- Zorg dat je steeds de meest recente versie van je software op je computer hebt staan. Softwareaanbieders publiceren immers regelmatig patches voor besturingsproblemen wanneer ze beveiligingsproblemen vaststellen of wanneer hackers een lek ontdekken. Maar naast het besturingssysteem is het ook belangrijk de recentste versie hebben van beveiligingssoftware en van je internetbrowser (Firefox, Chrome, Internet Explorer, Safari,...).
- Beveilig je computer. Gebruik firewalls en antispyware software.
- Doe enkel betalingen of geen alleen gevoelige informatie in op een beveiligde website. Die kan je herkennen aan het hangslot in de adresbalk bovenaan. Verzend geen enkele vorm van gevoelige gegevens (zoals bankiergegevens, creditcardgegevens, rijksregisternummers etc.) naar een website zonder het hangslotpictogram in de adresbalk - in dit geval wordt noch geverifieerd dat je met de bedoelde website communiceert, noch dat je gegevens veilig worden opgeslagen.
- Gebruik een creditcard om online betalingen te doen. Creditcardbedrijven bieden hun klanten extra bescherming.
- Zorg steeds voor een sterk en uniek wachtwoord, d.w.z. een wachtwoord van minstens 10 tekens met een combinatie van hoofletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
- Wees oplettend. Geef nooit meer gegevens dan strikt noodzakelijk is. Vraagt een website meer gegevens dan is er vast iets niet pluis.
- Doe geen aankopen via openbare wifi-netwerken. Openbare wifi-netwerk zijn het gedroomde werkterrein voor hackers die trachten in het bezit te komen van persoonlijke gegevens om die later te misbruiken.
- Moet je toch even een andere computer gebruiken dan je eigen computer om iets te bestellen of een aankoop te doen, kies dan voor de mogelijkheid om privé te surfen die de internetbrowsers bieden. InPrivate Browsing zorgt ervoor dat jouw surfgeschiedenis, cookies en andere informatie niet op de computer worden opgeslagen.
- Zoek, vooraleer je een aankoop doet, op de website steeds eerst naar de regels van het bedrijf, zoals hun beleid inzake retourzendingen. Ga steeds na of je een adres van het bedrijf kan vinden en liefst ook een telefoonnummer waarop je het bedrijf kan bereiken.
- Druk steeds een kopie van je onlinebestelling af zodat je iets in handen hebt voor het geval je bestelling niet meteen per mail wordt bevestigd of er achteraf discussie ontstaat.
- Ga nooit in op verzoeken om uw accountinformatie te updaten zonder dat u absoluut zeker bent van de afzender. Dergelijke e-mails kunnen bedrog zijn om uw identiteitsgegevens te stelen. De meeste legitieme bedrijven zenden nooit ongevraagde mails of instant messages met het verzoek uw paswoord of andere persoonlijke informatie door te sturen. Onthoud: wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook het geval.
Veilig online kerstinkopen doen

Leen Baekelandt
Journaliste Plusmagazine.be
Nu iedereen op zoek is om de meest unieke kerstcadeautjes te scoren, beleven de onlineshops hoogtijdagen. Maar dat betekent ook dat hackers extra kansen zien om hun slag te slaan. Opletten bij online aankopen is dus meer dan ooit aan de orde. Enkele tips...
