De winnaars willen een experiment houden met een opzetstukje voor een smartphone en een bijbehorende app. Daarmee zullen volgend jaar 10.000 mensen in Nederland tegelijk een meting uitvoeren naar fijn stof en zo een bijdrage leveren aan de wetenschap. De meettechniek is afkomstig uit de sterrenkunde en het ruimteonderzoek, aldus het winnende team. Het team staat onder leiding van sterrenkundige Frans Snik.

Bedoeling van het zogeheten iSPEX-project is alle metingen te combineren tot een kaart van fijn stof boven Nederland. De 100.000 euro die aan de prijs is verbonden, wordt gebruikt om de opzetstukjes te produceren en te verspreiden.

Als het experiment slaagt, krijgt het uitbreiding. Het iSPEX-team bestaat uit onderzoekers en studenten van onder andere de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Universiteit Leiden, het Nederlandse weerinstituut KNMI en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het Astma Fonds ondersteunt het project.

De winnaars willen een experiment houden met een opzetstukje voor een smartphone en een bijbehorende app. Daarmee zullen volgend jaar 10.000 mensen in Nederland tegelijk een meting uitvoeren naar fijn stof en zo een bijdrage leveren aan de wetenschap. De meettechniek is afkomstig uit de sterrenkunde en het ruimteonderzoek, aldus het winnende team. Het team staat onder leiding van sterrenkundige Frans Snik. Bedoeling van het zogeheten iSPEX-project is alle metingen te combineren tot een kaart van fijn stof boven Nederland. De 100.000 euro die aan de prijs is verbonden, wordt gebruikt om de opzetstukjes te produceren en te verspreiden. Als het experiment slaagt, krijgt het uitbreiding. Het iSPEX-team bestaat uit onderzoekers en studenten van onder andere de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Universiteit Leiden, het Nederlandse weerinstituut KNMI en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het Astma Fonds ondersteunt het project.