Met de 4G-technologie kunnen gebruikers veel sneller mobiel surfen dan tot nu toe mogelijk was, zodat gebruikers "onderweg met hun smartphone, laptop of tablet een gelijkaardige gebruikservaring hebben als via een vaste internetverbinding", aldus Belgacom. Het bedrijf spreekt van gemiddelde downloadsnelheden die tot tien keer hoger zijn dan bij 3G.

"De 4G-technologie laat volledige convergentie toe", voegde Bart Van Den Meersche, hoofd van de bedrijfsdivisie van Belgacom, toe, "waarbij klanten op elk moment en via elk apparaat elke dienst, applicatie of inhoud kunnen raadplegen".

Belgacom is de eerste operator die in België een commercieel 4G-aanbod lanceert. Klanten met een contract waarin "een omvangrijk mobiel internetvolume" (minimaal 1 GB) opgenomen is, krijgen automatisch toegang tot het 4G-netwerk. Anderen kunnen bepaalde opties activeren. Om effectief te kunnen gebruikmaken van de 4G-technologie, moeten alle klanten wel een 4G-apparaatje kopen, verduidelijkt Dominique Leroy, hoofd van de consumentendivisie. Dat kan een USB-modem zijn van 149 euro (voor laptop of pc) of een wifi-apparaat waar vijf toestellen aan kunnen worden verbonden (199 euro). Ook een 4G-smartphone is een optie; Belgacom biedt momenteel alleen de Samsung Galaxy S3 4G aan voor netto 599 euro. Meer 4G-smartphones worden begin volgend jaar verwacht.

Met Apple-toestellen die 4G ondersteunen (zoals iPhone 5 en iPad mini), kan je momenteel nog niet op het 4G-netwerk van Belgacom. "Daarvoor moet Apple nog het 4G-netwerk activeren", klonk het maandag.

Het 4G-netwerk is momenteel beschikbaar in de steden Antwerpen, Bergen, Gent, Hasselt, Leuven, Luik, Namen en Waver, en in het industriepark van Haasrode. Binnen 2 tot 3 jaar moet er nationaal "significante, goede dekking" zijn, luidde het. Brussel is (nog) niet aan de beurt, omdat de stralingsnormen in de hoofdstad veel strenger zijn dan elders. Er wordt gezocht naar een oplossing.

Zowat een jaar geleden kochten vier spelers een licentie voor 4G. Dat waren behalve Belgacom nog Mobistar en KPN (Base), en de mysterieuze bvba BUCD. Uiteindelijk bleek het Chinese Datang achter dat laatste bod te zitten.

Mobistar is in juli gestart met een 4G-proefproject in Antwerpen. Het bedrijf verwacht het 4G-netwerk volgend jaar te commercialiseren. Ook Telenet-klanten zullen dan van een 4G-aanbod kunnen genieten.

Met de 4G-technologie kunnen gebruikers veel sneller mobiel surfen dan tot nu toe mogelijk was, zodat gebruikers "onderweg met hun smartphone, laptop of tablet een gelijkaardige gebruikservaring hebben als via een vaste internetverbinding", aldus Belgacom. Het bedrijf spreekt van gemiddelde downloadsnelheden die tot tien keer hoger zijn dan bij 3G."De 4G-technologie laat volledige convergentie toe", voegde Bart Van Den Meersche, hoofd van de bedrijfsdivisie van Belgacom, toe, "waarbij klanten op elk moment en via elk apparaat elke dienst, applicatie of inhoud kunnen raadplegen".Belgacom is de eerste operator die in België een commercieel 4G-aanbod lanceert. Klanten met een contract waarin "een omvangrijk mobiel internetvolume" (minimaal 1 GB) opgenomen is, krijgen automatisch toegang tot het 4G-netwerk. Anderen kunnen bepaalde opties activeren. Om effectief te kunnen gebruikmaken van de 4G-technologie, moeten alle klanten wel een 4G-apparaatje kopen, verduidelijkt Dominique Leroy, hoofd van de consumentendivisie. Dat kan een USB-modem zijn van 149 euro (voor laptop of pc) of een wifi-apparaat waar vijf toestellen aan kunnen worden verbonden (199 euro). Ook een 4G-smartphone is een optie; Belgacom biedt momenteel alleen de Samsung Galaxy S3 4G aan voor netto 599 euro. Meer 4G-smartphones worden begin volgend jaar verwacht.Met Apple-toestellen die 4G ondersteunen (zoals iPhone 5 en iPad mini), kan je momenteel nog niet op het 4G-netwerk van Belgacom. "Daarvoor moet Apple nog het 4G-netwerk activeren", klonk het maandag.Het 4G-netwerk is momenteel beschikbaar in de steden Antwerpen, Bergen, Gent, Hasselt, Leuven, Luik, Namen en Waver, en in het industriepark van Haasrode. Binnen 2 tot 3 jaar moet er nationaal "significante, goede dekking" zijn, luidde het. Brussel is (nog) niet aan de beurt, omdat de stralingsnormen in de hoofdstad veel strenger zijn dan elders. Er wordt gezocht naar een oplossing.Zowat een jaar geleden kochten vier spelers een licentie voor 4G. Dat waren behalve Belgacom nog Mobistar en KPN (Base), en de mysterieuze bvba BUCD. Uiteindelijk bleek het Chinese Datang achter dat laatste bod te zitten.Mobistar is in juli gestart met een 4G-proefproject in Antwerpen. Het bedrijf verwacht het 4G-netwerk volgend jaar te commercialiseren. Ook Telenet-klanten zullen dan van een 4G-aanbod kunnen genieten.