© www.image-zone.be

Shoppen in de toekomst begint nu!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op de Antwerpse Meir zijn een twintigtal winkels gestart met hypermoderne technologie die het shoppen leuker en comfortabeler maakt. En u bent mee het testpubliek van deze nieuwe innovaties die continu zullen evolueren.


Innovation Boulevard, zoals het project heet, laat de consument kennismaken met het shoppen van de toekomst. Een reeks digitale toepassingen zorgen ervoor dat winkelen persoonlijker, effi ciënter en aangenamer wordt. Dat gebeurt onder meer door gepersonaliseerde displays die inspelen op jouw interesses, virtuele wachtrijen of interactieve digitale spiegels.
“De winkelstraat van de toekomst is voor de fygitale – een samentrekking van fysiek en digitaal – handel en wandel,” aldus trendwatcher Herman Konings, “Mobile commerce en digitale platformen hebben maar overlevingskansen als ze aangevuld worden met fysieke verkooppunten die aandacht hebben voor een intieme atmosfeer en de belofte van zorgeloosheid.” Digitale toepassingen zullen daarbij steeds vaker hun plaats krijgen, op voorwaarde dat het om intuïtieve technologie gaat, technologie die men kan gebruiken zonder daar grote inspanningen voor te moeten leveren. “De technologie moet een ondersteunende functie hebben, zodat men meer tijd kan investeren in het menselijk contact”, aldus Herman Konngs.

Consument is testpubliek

De digitale toepassingen in de Antwerpse winkels werden ontwikkeld door de Vlaamse kmo Digitopia. “Het zijn geen prototypes zoals je op beurzen vindt”, benadrukt Jan Bussels van Digitopia,”maar echte toepassingen die de confrontatie met de doorsnee gebruiker moeten kunnen doorstaan.De innovaties zijn geen doel op zich, maar een middel om de shoppers een aangenamere winkelervaring te bezorgen. Een digitale display die paraplu’s aanprijst bij regenweer is een eenvoudig voorbeeld van zo’n slimme winkelomgeving. Maar het kan nog persoonlijker: op je smartphone ontvang je een kortingsbon voor een paraplu in de dichtstbijzijnde winkel.
De toepassingen zullen voortdurend geëvalueerd worden en waar nodig aangepast. En het zal daar ook niet bij blijven. We doen continu onderzoek naar nieuwe toepassingen.”

Innovation Boulevard

Shoppen in de toekomst begint nu!
Shoppen in de toekomst begint nu!

Op dit ogenblik staan er op en rondom de Antwerpse meir onder meer digitale innovatieve toepassingen bij Proximus, JetairCenter, Lunch Garden, Omoda,McGregor, JBC, Veritas, Gaastra, Vivaldis Interim, bpost, Café Maurice, The Foodmaker en Hans Anders. Maar daar komen er nog voortdurend bij.
We geven vijf concrete voorbeelden die de toon zetten van wat u zoal mag verwachten.

Een interactieve pasruimte
Alle kleding in een winkel wordt voorzien van een RFID-label (Radio-frequency identification ). Via een RFID-reader worden de kleren die je meeneemt in de paskamer herkend. Een interactieve spiegel geeft je meer productinformatie, alternatieve modellen en kleuren, beschikbare maten, bijpassende accessoires,... En via dezelfde spiegel communiceer je ook met de winkelmedewerker om een ander kledingstuk naar de paskamer te brengen. Met deze toepassing kan u kennis maken bij McGregor op de Schoenmarkt.

Qless
Vermijd lange wachtrijen door aan te sluiten in een virtuele rij op je smartphone. Je verneemt meteen hoe lang de geschatte wachtduur is. In plaats van in de rij te wachten, kan je nog een boodschap gaan doen of een koffietje gaan drinken. Een SMS geeft aan wanneer het bijna jouw beurt is. Wil je eerst nog even rustig van je kop koffie genieten, dan kan je je wachtplaats dynamisch aanpassen zodat je je beurt niet voorbij hoeft te laten gaan maar gewoon een plekje achteruit schuift in de wachtrij, mocht het iets langer duren dan verwacht.
Deze toepassingen zijn er of komen er heel binnenkort bij Jetair Center op de Meirbrug, Hans Anders in de Grand Bazar en het bezoekerscentrum van de stad Antwerpen op de Grote Markt.

Pikeezy Mobile
Beslis zelf waar en wanneer je je lunch of koffie bestelt en doe dat vooraf via je smartphone. Ook vooraf betalen met je smartphone kan. Je wordt verwittigd wanneer je bestelling klaar staat. Deze toepassing bestaat bij Café Maurice (zonder betaling) op de Schoenmarkt, Foodmaker op de Keyserlei en zeer binnenkort bij Lunch Garden op de Meir.

Touch & go
Koppel je smartphone draadloos aan een digitaal scherm in de etalage. Je smartphone wordt de afstandsbediening van het scherm en met enkele clicks beheer je zelf wat er op verschijnt of verzamel je je favoriete aanbiedingen in één keer op je mobiele telefoon zodat je ze ook later in alle rust kan raadplegen. Deze toepassing kan je uitproberen bij het Jetair Center op de Meirbrug en op de videowall in de KBC- of Boerentoren en binnenkort ook bij Vivaldis.

Instore recommendation & e-commerce
Je ziet je favoriete schoenen in een winkel, maar zijn ze er nog wel in jouw maat? Loont het de moeite om te wachten tot er een verkoopster je daarop kan antwoorden? De klant kan via RFID herkenning controleren of schoenen in de juiste maat en kleur voorradig zijn en dan kiezen om te wachten op de winkelbediende of rechtstreeks bestellen via de e-commerce touch applicatie. Deze toepassing wordt gebruikt bij Omoda in de Lombardenvest.

Digital Optical Mirror
Met de Digital Optical Mirror kan je foto’s van jezelf nemen met bijvoorbeeld verschillende outfits of brillen. Dit maakt het veel gemakkelijker om te beslissen welke bril jou het best past. Daarnaast kan je ook meningen vragen van vrienden en familie via sociale media. Deze toepassing is aanwezig bij Gaastra op de Schoenmarkt en komt er heel binnenkort bij Hans Anders in het Grand Bazar-center.

Mobiele app

Wie het hele parcours van Innovation Boulevard wil verkennen kan dat met Ojoo. Deze mobiele applicatie gidst je via een wandelroute op de as Keyserlei – Meir – Steen langs de shops die deelnemen aan Innovation Boulevard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content