Inhoud:

Internetbrowsers zijn computerprogramma's om pagina's op het internet te bekijken. En omdat iedereen die op een pc met Windows werkt standaard over Internet Explorer beschikt, zouden we haast vergeten dat er ook nog verschillende andere webbrowsers bestaan. Niet elke browser werkt echter op elk besturingssysteem. Een overzicht.

Internet Explorer

Windows Internet Explorer, de webbrowser van Microsoft, is ondanks de groeiende concurrentie nog steeds de meest gebruikte webbrowser. Maar hoge bomen van veel wind en door het grote aantal gebruikers is het ook het populairste doelwit voor hackers en ontwikkelaars van wormen en virussen. Vandaar dat Internet Explorer regelmatig kritiek krijgt op het vlak van veiligheid. Door voortdurend te updaten en te testen slaagt Microsoft er echter telkens weer in om Internet Explorer veilig te krijgen. Dat betekent wel dat u regelmatig moet updaten en moet beschikken over Windows XP of Vista met Service Pack 2. Momenteel is Internet Explorer 8, die dit jaar uitkwam, de nieuwste versie.

Voordelen

 • De weergave van internetpagina's: het grote voordeel van Internet Explorer is dat de meeste sites goed geoptimaliseerd zijn voor deze browser en dus foutloos te bekijken zijn. Tijdens het surfen zult u daardoor veel minder vaak last hebben van verkeerde indelingen.
 • Sedert IE7 wordt gewerkt met tabbladen waardoor u meerdere websites kunt openen in 1 venster. Elk tabblad heeft zijn eigen proces. Als er een tabblad crasht dan blijven de andere werken.
 • Aangezien de meeste surfers Windows XP of Vista hebben zit Internet Explorer er standaard in geïntegreerd. Het voordeel daar van is, is dat de browser sneller opstart.
 • Internet Explorer biedt de mogelijkheid om een volledige website uit te vergroten door gebruik te maken van het vergrootglas rechts onderaan het browservenster.
 • Nieuw in Internet Explorer 8 zijn de accelerators. Met behulp van die accelerators kunt u bepaalde taken veel sneller uitvoeren. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over een naam of een woord op een webpagina, dan selecteert u die. rechts daarnaast verschijnt een blauwe pijl. Door daarop te klikken kunt u bijvoorbeeld 'Zoeken met Google' selecteren.
 • Nog een nieuwigheid van IE8 zijn de web slices. Een web slice is een deel van een website waarop u zich kunt abonneren, een beetje zoals een RSS-feed. Voorwaarde is wel dat de website web slices ondersteunt natuurlijk. Voorlopig is het aanbod nog beperkt, maar een website die er al mee werkt is bijvoorbeeld eBay.

Nadelen

 • Internet Explorer is op de meeste computers standaard aanwezig. Helaas kan de browser niet worden verwijderd. Dat komt ondermeer omdat updates van Windows via Internet Explorer gaan.
 • Internet Explorer heeft een eigen popup blokker, maar die laat nogal eens steken vallen, waardoor toch nog regelmatig ongevraagd vensters met reclame open gaan.
 • Internet Explorer is niet de snelste browser.

FireFox

Firefox is de internetbrowser van Mozilla en een behoorlijke concurrent voor Internet Explorer. Firefox is momenteel aan versie 3 toe. In vergelijking met Internet Explorer is Mozilla Firefox een stuk veiliger omdat het minder gevoelig is voor virussen en spy-ware.

Voordelen

 • De wachtwoorden worden door Firefox extra goed beveiligd.
 • Vooraleer u via Google een website opent, kunt u zien welke risico's aan die website verbonden zijn. U kunt gemakkelijk zien met welke site u verbonden bent, wat voor bedrijf het is en of de site waar u zich op bevindt goed beveiligd is.
 • Firefox controleert bestanden die worden gedownload op virussen.
 • Voor Firefox zijn heel veel handige uitbreidingen te downloaden die extra functies toevoegen. U kunt hiermee uw browser helemaalnaar uw hand zetten.
 • Favorieten opslaan gaat snel en makkelijk via het favorietenpictogram. U kunt daarbij ook trefwoorden aan uw favorieten toekennen. Favorieten kunnen geordend en beheerd worden in een bibliotheek.
 • In- en uitzoomen op een website kan ook zonder dat de hele lay-out door elkaar wordt gegooid. Dit doet u via de menubalk, Beeld, Zoomen, Inzoomen of via de sneltoetsen CTRL + of CTRL -.
 • Firefox is snel.
 • Het updaten van Firefox verloopt volledig automatisch.

Nadelen

 • Firefox maakt geen gebruik van aparte processen per tabblad waardoor het geheel gemakkelijker crasht. Maar mocht FireFox vastlopen, dan kunt u altijd de sessie laten herstellen.
 • Helaas hebben niet alle sites hun layout geoptimaliseerd voor FireFox. Af en toe kunt u dus op een pagina terecht komen die niet goed wordt weergegeven.

Safari

Webbrowser Safari werd ontwikkeld door Apple Inc. Safari is de standaard webbrowser voor Mac OS X, maar kan ook gebruikt worden op een pc (met Windows XP of Windows Vista ). In 2003 kwam Safari 1.0 voor de Mac op de markt. Na Safari 1.0 volgden de versies Safari 1.2, Safari 2.0, Safari 3.0 en Safari 3.1. Safari 3.0 was de eerste die ook onder Windows draaide.
Safari is ook de browser die gebruikt wordt op de iPhone.

Voordelen

 • Een groot voordeel van Safari is de snelheid waarmee een website wordt geladen. Zo is uit onderzoek gebleken dat Safari momenteel de snelste browser is voor het laden van html en css.
 • Safari is beschikbaar zowel voor Mac als voor Windows-gebruikers.
 • Deze webbrowser is bijzonder gebruiksvriendelijk en heeft een eenvoudige interface.
 • Met Safari kunt u ook onzichtbaar internetten.

Nadelen

Aangezien Safari een klein markaandeel heeft, worden lang niet alle websites geoptimaliseerd voor deze browser. De weergave van een internetpagina kan dus fouten vertonen.

Google Chrome

Google Chrome is de nieuwe webbrowser van Google. Google Chrome staat momenteel dan nog in de kinderschoenen, maar het belooft een goede en eenvoudige browser te worden.

Voordelen

 • Google Chrome gebruikt slechts weinig geheugen, wat de snelheid beduidend ten goede komt. Voorts werden nog nieuwe technieken toegepast om de snelheid nog te verhogen.
 • Eén van de grote voordelen van Chrome is ook dat het erg makkelijk te gebruiken is. De interface is zeer eenvoudig en daarom kan iedereen de browser gemakkelijk gebruiken. Bovendien zijn de tabs (meerdere websites bezoeken in één browserscherm) erg eenvoudig aan te maken.
 • U kunt onzichtbaar internetten, waarbij het onmogelijk is om uw activiteiten van de gebruiker te registreren.
 • Google Chrome heeft een sterke beveiliging die maar weinig valse waarschuwingen geeft. Hierdoor herkent u onveilige websites.

Nadelen

 • Favorieten en geschiedenis zijn moeilijk te raadplegen.
 • Chrome heeft nog lang niet zoveel extra toepassingsmogelijkheden als FireFox.

Opera

De webbrowser Opera werd ontwikkeld door Opera Software, een Noors bedrijf.

Opera Software was één van de eersten die de mogelijkheid bood om te werken met meer dan één tabblad. Zo hoefde u niet continu een nieuw venster te openen, maar kon u in een venster op verschillende tabbladen verschillende pagina's laden. Tegenwoordig hebben vrijwel alle webbrowsers deze mogelijkheid.

Voordelen

 • Met Opera kunt u sneltoetsen creëren met uw muis. Door een bepaalde muisbeweging aan een bepaalde actie te koppelen, zoals 'vorige pagina laden' kunt u simpel met één snelle muisbeweging een actie laten uitvoeren.
 • Sommige mensen gebruiken de Opera niet alleen op hun computer, maar ook op de Nintendo Wii, de Nintendo DS en op smartphones.
 • Opera is één van de enige browsers (samen met FireFox) die zowel Windows, Linux als Mac OS X ondersteunen.
 • Opera is de enige browser die voor het downloaden van bestanden die gebruikt maakt van Bittorrent.
 • Een handige extra is de spellingscontrole, die u er gratis bij kunt downloaden. Handig als u veel deelneemt aan forums en dergelijke, kortom als u veel typt op het internet.

Nadelen

Grootste nadeel is de beperkte snelheid.

Inhoud:Internetbrowsers zijn computerprogramma's om pagina's op het internet te bekijken. En omdat iedereen die op een pc met Windows werkt standaard over Internet Explorer beschikt, zouden we haast vergeten dat er ook nog verschillende andere webbrowsers bestaan. Niet elke browser werkt echter op elk besturingssysteem. Een overzicht.Windows Internet Explorer, de webbrowser van Microsoft, is ondanks de groeiende concurrentie nog steeds de meest gebruikte webbrowser. Maar hoge bomen van veel wind en door het grote aantal gebruikers is het ook het populairste doelwit voor hackers en ontwikkelaars van wormen en virussen. Vandaar dat Internet Explorer regelmatig kritiek krijgt op het vlak van veiligheid. Door voortdurend te updaten en te testen slaagt Microsoft er echter telkens weer in om Internet Explorer veilig te krijgen. Dat betekent wel dat u regelmatig moet updaten en moet beschikken over Windows XP of Vista met Service Pack 2. Momenteel is Internet Explorer 8, die dit jaar uitkwam, de nieuwste versie.Voordelen Nadelen Firefox is de internetbrowser van Mozilla en een behoorlijke concurrent voor Internet Explorer. Firefox is momenteel aan versie 3 toe. In vergelijking met Internet Explorer is Mozilla Firefox een stuk veiliger omdat het minder gevoelig is voor virussen en spy-ware. VoordelenNadelenWebbrowser Safari werd ontwikkeld door Apple Inc. Safari is de standaard webbrowser voor Mac OS X, maar kan ook gebruikt worden op een pc (met Windows XP of Windows Vista ). In 2003 kwam Safari 1.0 voor de Mac op de markt. Na Safari 1.0 volgden de versies Safari 1.2, Safari 2.0, Safari 3.0 en Safari 3.1. Safari 3.0 was de eerste die ook onder Windows draaide.Safari is ook de browser die gebruikt wordt op de iPhone. VoordelenNadelenAangezien Safari een klein markaandeel heeft, worden lang niet alle websites geoptimaliseerd voor deze browser. De weergave van een internetpagina kan dus fouten vertonen.Google Chrome is de nieuwe webbrowser van Google. Google Chrome staat momenteel dan nog in de kinderschoenen, maar het belooft een goede en eenvoudige browser te worden.VoordelenNadelenDe webbrowser Opera werd ontwikkeld door Opera Software, een Noors bedrijf. Opera Software was één van de eersten die de mogelijkheid bood om te werken met meer dan één tabblad. Zo hoefde u niet continu een nieuw venster te openen, maar kon u in een venster op verschillende tabbladen verschillende pagina's laden. Tegenwoordig hebben vrijwel alle webbrowsers deze mogelijkheid. VoordelenNadelenGrootste nadeel is de beperkte snelheid.