Wachtwoorden veilig centraliseren

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op steeds meer websites moet u zich identificeren met een gebruikersnaam en wachtwoord. Niet eenvoudig om die allemaal te onthouden. Passpack doet dat gratis voor u.

Het is een uitdaging om alle wachtwoorden te onthouden die u nodig heeft op internet. Misschien houdt u, net als ik, een ‘adresboekje’ bij met al uw wachtwoorden. Handig als u steeds op dezelfde plek werkt, maar wat als u het boekje niet bij u hebt? Dan bent u verloren. En echt veilig? Zeker niet.

Een betere oplossing is een Excel-bestand (beveiligd met een wachtwoord) of speciale software, zoals RoboForm (www.roboform.com/nl/) of Keepass (http://keepass.info/download.html). Het nadeel daarvan is dat uw wachtwoorden dan op één pc staan, u heeft ze dus niet bij de hand wanneer u een andere computer gebruikt of u moet ze steeds met u meedragen op een usb-stick.

De online dienst PassPack kan een oplossing bieden om al uw wachtwoorden te centraliseren en voor u te bewaren op een plek die steeds bereikbaar is als u online bent. Passpack houdt uw wachtwoorden niet lokaal bij, maar volledig online. Het beheren en oproepen van uw wachtwoorden, verloopt gewoon in uw internetbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome,...). U hoeft dus niets extra’s te installeren en u kunt op elke internet-pc bij uw wachtwoorden.

Gratis en online

Passpack biedt de mogelijkheid gratis tot 100 accounts (met gebruikersnaam en wachtwoord) op te slaan in een online databank. Deze accounts kunnen vervolgens via een knop in de favorietenbalk van uw internetbrowser worden opgeslagen of ingevoerd.

Aan de slag

Surf naar www.passpack.com. Klik vervolgens op ‘See features ans plans’ en daarna op ‘Get a free account now’

U komt nu op het registratiescherm van Passpack terecht. U registreert zich bij PassPack met – inderdaad alweer – een gebruikersnaam (UserID) en een wachtwoord (password), u vult uw e-mailadres in en klikt op ‘Sign up now’.
Let op: dit wachtwoord is nog niet uw hoofdwachtwoord (de zogenaamde Packing Key), het enige wachtwoord dat u uiteindelijk echt zal moeten onthouden.

Het volgende scherm klikt u gewoon door en op het daarna volgende scherm kiest u een hoofdwachtwoord (packing key). Dat hoofdwachtwoord dient om al uw andere wachtwoorden te beveiligen en mag u nooit vergeten, want anders zijn al uw wachtwoorden onbereikbaar. Het wachtwoord achteraf opvragen bij Passpack is NIET mogelijk. Maar dit wachtwoord hoeft geen ingewikkelde combinatie van hoofd- en kleine letters en cijfers te zijn, Passpack geeft u de raad een zinnetje te kiezen dat u gemakkelijk onthoudt maar dat alleen u kent. (bijv. olifanten zijn groter dan muizen).

Accounts opslaan

Na het registreren komt u op het Home-scherm van Passpack terecht. Links ziet u een kolom onder het titeltje ‘Things to do’. Midden op het scherm ziet u links naar 4 videofilmpjes die u ter introductie kan bekijken.

Daarna kunt u de adressen, de gebruikersnamen en de wachtwoorden invoeren die u wilt opslaan. Klik op ‘Add passwords’ in uw ‘Things to do’-lijstje. Voer alle accounts in waarvan u de gegevens wil centraliseren en opslaan via Passpack.

Intussen hebt u een e-mail ontvangen van Passpack. Klik op de link in deze mail om uw registratie bij Passpack te activeren.

Het is ook raadzaam om zelf een welkomsttekst in te geven. Zo bent u, wanneer u later inlogt op Passpack zeker dat u niet op een phishing-site (een ‘kopie’ van de website opgezet door criminelen) bent terecht gekomen. Ook het ingeven van deze welkomsttekst kan via uw ‘Things to do’-lijstje.

Hoe gebruiken?

U moet eerst een ‘PassPack It!’-knop installeren in uw browser. Alweer het gemakkelijkst vanuit uw ‘Things to do’-lijstje.

Als u, na het installeren van deze knop in uw browser, vanuit uw PassPack-lijst met log-ins naar een site klikt, door op het Go-symbool naast de naam van de website in de lijst te klikken, dan kunt u met één druk op de ‘PassPack It!’-knop meteen het gepaste wachtwoord laten invoeren.

Nog sneller is de ‘1-Click-log-in’: u hoeft dan niet vanuit de PassPack-lijst met log-ins naar de site te klikken, maar u kunt meteen naar de log-inpagina van de site surfen en die met één druk op de ‘PassPack It!’-knop laten invullen. Deze ‘PassPack It!’-knop werkt alleen als u ingelogd bent bij PassPack en bovenaan rechts op Turn on 1 click Login hebt geklikt.

Is Passpack veilig?

PassPack bewaart al uw log-in-informatie versleuteld op hun servers en ook de communicatie tussen uw browser en de PassPack-servers verloopt versleuteld. Het is steeds in uw eigen browser dat de gegevens gecodeerd en gedecodeerd worden; u bent dus de enige die ze kunt bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content