De discriminatie van online shoppers raakte enkele jaren geleden in het nieuws toen bleek dat enkel Franse klanten konden intekenen op promoties van Disneyland Parijs. Dat stootte pretparkbezoekers uit andere lidstaten tegen de borst en onder druk van de Europese Commissie paste Disneyland zijn online boekingsprocedures en betalingsmodaliteiten aan.

De gelijke behandeling van online shoppers is nu ook in wetgeving verankerd. De prijzen kunnen nog steeds verschillen van land tot land, maar de nieuwe verordening verzekert dat consumenten in hun digitale zoektocht naar de beste aanbiedingen niet gehinderd mogen worden door obstakels als het 'rerouten' naar nationale websites.

De regels, die tegen het jaareinde in werking treden, zijn voorlopig niet van toepassing op auteursrechtelijk beschermde inhoud, zoals e-boeken, muziek of games. Binnen twee jaar moet de Commissie wel evalueren of dit verbod op geoblocking wordt uitgebreid naar die producten. Ook audiovisuele diensten en vervoersdiensten zijn voorlopig uitgesloten.

De discriminatie van online shoppers raakte enkele jaren geleden in het nieuws toen bleek dat enkel Franse klanten konden intekenen op promoties van Disneyland Parijs. Dat stootte pretparkbezoekers uit andere lidstaten tegen de borst en onder druk van de Europese Commissie paste Disneyland zijn online boekingsprocedures en betalingsmodaliteiten aan. De gelijke behandeling van online shoppers is nu ook in wetgeving verankerd. De prijzen kunnen nog steeds verschillen van land tot land, maar de nieuwe verordening verzekert dat consumenten in hun digitale zoektocht naar de beste aanbiedingen niet gehinderd mogen worden door obstakels als het 'rerouten' naar nationale websites. De regels, die tegen het jaareinde in werking treden, zijn voorlopig niet van toepassing op auteursrechtelijk beschermde inhoud, zoals e-boeken, muziek of games. Binnen twee jaar moet de Commissie wel evalueren of dit verbod op geoblocking wordt uitgebreid naar die producten. Ook audiovisuele diensten en vervoersdiensten zijn voorlopig uitgesloten.