Veilig internetten op vakantie

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

U ziet er tegenop het om uw computer mee te nemen op vakantie, maar wilt graag gebruik maken van de mogelijkheden van internet. Dan biedt een internetcafé een oplossing. Op voorwaarde dat u enkele veiligheidsregels in acht neemt!

Eerst en vooral nog een raadgeving voor het vertrek. Een aantal documenten moet u steeds zorgvuldig bewaren en bij u hebben wanneer u reist. Welke dat zijn hangt een beetje af van de manier waarop u reist en van uw bestemming: bijvoorbeeld uw reispas, visum, vliegtickets, reisverzekering, autopapieren, uw hotelreservering of reservering van een huurwagen ter plaatse, enz. We wensen het natuurlijk niemand toe, maar als u één van deze papieren verliest of ze worden gestolen, kan dat knap lastig zijn. Daarom is het altijd nuttig om al deze belangrijke documenten ook in digitale vorm mee te hebben. Deze hebben weliswaar niet altijd dezelfde waarde als het origineel, maar ze kunnen u toch vaak een kostbare hulp zijn in geval van nood.

Hoe uw reisdocumenten digitaal meenemen?

Er zijn twee manieren:

  • U plaatst alle documenten op een USB-stick, Deze bestaan tegenwoordig in zeer handige, kleine en lichte formaten. Van heel wat documenten heeft u ongetwijfeld al een digitale vorm. Veel vliegtickets en reserveringen worden tegenwoordig per mail doorgestuurd in pdf-vorm. Die hoeft u nog enkel te copiëren op uw USB-stick. Van verzekeringsdocumenten kunt u meestal ook heel eenvoudig een pdf opvragen bij uw verzekeringsagent. En de overige documenten? Veel zullen dat er nooit zijn, maar die moeten wel ingescand worden. Beschikt u thuis niet over een scanner, informeer dan even bij vrienden en kennissen. Er is allicht wel een goede ziel die dat klusje even voor u wil doen. Veel werk vergt dat echt niet. Vraag om uw documenten als pdf op te slaan.
  • Een andere mogelijkheid: deze documenten online opslaan. Want ook een usb-stick kan natuurlijk zoek raken. Online opslaan kan gerust op één van de vele gratis online opslagdiensten zoals Windows Live SkyDrive (http://skydrive.live.com/). Deze dienst geeft u 5 GB online opslagruimte. Daar kunnen heel veel documenten op. Het volstaat dat u een Windows Live- of een Hotmail-account hebt om vanuit om het even welke plek ter wereld waar u over een computer en internet kunt beschikken in te loggen op uw persoonlijke opslagruimte. Ga naar de website van en kies ‘Start met delen’. Kies vervolgens ‘Een persoonlijke map maken’. Geef de map een naam en kies voor ‘Alleen ikzelf’. Klik vervolgens op ‘Map maken’. Vervolgens kunt u alle gewenste bestanden toevoegen aan deze map door te klikken op ‘Bladeren’, het gewenste document te selecteren, en te klikken op ‘Uploaden’.

Maak een tijdelijke e-mailaccount aan

Nog iets dat u best kunt doen voor u op vakantie vertrekt en van plan bent om met het thuisfront, uw werk, het doet er niet toe wie te mailen of te chatten: een tijdelijke e-mailaccount aanmaken bij bijvoorbeeld Hotmail of Gmail. U maakt daar bijvoorbeeld het adres aan: janisweg@hotmail.com. Wanneer u dan op vakantie een openbare computer gebruikt, hoeft u nooit de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw echte accounts in te geven.

Een openbare computer gebruiken

O.K., en dan zijn we eindelijk op vakantie. Of u daar nu toegang wilt hebben tot de documenten die u vooraf thuis hebt opgeslagen of contact wilt houden met het thuisfront of iets wilt opzoeken doet er niet toe. Als u uw eigen computer thuis hebt gelaten, dan kan een internetcafé een oplossing bieden. Ook veel bibliotheken bieden tegenwoordig deze service en daar zit u meestal wel een pak rustiger. U heeft een computer gevonden? Ga er dan nooit zomaar van uit dat deze helemaal veilig is.

Een website op zijn echtheid controleren

U wilt vanop vakantie nog gauw even belangrijke gegevens checken of een betaling uitvoeren bij uw bank? Een gouden raad als u een onbekende computer gebruikt en op een site gaat waarvoor u moet inloggen: controleer steeds eerst of de website echt diegene is waarop u wilt inloggen. Niet iedereen die op het internet actief is, heeft het namelijk even goed met u voor. Zogenaamde ‘phishers’ bouwen sites van banken en officiële instellingen zeer getrouw na in de hoop dat u daarop met vertrouwelijke gegevens zoals uw pincode van uw betaalkaart zal inloggen. Daarna gaan zij daarmee aan de slag en kunt u voor hele nare verrassingen komen te staan.

Controleer het adres dat in de adresbalk staat. Is dit het vertrouwde adres of staat er plots iets anders? Bovendien hebben officiële instellingen en banken steeds een beveiligde website. Die herkent u aan twee dingen:

  • in de adresbalk verandert http in https (met een s achteraan).
  • in het browservenster staat ergens een hangslotje als teken dat het om een veilige verbinding gaat. Afhankelijk van de browser die u gebruikt (op vakantie is dat niet altijd de browser die u thuis gewoon bent!) staat dit slotje rechts naast de adresbalk of rechtsonder op uw scherm op de statusbalk van het browservenster. Als u op dit hangslotje klikt, krijgt u informatie over het veiligheidscertificaat van de betrokken verbinding. Ontbreekt het slotje of lijkt de informatie over het certificaat u nogal dubieus, zoek uw heil dan elders.

Sla nooit wachtwoorden op

Internetbrowsers bieden haast steeds de mogelijkheid om wachtwoorden te bewaren. Erg handig als u thuis op uw eigen computer werkt en deze niet deelt met andere mensen. Bij een volgend bezoek aan de betrokken website is het intikken van de eerste letter van de gebruikersnaam voldoende. De computer vult de rest meteen aan. Wanneer u de vraag wordt gesteld om uw wachtwoord te bewaren op een vreemde computer, moet u steeds op Nee klikken.

Laat geen sporen na

Bent u klaar met wat u te doen heeft, wis dan al uw persoonlijke sporen op de computer door alle caches leeg te maken en persoonlijke wachtwoorden te verwijderen. In Internet Explorer 7 doet u dat via Extra, vervolgens Internet-opties. Daarna klikt u op Verwijderen en Alles verwijderen.

In Internet Explorer 6 en in Firefox gaat u via Extra naar Privégegevens opruimen. Vink daar Cookies en Opgeslagen wachtwoorden aan. Klik vervolgens op Privégegevens nu opruimen.

U kunt nu met een gerust gevoel verder van uw vakantie genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content