebt. Je vindt ze ook in een handig, klein formaat en met een hoge beschermingsfactor die beschermt tegen uv-straling en vervuiling. Perfect voor een citytrip! Koop zonneproducten met een aangename textuur en geur. Zo krijg je zin om vaak te smeren. Tegenwoordig zijn er ook onzichtbare maar ultra-beschermende sprays en oliën. Producten met een factor lager dan 30 beschermen onvoldoende, tenzij je een lichtgetinte of donkere huid hebt.

Zeg vlekken vaarwel

Oeps! Pigmentvlekken ontstaan wanneer je melanineproductie op hol slaat en die is rechtstreeks afhankelijk van de uv-stralen (uvA en uvB). De vlekken zijn niet zozeer een teken van ouderdom, maar eerder het gevolg van overmatige blootstelling aan de zon. Eens ze er zijn, krijg je ze nog moeilijk weg, zelfs met de laser. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Voor je je blootstelt aan de zon, breng je best eerst een serum aan om de bestaande vlekken te corrigeren, nieuwe vlekken te voorkomen en een mooi egaal bruin kleurtje te krijgen. Kies zonneproducten met factor 30 of hoger en met een voldoende dekkende textuur (crème in plaats van melk of olie).

Vergeet na het zonnen geen herstellend product aan te brengen om je verhitte cellen te kalmeren. Vermijd blootstelling zonder maximale bescherming als je fotosensibiliserende medicijnen neemt.

Info — Lancaster, in de parfumerie — Lierac, Phyto en Vichy, bij de apotheker of drogist — Nivea, in de supermarkt.

VIRGINIE DRAELANTS

Partner Content