Van memorystick tot harde schijf

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De diskette heeft heel wat aan populariteit ingeboet. In de plaats komen de geheugensticks en ook steeds kleinere externe harde schijven. En soms is ook een cd-rom een handig opslagmiddel.

De USB-stick

Een USB-stick, ook geheugenstick, memorystick (Let op: de aanduiding Memory Stick is een merknaam voor een geheugenkaartje van Sony dat niets met USB te maken heeft), datastick,... genoemd, is een extern opslagmedium dat door middel van een USB-poort kan aangesloten worden op de computer. In de stick zit een flashgeheugen.

Voor een USB-stick is geen stroomvoorziening nodig. De stick krijgt stroom van de computer waarop hij is aangesloten via de USB-poort.

USB-sticks bestaan er tegenwoordig in alle maten, vormen en kleuren. De prijzen van USB-sticks waren de voorbije jaren in vrije val, hun opslagcapaciteit nam omgekeerd evenredig toe.

Kenmerken van een USB-stick:

  • Klein en makkelijk draagbaar
  • Opslagcapaciteit tot 32 gigabytes (GB).
  • U kunt er bestanden net zo vaak opzetten, wijzigen en terug verwijderen als u maar wilt.
  • Wordt vooral gebruikt als opslagmedium voor persoonlijke documenten en om gegevens uit te wisselen van één computer naar een andere.
  • Een USB-stick heeft geen bewegende onderdelen en is dus schokbestendig.
  • Goedkoop. Een USB-stick met een capaciteit van 2 GB hebt u tegenwoordig voor minder dan ? 20.

Een USB-stick is klein en kan dus wel eens zoek raken. Dat houdt natuurlijk risico’s in omdat de vinder dan toegang heeft tot al uw gegevens. Tenzij... die beveiligd zijn. En dat kan op verschillende manieren:

  • Alle data op de USB-stick kunnen versleuteld worden, ofwel door de USB-stick in zijn geheel te versleutelen, tenzij door elk bestand afzonderlijk te versleutelen.
  • De USB-stick met een wachtwoord beveiligen
  • Sommige USB-sticks werken met herkenning van uw vingerafdruk.

Sommige USB-sticks bevatten software om wachtwoorden in te stellen, om uw inloggegevens automatisch te laten invullen als u op een andere computer dan de uwe gaat of om via compressietechnieken de opslagmogelijkheden nog op te drijven.

Een USB-stick van een degelijk merk kan zeer lang meegaan. Gemiddeld wordt de levensduur tegenwoordig op een tiental jaar geschat. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de intensiteit waarmee hij gebruikt wordt. Een Flash-geheugen dat 10.000 tot 100.000 keer overschreven is kan wel eens steken laten vallen.

Naast de opslagcapaciteit spelen ook een aantal andere factoren een rol bij de keuze van een USB-stick. Zo is de snelheid waarmee gegevens kunnen opgeroepen worden en opgeslagen worden belangrijk. Van degelijke USB-sticks bedraagt de transferrate tegenwoordig rond de 20 tot 30 MB/seconde.
Een ander element waarmee u best rekening houdt bij de aankoop van een geheugenstick is zijn omvang. De USB-poorten op eencomputer zitten vaak erg dicht bij elkaar. Is uw USB-stick een beetje breed of dik, dan kan hij al gauw andere USB-poorten onbruikbaar maken en dat is soms vervelend.
Zitten de USB-poorten van uw computer achteraan, dan kiest u best voor een USB-stick die is uitgerust met een kabeltje. Dat kan u heel wat acrobatie besparen om de stick telken in de USB-poort te steken.

LET OP: een USB-stick moet u veilig verwijderen. Dat betekent dat u de stick na gebruik niet gewoon uit de USB-poort mag trekken, maar moet klikken op het ‘veilig verwijderen’-icoontje dat rechts onderaan in de taakbalk op uw computerscherm staat. In het venster dat dan opent selecteert u de USB-stick en klikt u op stoppen of op OK. Pas wanneer op het scherm verschijnt dat de hardware veilig kan verwijder worden, haalt u de USB-stick uit de harde schijf. Doet u dat niet dan krijgt u de boodschap dat de USB-stick niet veilig verwijderd werd. In principe kunt u dan persoonlijke gegevens kwijt raken. Vindt u deze procedure echter omslachtig, dan kunt u die vermijden dor in het start-menu te klikken op Configuratiescherm en vervolgens op systeem. Daar kiest u het tabblad Hardware. Vervolgens klikt u op apparaatbeheer. U klikt op het plusteken voor Schijfstations en vervolgens dubbelklikt u op uw USB-stick. Dan kiest u het tweede tabblad Beleidsinstellingen. Daar klikt u het bolletje aan voor de optie ‘Optimaliseren voor snelle verwijdering’.

U3-USB-sticks

De U3-standaard is een manier om software rechtstreeks vanop de USB-stick te laten draaien. Een voorbeeld: u reist naar het buitenland, wil geen computer meenemen, maar wel goedkoop via Skype naar het thuisfront bellen? Dan kunt u een speciale U3-versie van Skype op uw U3-geheugenstick zetten en vanaf om het even welke computer gebruik maken van de Skype-facailiteiten. Maar u kunt uw U3-geheugenstick ook voorzien van alle programma’s die u courant gebruikt zodat hij een waar mobiel kantoor wordt. Vereenvoudigde versies van software die geschikt zijn voor U3-geheugensticks vindt u, al dan niet tegen betaling op http://software.u3.com/.

Nooit zit u nog verlegen om een bepaald bestand te openen op een vreemde computer die niet de juiste software daartoe heeft. En na het verwijderen van de U3-geheugenstick blijft er geen informatie achter op de pc.

Opmerking: op een gewone USB-stick met voldoende capaciteit kunt u ook aangepaste versies van bepaalde software latendraaien. Die vindt u ondermeer op http://www.portableapps.com/.
Prijskaartje van de U3-geheugensticks: tussen ? 40 en 200.

Harde schijven

Externe harde schijven kunnen meestal ook heel eenvoudig via de USB-aansluiting op de computer aangesloten worden. Ze worden vooral gebruikt als opslagmedium voor back-ups of door mensen die veel foto’s in hoge resolutie, films en andere zware bestanden opslaan en bij wie de interne harde schijf dreigt vol te raken.

Denk niet dat een harde schijf steeds een zwaar en moeilijk transporteerbaar ding is. Tegenwoordig bestaan er externe harde schijven die u met hetgrootste gemak een plekje geeft in uw binnenzak of uw handtas. Ze wegen bovendien nauwelijks 200 gram. En toch presteren ze als degroten. Ze kunnen 80 tot 320 GB opslaan en hebben een zeer behoorlijke lees/schrijfsnelheid. Voorbeelden: Handydrives van Fujitsu Siemens, My Passport Essential Portable Drives van Western Digital die bestaan in tien felle, trendy kleurtjes (? 89 tot 159)

Kenmerken van een externe harde schijf:

  • Zeer geschikt voor back-ups
  • Draagbaar
  • Zeer grote opslagcapaciteit
  • Sommige harde schijven hebben een stopcontact nodig.


Cd-rom en dvd

Om handig te zijn als opslagmedium moet u cd-rw’s kunnen gebruiken, dit betekent cd-roms waarop u met behulp van een cd-rw-station (daar moet uw computer dan natuurlijk wel over beschikken!) gevens kunt branden . Op een cd-rw kunt u zowel gegevens lezen, als er gegevens op branden. Cd-rw-schijven kunnen meerdere malen gebruikt worden, maar ze hebben een beperkte opslagcapaciteit.

Onderscheid:

  • een gewone cd-rom is een compact disc waarop de gegevens alleen kunnen gelezen worden.
  • cd-r’s kunnen met behulp van een cd-rombrander éénmalig beschreven worden. De r staat voor recordable.
  • cd-rw’s kunnen meerdere malen herschreven worden (rw voor rewritable)

Kenmeken van een cd-rw:

  • Maximale capaciteit van 700 MB
  • Draagbaar
  • Zeer goedkoop
  • Betrouwbaarheid wordt gegarandeerd voor gemiddeld 5 tot 10 jaar.

Een dvd biedt een veel grotere opslagcapaciteit dan een cd-rom. Op één schijf kunnen gigabytes aan gegevens worden opgeslagen. Vandaar dat films en de meeste softwarepakketten tegenwoordig op een dvd staan.

Om zelf dvd’s te kunnen branden moet uw computer over een dvd-rw-station beschikken. Voor veel nieuwe computers is dat het geval. Dvd-stations kunnen ook cd-roms lezen en bieden bijgevolg meer mogelijkgheden dan cd-romstations.

Kenmeken van een dvd-rw

  • Grote opslagcapaciteit (van 4,7 GB tot 17 GB)
  • Draagbaar
  • Betrekkelijk goedkoop
  • Betrouwbaarheid van het geheugen is volgens de meeste bronnen gemakkelijk 30 jaar, volgens sommigen nog veel langer.

Cd-roms en dvd’s zijn optische opslagmedia. Optische opslagmedia bieden het voordeel dat ze minder kwetsbaar zijn voor externe invloeden zoals magnetische velden bijvoorbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content