© GETTY IMAGES

Vakantiekiekjes delen

Zijn je familie en je vrienden minder reislustig dan jij? Toon hen wat je allemaal hebt gezien en meegemaakt op je avonturen. Sociale netwerken, gespecialiseerde blogs... Er zijn zoveel mogelijkheden om je foto’s te delen. Wat zal het worden?

Alles hangt af van je reisbestemming, de duur en het doel. Een weekendje Blankenberge kan je nu eenmaal niet vergelijken met een wereldreis op de fiets. Ben je voor lange tijd op reis, dan verwacht je omgeving geregeld nieuws over je traject, de mensen die je ontmoet, wat je allemaal hebt beleefd en waar je je precies bevindt. Dit alles opgevrolijkt met mooie foto’s, dat spreekt. De ideale oplossing is dan een blog – de online versie van een dagboek – met tekst, foto’s, video’s en de mogelijkheid om te reageren op de vragen en het commentaar van je ‘volgers’.

De ene blog is de andere niet

WordPress.com reikt een paar eenvoudige oplossingen voor een gratis blog aan via de link mijnwereldreis. wordpress.com. Wil je daar geen reclame bij, dan betaal je drie euro per maand. Andere, gelijkaardige formules vind je op blogger.com en over-blog. com. Het zijn gebruiksklare en dus makkelijke formats, maar ze hebben wel hun beperkingen – waar je al heel snel tegenaan loopt.

Wil je een uitgebreide bibliotheek aan thema’s voor je presentatie, veel mogelijkheden om te personaliseren, een grote bewegingsvrijheid en je eigen adres – mijnwereldreis.be – dan is WordPress.org het antwoord. De naam lijkt heel sterk op die van daarnet, maar de aanpak is totaal anders.

Weet echter dat om het maximum uit je blog te halen, je een minimum aan technische kennis nodig hebt en extra zal moeten betalen, want sommige thema’s bij Wordpres.org zijn gratis, andere niet. En je moet ook rekening houden met de hostingkost. Maar het moet gezegd: de oplossingen van WordPress.org vallen in de smaak bij amateur globetrotters én bij veel professionals.

Iedereen zijn fotogalerij

Wil je foto’s delen maar geen verhalen, dan is flickr.com een interessante optie. Nadat je je geregistreerd hebt, kan je een publieke of een privéfoto-galerij aanmaken. Voor de privéversie bepaal je zelf wie toegang krijgt tot welke foto’s. Je kan tot 1.000 foto’s uploaden zonder een cent te betalen. Maar alles heeft een prijs – in dit geval is dat reclame. Liever niet? Kies dan voor de proversie: met 50 dollar per jaar hou je het reclamevrij en kan je zoveel foto’s uploaden als je wil.

Nog een optie is Google Photos, het vroegere Picasa. De service is gratis, het volume onbeperkt, enkel de bestandsgrootte is gelimiteerd: 16 megapixel voor foto’s en 1.080 p voor video’s.

Liever geen e-mail, dan zijn er sociale netwerken

E-mail is wegens zijn beperkingen niet het ideale medium om foto’s te delen of te versturen. Het alternatief is een service als WeTransfer.com, dat je tot een totaal volume van 2 Gb gratis kan gebruiken.

Een andere praktische oplossing is WhatsApp. Met die gratis app kan je niet enkel sms’en en bellen via je smartphone, maar ook foto’s en video’s verzenden. Maak een groep aan met de mensen die je wil bereiken en stuur hen je foto’s van waar en wanneer je maar wil.

Ook via Facebook, dat ondanks alle kritiek erg populair blijft, kan je snel foto’s delen met je vrienden en familie. Of via Instagram, dat met zijn filters erg in trek is bij mensen onder de veertig. Instagram is zelfs gespecialiseerd in het delen van foto’s, die via hashtags kunnen worden opgezocht.

Maar weet dat als je via deze platformen foto’s wilt delen, Facebook en Instagram graag moraalridder spelen: ze censureren alles wat volgens hen niet door de beugel kan en gaan daarbij vrij willekeurig te werk. Zelfs foto’s van wereldberoemde kunstwerken worden geblokkeerd. Zoveel preutsheid is voor naturisten en nudisten een probleem. Zij gebruiken vaak Twitter om hun vakantiekiekjes te delen.

Voorzichtig met delen

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden, al volstaat die toch om iedereen een geschikte formule aan te reiken. We willen wel nog even benadrukken dat je best twee keer nadenkt voor je iets op het web gooit of op sociale netwerken post. Want wat online staat, blijft daar heel lang rondhangen en kan door iedereen worden gezien. Dus de foto die je niet bij je ouders op de schouw wil zien, zet je niet online.

Bazuin ook niet te veel rond dat je op reis bent. Geef je openlijk niet thuis, dan kan dat mensen met slechte bedoelingen op het idee brengen je leegstaand huis een bezoekje te brengen. En dan zou je van die vakantiesouvenirs een erg bittere nasmaak kunnen overhouden.

Partner Content