© iStock

Slapen met een tracker

Als je weet dat je zowat een derde van je leven slapend doorbrengt, dan kan je nachtrust monitoren en waar nodig bijsturen, nuttig zijn.

Eenmaal de 65 gepasseerd – of zelfs vroeger – nemen de klachten over de kwaliteit van onze slaap toe. En dat is een probleem, want een goede nachtrust doet wonderen, lichamelijk, intellectueel en psychologisch. De slaap is een van de meest doeltreffende geneesmiddelen, en bovendien 100% natuurlijk. Als je nachten niet meer zijn wat ze waren, dan praat je daar best met je huisarts over. Hij kan je een behandeling aanraden of je doorsturen naar een specialist. Als eerste stap wordt dan vaak nagegaan of jouw perceptie overeenstemt met de realiteit. We zeggen allemaal wel eens: ‘Ik ben doodmoe, ik heb vannacht geen oog dichtgedaan’. Misschien is dat zo, maar misschien ook niet. Hoe krijg je zekerheid? Vandaag helpen sleeptrackers je slaap te analyseren. Maar het blijven gadgets, die volgens sommige artsen zelfs slaapproblemen in de hand kunnen werken. Lig dus vooral niet wakker van de resultaten. Wil je echt weten hoe het met je slaap gesteld is, bespreek dan met je arts de mogelijkheid van een polysomnografie. Nauwkeuriger bestaat niet.

Een slaaptracker helpt je je slaappatroon te begrijpen. Niet meer, niet minder. Lig er dus vooral niet wakker van.

Occasioneel of chronisch?

En die sleeptrackers dan? We leggen uit hoe ze werken en zetten er een aantal op een rij.

Net voor het slapengaan naar een scherm turen mag dan al geen goed idee zijn, toch kan technologie je helpen begrijpen hoe je je nacht doorbrengt. Apple, Fitbit, Garmin, Huawei, Polar en ander merken hebben hun fitness trackers en smartwatches van slaaptrackers voorzien. Met sensoren detecteren ze je bewegingen en je hartritme. En naargelang van het model, registreren ze wanneer je inslaapt, hoe vaak en hoe lang je ’s nachts wakker bent, de duur van de lichte, diepe en paradoxale slaap en eventuele apneuproblemen. Omdat hun schermpjes maar een paar vierkante centimeter groot zijn, raadpleeg je de resultaten best via de bijbehorende app op je smartphone of tablet. Weten wat er die nacht is gebeurd, kan interessant zijn. Maar vooral de analyse van opeenvolgende nachten is leerrijk. Door de resultaten op te volgen in de tijd, te kijken hoe stabiel ze zijn of hoe ze evolueren, kan je al een onderscheid maken tussen een occasioneel probleem en een trend.

Geconnecteerde horloges houden niet enkel je slaap in het oog, ze kunnen ook helpen om je biologische klok gelijk te zetten, zodat je door je manier van leven je nachtrust kan bevorderen. Je horloge kan je bijvoorbeeld vertellen wanneer het tijd is om naar bed te gaan, of rekening houden met je slaap om je te wekken. Hoe accuraat dat werkt, hangt uiteraard van het model af. Een smartwatch die jouw sportprestaties prima analyseert, is misschien minder geschikt voor andere functies. En bovendien is zo’n slim horloge lang niet de enige oplossing.

Apple. De combinatie van een Apple Watch en een iPhone maakt het monitoren van je slaap mogelijk, alsook een zekere analyse. Maar om de gegevens die het horloge ’s nachts verzamelt echt goed te benutten, is de Autosleep-app (5 euro) nodig.

Fitbit. Uniek zijn ze niet, maar de geconnecteerde Sense (300 euro) en Versa 3 (230 euro) horloges beschikken over tal van gedetailleerde slaapfuncties. Ze geven onder meer een score voor de nacht, de duur van elke slaapfase enz. Voor de meest volledige analyse moet je een abonnement op de Premiumdiensten nemen: 9 euro per maand, niet echt goedkoop.

Oura. Liever een ring dan een horloge? Ring 3 (315 euro) schijnt in Hollywood erg trendy te zijn. Zijn sensoren volgen je slaap, je lichaamstemperatuur, je hartritme enz. Daar hoort een abonnement bij: 6 euro per maand.

Withings. Naast soms heel geavanceerde horloges, met allerlei functies om je gezondheid te monitoren en je slaap te analyseren (denk aan de elegante Scanwatch, vanaf 280 euro), heeft dit Franse merk een toestelletje ontwikkeld... dat je niet ziet. De Sleep Analyzer (130 euro) leg je onder je matras en je sluit hem aan op een stopcontact. Hoewel dun (5 mm), bevat hij verschillende sensoren. Die kunnen een mogelijke slaapapneu detecteren, de duur van je slaap, gesnurk enz.

Dit is slechts een greep uit het aanbod. Onthoud vooral dat slaaptrackers je kunnen helpen je slaap te begrijpen, maar laat het geen obsessie worden. Liever geen extra dosis stress voor je je in de armen van Morpheus werpt.

Partner Content