CERT.be liet een onderzoek uitvoeren over internetbeveiliging bij 2.000 Belgische internetgebruikers tussen 16 en 70 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat de internetgebruikers vooral geconfronteerd worden met virussen of malware (26 pct), maar dat ook pogingen om geld of informatie te ontvreemden (19 pct), het ongewenst versturen van e-mails vanuit het eigen adres (17 pct) en wachtwoorden die plots niet meer geldig zijn (14 pct), vaak voorkomen.

Ongeveer de helft van de respondenten liet weten dat ze bezorgd tot zeer bezorgd zijn over hun online veiligheid. Vooral tijdens het internetbankieren (61 pct) en online winkelen (46 pct) zijn de Belgen waakzaam, "niet toevallig twee activiteiten waar rechtstreeks geld aan te pas komt", aldus CERT.be. Daarnaast zijn ze bezorgd wanneer ze
surfen naar onbekende websites of sociale netwerksites en wanneer er persoonsgegevens worden gevraagd.

CERT.be wijst er wel op dat de Belgen zich, ondanks de bezorgdheid, niet automatisch beter beschermen. "Mensen zijn wel bezorgd, maar schatten de risico's niet altijd juist in en weten vaak niet goed hoe ze zich optimaal moeten beschermen", aldus coördinator Christian Van Heurck.

Het team werkt aan een centrale website, die een van de komende maanden online zal staan, waar gebruikers objectieve informatie en tips kunnen vinden om hun veiligheid op het net te verbeteren.

CERT.be liet een onderzoek uitvoeren over internetbeveiliging bij 2.000 Belgische internetgebruikers tussen 16 en 70 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat de internetgebruikers vooral geconfronteerd worden met virussen of malware (26 pct), maar dat ook pogingen om geld of informatie te ontvreemden (19 pct), het ongewenst versturen van e-mails vanuit het eigen adres (17 pct) en wachtwoorden die plots niet meer geldig zijn (14 pct), vaak voorkomen. Ongeveer de helft van de respondenten liet weten dat ze bezorgd tot zeer bezorgd zijn over hun online veiligheid. Vooral tijdens het internetbankieren (61 pct) en online winkelen (46 pct) zijn de Belgen waakzaam, "niet toevallig twee activiteiten waar rechtstreeks geld aan te pas komt", aldus CERT.be. Daarnaast zijn ze bezorgd wanneer ze surfen naar onbekende websites of sociale netwerksites en wanneer er persoonsgegevens worden gevraagd. CERT.be wijst er wel op dat de Belgen zich, ondanks de bezorgdheid, niet automatisch beter beschermen. "Mensen zijn wel bezorgd, maar schatten de risico's niet altijd juist in en weten vaak niet goed hoe ze zich optimaal moeten beschermen", aldus coördinator Christian Van Heurck. Het team werkt aan een centrale website, die een van de komende maanden online zal staan, waar gebruikers objectieve informatie en tips kunnen vinden om hun veiligheid op het net te verbeteren.