Kan er ook vanuit Windows Vista worden ge-upgrade naar Windows 10?

Nee, dat kan alleen vanuit Windows 7 en 8 (of 8.1). Als u toch wilt overstappen naar Windows 10, dan moet u de volledige versie van Windows 10 kopen en installeren. Deze kost rond de 130 euro.

Wat zijn de kosten bij het upgraden naar Windows 10?

Het eerste jaar (tot 29 juli 2016) is upgraden naar Windows 10 gratis. Als u daarna upgrade moet u wel kosten betalen. Het is nog onduidelijk hoeveel dat dan precies zal zijn. Heeft u in het eerste jaar ge-upgrade, dan hoeft u na dat jaar ook geen kosten te betalen.

Waar moet ik op letten als ik wil upgraden naar Windows 10?

U moet er in de eerste plaats rekening mee houden dat een besturingssysteem als Windows 10 nog allerlei kinderziekten zal hebben die pas in de loop van de tijd gevonden en gecorrigeerd zullen worden. Als u twijfelt of u wilt overstappen, wacht dan nog rustig even. Als u een merkcomputer heeft, zoals Asus of Acer, is het verstandig op de website van de producent informatie over het upgraden naar Windows 10 te zoeken voordat u de overstap waagt. Zijn er bepaalde programma's of apparaten die u graag gebruikt, controleer dan op de website van de producent of Windows 10 wordt ondersteund.

Controleer of het apparaat of software werkt met Windows 10

U kunt ook op de website bij Windows 10 controleren of een apparaat of software compatibel is met Windows 10. En als het goed is, hoort Windows 10 voor het installeren zelf ook te controleren en aan te geven of uw apparatuur ermee werkt. Helaas werkt dit niet altijd goed, blijkt uit de praktijk. Het is verstandig voor upgraden eerst uw persoonlijke bestanden buiten de computer op te slaan als back-up, bijvoorbeeld op een usb-stick of externe harde schijf. Ook is het een goed idee een herstelschijf te maken voor uw oude Windows-versie. Zoek hiervoor in de Help van Windows op de term herstelschijf.

Waar vind ik de upgrade naar Windows 10?

Als u Windows 7 of 8 heeft, zal standaard in de taakbalk rechtsonder een pictogram van Microsoft te zien zijn: een schuin raampje met vier vierkantjes. Als u hierop klikt kunt u de upgrade downloaden en installeren. Als u dit pictogram niet ziet, kunt u ook naar deze website gaan. U moet daar eerst uw upgrade reserveren. Let erop dat u bij zelf downloaden via de link de goede versie neemt: 32-bits of 64-bits. U controleert als volgt welke versie u nu heeft:

? Ga naar het Configuratiescherm.
? Klik op Systeem en beveiliging.
? Klik op Systeem.
? Bij Type systeem staat welke versie u heeft.

Houd er rekening mee dat downloaden en installeren soms een aantal uren kan duren. In die tijd kunt u uw computer niet gebruiken.

Mijn merkcomputer werkt niet meer (goed) na de upgrade naar Windows 10.

Bij merkcomputers met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 7 of 8 kan het soms gebeuren dat een upgrade misloopt. Dat heeft onder andere te maken het feit dat het vaak gaat om een voor de fabrikant aangepaste versie van Windows. Ook staan er vaak specifieke drivers en andere (installatie)programma's op een merkcomputer die problemen kunnen geven. Het is dan ook altijd aan te raden eerst op de site van de fabrikant te kijken wat hier wordt gezegd over het upgraden naar een nieuwe versie van Windows. En of er bijvoorbeeld een apart installatieprogramma hiervoor wordt aangeboden. Overigens blijft upgraden naar een totaal nieuwe Windows altijd een risico houden door de grote variatie aan apparatuur (met bijbehorende drivers) op een pc. Bij een Mac is dat probleem veel kleiner omdat alle hardware standaard is.

Mijn printer/geluid/webcam/andere apparatuur werkt niet meer (goed) na het upgraden naar Windows 10.

Dat is waarschijnlijk een probleem met de driver (het stuurprogramma) van het apparaat. Deze is dan niet aangepast voor Windows 10.
U kunt dat proberen op te lossen door de probleemoplosser van Windows te gebruiken.

? Rechtsklik op de startknop.
? Klik op Configuratiescherm.
? Klik bij Hardware en geluiden op Apparaten en printers weergeven.

Als het goed is staat uw apparaat in het venster. Dit is niet het geval bij hardware als de videokaart en de processor (cpu). Installeren van drivers voor dit soort apparaten is meestal een klusje voor gevorderden. Laat dit dan ook over aan iemand die goed weet wat hij doet.

Bij eenvoudige gebruiksapparaten als printers/webcams/etc.:

? Rechtsklik op uw apparaat
? Klik op Problemen oplossen.
? Volg de instructies.

Als de driver niet geschikt is, zal gewoonlijk op deze manier de nieuwste driver voor uw apparaat worden gedownload.

Werkt dit niet, ga dan naar de website van de producent van het apparaat en zoek naar het juiste type. U vindt dit type meestal in het venster Apparaten en printers door rechts te klikken op het apparaat en vervolgens te klikken op Eigenschappen.

Op de webpagina met informatie over het apparaat staat gewoonlijk ook een link naar drivers. Kijk of er een versie voor Windows 10 bij staat en volg de instructies erbij op.

Als u wat oudere (dit kan al na een paar jaar zijn) apparatuur heeft, kan het overigens zijn dat de driver niet is ge-update voor Windows 10. U kunt dan eventueel nog even wachten, omdat het regelmatig voorkomt dat drivers na het uitkomen van een nieuwe versie van Windows niet meteen klaar zijn of goed zijn aangepast. Soms zal een driver niet meer ge-update worden. De enige mogelijkheid is dan een nieuw apparaat aanschaffen of Windows 10 niet gebruiken.

Mijn programma werkt niet meer in Windows 10.

Net als bij apparatuur zal dit meestal komen doordat het programma 'te oud' is voor Windows 10 en niet wordt ondersteund. Dit is soms op te lossen door de laatste update voor het programma te downloaden. Dat kan gewoonlijk via het programma zelf, meestal via een update-optie in het menu Help. Als hier geen optie staat, kunt u ook zoeken in de helpinformatie op de term update. In sommige gevallen zal een update niet werken en moet u een nieuwere versie van het programma aanschaffen (upgrade). Hiervoor gaat u naar de website van de producent en zoekt u naar uw programma. Let erop of hierbij staat dat de versie geschikt is voor Windows 10 (gewoonlijk staat dit bij de systeemeisen). Een upgrade kost meestal wel geld.

Een andere mogelijke oplossing in Windows 10 zelf is de compatibiliteitsmodus gebruiken. In deze modus doet Windows alsof het een oudere versie van Windows is, zodat oudere programma soms ook nog gedraaid kunnen worden.

? Zoek het programma op in Verkenner. Gebruik eventueel de zoekfunctie rechtsboven.
? Rechtsklik op het programma (ook wel toepassing genoemd).
? Klik op Eigenschappen.
? Klik op de tab Compatibiliteit.
? Klik eventueel op Probleemoplosser voor compatibiliteit of kies meteen bij Compatibiliteitsmoduseen andere Windows-versie.
? Klik op OK of Toepassen.

Zijn cd's en dvd's nog te gebruiken in Windows 10?

Ja, dat kan nog steeds.

Als uw cd/dvd-speler het helemaal niet doet, kijk dan bij Mijn printer/geluid/webcam/andere apparatuur werkt niet meer (goed) na het upgraden naar Windows 10.

Als uw cd/dvd-speler werkt, kunt u cd's en dvd's gebruiken. U moet wel rekening houden met het volgende:

? U kunt via Verkenner de bestanden op cd en dvd bekijken en verwerken (bijvoorbeeld kopiëren naar uw computer).

? U kunt in Windows Media Player muziek-cd's afspelen en branden. U kunt geen video-dvd's afspelen en branden.

? Om video-dvd's af te spelen, moet u een apart programma gebruiken. Een goede optie is VLC Player

? Om een dvd te branden moet u ook een apart programma gebruiken. Een goed programma is Ashampoo Burning Studio Free

Werkt Windows Live Mail in Windows 10?

Ja. Als u niet wilt werken met de app Mail in Windows 10 (een nogal beperkt programma, vooral gericht op de tablet en smartphone) dan kunt Windows Live Mail gebruiken.

Hoe keer ik terug naar een eerdere versie van Windows?

U kunt eerst proberen Systeemherstel te gebruiken. Dit werkt alleen binnen een maand nadat u Windows 10 heeft geïnstalleerd.

? Open het startmenu.
? Klik op Instellingen.
? Klik op Bijwerken en beveiliging.
? Klik op de tab Systeemherstel.
? Klik bij Teruggaan naar een vorige versieop Aan de slag.

Geen oplossing voor uw probleem gevonden? Dan heeft u verdere hulp nodig van een gevorderde computergebruiker of een professional.

Nee, dat kan alleen vanuit Windows 7 en 8 (of 8.1). Als u toch wilt overstappen naar Windows 10, dan moet u de volledige versie van Windows 10 kopen en installeren. Deze kost rond de 130 euro.Het eerste jaar (tot 29 juli 2016) is upgraden naar Windows 10 gratis. Als u daarna upgrade moet u wel kosten betalen. Het is nog onduidelijk hoeveel dat dan precies zal zijn. Heeft u in het eerste jaar ge-upgrade, dan hoeft u na dat jaar ook geen kosten te betalen.U moet er in de eerste plaats rekening mee houden dat een besturingssysteem als Windows 10 nog allerlei kinderziekten zal hebben die pas in de loop van de tijd gevonden en gecorrigeerd zullen worden. Als u twijfelt of u wilt overstappen, wacht dan nog rustig even. Als u een merkcomputer heeft, zoals Asus of Acer, is het verstandig op de website van de producent informatie over het upgraden naar Windows 10 te zoeken voordat u de overstap waagt. Zijn er bepaalde programma's of apparaten die u graag gebruikt, controleer dan op de website van de producent of Windows 10 wordt ondersteund. U kunt ook op de website bij Windows 10 controleren of een apparaat of software compatibel is met Windows 10. En als het goed is, hoort Windows 10 voor het installeren zelf ook te controleren en aan te geven of uw apparatuur ermee werkt. Helaas werkt dit niet altijd goed, blijkt uit de praktijk. Het is verstandig voor upgraden eerst uw persoonlijke bestanden buiten de computer op te slaan als back-up, bijvoorbeeld op een usb-stick of externe harde schijf. Ook is het een goed idee een herstelschijf te maken voor uw oude Windows-versie. Zoek hiervoor in de Help van Windows op de term herstelschijf.Als u Windows 7 of 8 heeft, zal standaard in de taakbalk rechtsonder een pictogram van Microsoft te zien zijn: een schuin raampje met vier vierkantjes. Als u hierop klikt kunt u de upgrade downloaden en installeren. Als u dit pictogram niet ziet, kunt u ook naar deze website gaan. U moet daar eerst uw upgrade reserveren. Let erop dat u bij zelf downloaden via de link de goede versie neemt: 32-bits of 64-bits. U controleert als volgt welke versie u nu heeft: ? Ga naar het Configuratiescherm. ? Klik op Systeem en beveiliging. ? Klik op Systeem. ? Bij Type systeem staat welke versie u heeft. Houd er rekening mee dat downloaden en installeren soms een aantal uren kan duren. In die tijd kunt u uw computer niet gebruiken.Bij merkcomputers met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 7 of 8 kan het soms gebeuren dat een upgrade misloopt. Dat heeft onder andere te maken het feit dat het vaak gaat om een voor de fabrikant aangepaste versie van Windows. Ook staan er vaak specifieke drivers en andere (installatie)programma's op een merkcomputer die problemen kunnen geven. Het is dan ook altijd aan te raden eerst op de site van de fabrikant te kijken wat hier wordt gezegd over het upgraden naar een nieuwe versie van Windows. En of er bijvoorbeeld een apart installatieprogramma hiervoor wordt aangeboden. Overigens blijft upgraden naar een totaal nieuwe Windows altijd een risico houden door de grote variatie aan apparatuur (met bijbehorende drivers) op een pc. Bij een Mac is dat probleem veel kleiner omdat alle hardware standaard is.Dat is waarschijnlijk een probleem met de driver (het stuurprogramma) van het apparaat. Deze is dan niet aangepast voor Windows 10. U kunt dat proberen op te lossen door de probleemoplosser van Windows te gebruiken. ? Rechtsklik op de startknop. ? Klik op Configuratiescherm. ? Klik bij Hardware en geluiden op Apparaten en printers weergeven. Als het goed is staat uw apparaat in het venster. Dit is niet het geval bij hardware als de videokaart en de processor (cpu). Installeren van drivers voor dit soort apparaten is meestal een klusje voor gevorderden. Laat dit dan ook over aan iemand die goed weet wat hij doet. Bij eenvoudige gebruiksapparaten als printers/webcams/etc.: ? Rechtsklik op uw apparaat ? Klik op Problemen oplossen. ? Volg de instructies. Als de driver niet geschikt is, zal gewoonlijk op deze manier de nieuwste driver voor uw apparaat worden gedownload. Werkt dit niet, ga dan naar de website van de producent van het apparaat en zoek naar het juiste type. U vindt dit type meestal in het venster Apparaten en printers door rechts te klikken op het apparaat en vervolgens te klikken op Eigenschappen. Op de webpagina met informatie over het apparaat staat gewoonlijk ook een link naar drivers. Kijk of er een versie voor Windows 10 bij staat en volg de instructies erbij op. Als u wat oudere (dit kan al na een paar jaar zijn) apparatuur heeft, kan het overigens zijn dat de driver niet is ge-update voor Windows 10. U kunt dan eventueel nog even wachten, omdat het regelmatig voorkomt dat drivers na het uitkomen van een nieuwe versie van Windows niet meteen klaar zijn of goed zijn aangepast. Soms zal een driver niet meer ge-update worden. De enige mogelijkheid is dan een nieuw apparaat aanschaffen of Windows 10 niet gebruiken.Net als bij apparatuur zal dit meestal komen doordat het programma 'te oud' is voor Windows 10 en niet wordt ondersteund. Dit is soms op te lossen door de laatste update voor het programma te downloaden. Dat kan gewoonlijk via het programma zelf, meestal via een update-optie in het menu Help. Als hier geen optie staat, kunt u ook zoeken in de helpinformatie op de term update. In sommige gevallen zal een update niet werken en moet u een nieuwere versie van het programma aanschaffen (upgrade). Hiervoor gaat u naar de website van de producent en zoekt u naar uw programma. Let erop of hierbij staat dat de versie geschikt is voor Windows 10 (gewoonlijk staat dit bij de systeemeisen). Een upgrade kost meestal wel geld. Een andere mogelijke oplossing in Windows 10 zelf is de compatibiliteitsmodus gebruiken. In deze modus doet Windows alsof het een oudere versie van Windows is, zodat oudere programma soms ook nog gedraaid kunnen worden. ? Zoek het programma op in Verkenner. Gebruik eventueel de zoekfunctie rechtsboven. ? Rechtsklik op het programma (ook wel toepassing genoemd). ? Klik op Eigenschappen. ? Klik op de tab Compatibiliteit. ? Klik eventueel op Probleemoplosser voor compatibiliteit of kies meteen bij Compatibiliteitsmoduseen andere Windows-versie. ? Klik op OK of Toepassen.Ja, dat kan nog steeds. Als uw cd/dvd-speler het helemaal niet doet, kijk dan bij Mijn printer/geluid/webcam/andere apparatuur werkt niet meer (goed) na het upgraden naar Windows 10. Als uw cd/dvd-speler werkt, kunt u cd's en dvd's gebruiken. U moet wel rekening houden met het volgende: ? U kunt via Verkenner de bestanden op cd en dvd bekijken en verwerken (bijvoorbeeld kopiëren naar uw computer). ? U kunt in Windows Media Player muziek-cd's afspelen en branden. U kunt geen video-dvd's afspelen en branden. ? Om video-dvd's af te spelen, moet u een apart programma gebruiken. Een goede optie is VLC Player ? Om een dvd te branden moet u ook een apart programma gebruiken. Een goed programma is Ashampoo Burning Studio FreeJa. Als u niet wilt werken met de app Mail in Windows 10 (een nogal beperkt programma, vooral gericht op de tablet en smartphone) dan kunt Windows Live Mail gebruiken.U kunt eerst proberen Systeemherstel te gebruiken. Dit werkt alleen binnen een maand nadat u Windows 10 heeft geïnstalleerd. ? Open het startmenu. ? Klik op Instellingen. ? Klik op Bijwerken en beveiliging. ? Klik op de tab Systeemherstel. ? Klik bij Teruggaan naar een vorige versieop Aan de slag. Geen oplossing voor uw probleem gevonden? Dan heeft u verdere hulp nodig van een gevorderde computergebruiker of een professional.