Tip 1: Verplaats het schermtoetsenbord

Hoewel het schermtoetsenbord vast onderin het iPad scherm lijkt te staan, kunt u hem toch ergens anders op het scherm zetten.

Soms is het onhandig dat het toetsenbord wat te ver weg staat van de tekst die u bovenin het scherm intypt. U kunt het toetsenbord dan naar die plek schuiven.

  • Zet uw vinger op de toetsenbordtoets rechts onderaan op het toestenbord.
  • Tik op Zwevend.

Het toetsenbord staat nu in het midden van het scherm.


Om het schermtoetsenbord weer terug onderin te zetten:

  • Zet uw vinger op de toets.
  • Tik op In basis.

Als het schermtoetsenbord in de weg staat van iets op het scherm, is het soms handig het te splitsen:

  • Zet uw vinger op de toetsenbordtoets rechts onderaan op het toestenbord.
  • Tik op Splitsen.

U kunt de delen weer samenvoegen door 'Bijeen op basis' te kiezen.

Tip 2: Gebruik een apart toetsenbord

Omdat de iPad scherm en toetsenbord combineert, moet u bij het typen altijd een compromis sluiten tussen ogen en vingers. Vooral indien u veel tekst moet typen, kunt u door deze onnatuurlijke houding spierklachten krijgen.

Dit lost u op door een apart toetsenbord voor de iPad te kopen. Als u daarbij ook nog de iPad op een steun zet, krijgt u een veel betere houding bij het typen.

Er zijn verschillende losse toetsenborden voor de iPad. Een voorbeeld is het Apple Wireless Keyboard. De bekende muis- en toetsenbordfabrikant Logitech biedt meerdere toetsenborden voor verschillende soorten iPad's aan, waaronder een aantal modellen met een standaard voor uw iPad zelf. Deze losse toetsenborden zijn makkelijk mee te nemen en geven de toetsaanslagen draadloos door aan de iPad via Bluetooth.

Tip 3: Gebruik een typ app

Er zijn verschillende iPad apps die het typen wat makkelijker maken door u een deel van het werk uit handen te nemen. Een voorbeeld is TextExpander. Met deze app kunt u steeds terugkerende stukken tekst koppelen aan een toetsencombinatie. U hoeft dan niet meer iedere keer deze teksten te typen maar voegt ze in door simpelweg een paar sneltoetsen in te drukken. De app kost ? 4,49.

Als u veel opmaak gebruikt in uw teksten is Bywordwellicht een uitkomst voor u. Deze app geeft u de mogelijkheid opmaak aan tekst toe te voegen door er bepaalde tekens bij te zetten. Als u bijvoorbeeld een regel tussen twee sterretjes plaatst, wordt deze vet gemaakt. Ook deze app kost ? 4,49

Tip 4: Dicteer uw teksten

Een goed alternatief voor typen is dicteren: zolang u maar op een rustige plek zit met uw iPad. Engelstalige iPad gebruikers kunnen daarvoor al een poosje Siri van Apple gebruiken. Nederlandstalige gebruikers hebben de gratis app Dragon Dictation. Dragon is al jarenlang de belangrijkste producent van spraakherkenningssoftware op de pc.

Met Dragon Dictation zijn direct smsjes, twitterberichten en e-mails in te spreken. Ook kunt u via het klembord ingesproken tekst kopiëren naar andere apps.

Zoals gewoonlijk bij spraakherkenningssoftware zal deze app steeds beter gaan werken als u er meer mee oefent en werkt. Na enige tijd laat deze app u echt tijd winnen bij het ingeven van tekst..

Dragon Dictation is bovendien gratis!

Hoewel het schermtoetsenbord vast onderin het iPad scherm lijkt te staan, kunt u hem toch ergens anders op het scherm zetten.Soms is het onhandig dat het toetsenbord wat te ver weg staat van de tekst die u bovenin het scherm intypt. U kunt het toetsenbord dan naar die plek schuiven.Het toetsenbord staat nu in het midden van het scherm.Om het schermtoetsenbord weer terug onderin te zetten: Als het schermtoetsenbord in de weg staat van iets op het scherm, is het soms handig het te splitsen:U kunt de delen weer samenvoegen door 'Bijeen op basis' te kiezen.Omdat de iPad scherm en toetsenbord combineert, moet u bij het typen altijd een compromis sluiten tussen ogen en vingers. Vooral indien u veel tekst moet typen, kunt u door deze onnatuurlijke houding spierklachten krijgen.Dit lost u op door een apart toetsenbord voor de iPad te kopen. Als u daarbij ook nog de iPad op een steun zet, krijgt u een veel betere houding bij het typen.Er zijn verschillende losse toetsenborden voor de iPad. Een voorbeeld is het Apple Wireless Keyboard. De bekende muis- en toetsenbordfabrikant Logitech biedt meerdere toetsenborden voor verschillende soorten iPad's aan, waaronder een aantal modellen met een standaard voor uw iPad zelf. Deze losse toetsenborden zijn makkelijk mee te nemen en geven de toetsaanslagen draadloos door aan de iPad via Bluetooth.Er zijn verschillende iPad apps die het typen wat makkelijker maken door u een deel van het werk uit handen te nemen. Een voorbeeld is TextExpander. Met deze app kunt u steeds terugkerende stukken tekst koppelen aan een toetsencombinatie. U hoeft dan niet meer iedere keer deze teksten te typen maar voegt ze in door simpelweg een paar sneltoetsen in te drukken. De app kost ? 4,49.Als u veel opmaak gebruikt in uw teksten is Bywordwellicht een uitkomst voor u. Deze app geeft u de mogelijkheid opmaak aan tekst toe te voegen door er bepaalde tekens bij te zetten. Als u bijvoorbeeld een regel tussen twee sterretjes plaatst, wordt deze vet gemaakt. Ook deze app kost ? 4,49Een goed alternatief voor typen is dicteren: zolang u maar op een rustige plek zit met uw iPad. Engelstalige iPad gebruikers kunnen daarvoor al een poosje Siri van Apple gebruiken. Nederlandstalige gebruikers hebben de gratis app Dragon Dictation. Dragon is al jarenlang de belangrijkste producent van spraakherkenningssoftware op de pc.Met Dragon Dictation zijn direct smsjes, twitterberichten en e-mails in te spreken. Ook kunt u via het klembord ingesproken tekst kopiëren naar andere apps.Zoals gewoonlijk bij spraakherkenningssoftware zal deze app steeds beter gaan werken als u er meer mee oefent en werkt. Na enige tijd laat deze app u echt tijd winnen bij het ingeven van tekst..Dragon Dictation is bovendien gratis!