Mac: de andere pc

Wie personal computer zegt, zegt bijna automatisch Windows. Hoewel Windows computers het meest populair zijn, blijft een grote groep fans de Apple Macintosh of ‘Mac’ trouw. Ontdek waarom de Mac een interessant alternatief is.

De personal computer zoals wij die kennen, zag het levenslicht aan het begin van de jaren 80. Hij nam de plaats in van homecomputers als de Commodore. Personal computers boden meer uitgebreide mogelijkheden en zorgden uiteindelijk voor een revolutie op de markt voor computers thuis en op het werk.

IBM versus Apple

Er waren twee belangrijke typen pc’s. De ene was de IBM-computer die de basis vormde voor een groot aantal kloon-pc’s van andere producenten, zoals Compaq en Tulip. Deze pc’s gebruikten allemaal hetzelfde type chips en andere hardwarecomponenten, zodat het voor programmeurs mogelijk werd software te maken die op meerdere merken pc’s te gebruiken was. Na verloop van tijd werd MS-DOS van het softwarebedrijf Microsoft, en later de opvolger Windows, het vaste besturingssysteem voor dit type pc’s.

De enige concurrent van de IBM-pc’s waren de computers van het bedrijf Apple. Deze werden Macintosh of liefkozend Mac genoemd. Ook dit waren personal computers, maar dan gebruikmakend van andere typen chips en een eigen besturingssysteem. Dit zorgde ervoor dat software gemaakt voor de Mac niet gebruikt kon worden op IBM-pc’s en omgekeerd.

Apple toonde zich een innovatief bedrijf en dat was al te zien bij de eerste Mac’s. Deze computers vielen onder andere op doordat ze te bedienen waren met een muis en een grafische interface. Daar waar de IMB-pc’s bediend moesten worden met behulp van het intypen van tekstcommando’s, had de Mac al een vroege versie van Windows, waarbij de gebruiker de computer kon bedienen door te klikken op pictogrammen en knoppen. Iets wat we nu als heel normaal beschouwen.

Hoewel de Mac officieel een personal computer is, wordt de term tegenwoordig gewoonlijk alleen gebruikt voor computers met het besturingssysteem Windows.

Mac versus de pc

Waar vroeger de Mac met kop een schouders uitstak boven de pc qua prestaties en mogelijkheden, zijn de verschillen tegenwoordig een stuk kleiner. De Mac maakt zelfs gebruik van chips die ook de basis van pc’s vormen en het is ook mogelijk Windows op een Macintosh te draaien. Toch zijn er nog voldoende redenen om een Mac te verkiezen boven een pc.

Als u moeite heeft met kiezen tussen alle typen en merken pc’s, dan maakt Apple het makkelijk. Er zijn een beperkt aantal kant-en-klare modellen te koop voor verschillende toepassingen: variërend van eenvoudig thuisgebruik tot professionele toepassingen als ontwerpen op de computer. Bij Windows-pc’s heeft u niet alleen de keuze uit allerlei computermerken, maar kunt u ook eventueel ieder onderdeel in de computer uitkiezen, zoals het type geheugen, videokaart en harde schijf. U komt dan uit op duizenden keuzemogelijkheden. Het nadeel daarvan is dat niet alle onderdelen altijd even goed samenwerken, terwijl die bij een Mac zo goed mogelijk op elkaar af zijn gestemd. Vooral op grafisch gebied heeft de Macintosh een goede naam. Dat is ook de reden dat deze computer veel gebruikt wordt voor videobewerking en ontwerpen.

De Mac’s staan bekend om hun bijzondere en innovatieve uiterlijk. Waar een pc er vaak als een saai apparaat uitziet, valt een Mac juist op door zijn design en kan zelfs daardoor wat toevoegen aan uw interieur, als u dat belangrijk vindt. Overigens zit hier wel een prijskaartje aan vast, want voor een exclusieve computer als de Mac betaalt u meer dan voor een vergelijkbare pc.

Hoewel Windows met versie 7 een flinke stap voorwaarts heeft gemaakt als besturingssysteem, wordt het besturingssysteem van de Mac -OS X (10)- toch als meer intuïtief ervaren door de gebruikers. Bij Windows moet u regelmatig flink wat zoeken en klikken om een bepaalde functie te activeren. Bij de Mac zitten ingewikkelde functies vaak verborgen achter eenvoudige handelingen. Het verwijderen van een programma doet u op een Mac bijvoorbeeld simpelweg door het in de Prullenbak te gooien in plaats van een hele procedure te volgen via een Configuratiescherm. Een extra voordeel is dat u met een Mac bijna geen last zult hebben van virussen: de bescherming is goed en daarnaast zijn Mac-virussen erg zeldzaam.

Bij zowel OS X als Windows worden standaard-programma’s geleverd voor bijvoorbeeld mailen en videobewerking. De Mac-software werkt naadloos samen met het besturingssysteem en de hardware en presteert daarom vaak wat beter dan de Windows-software. Wel is de totale keuze aan programma’s voor de Mac beperkter, onder andere op het gebied van games en bedrijfssoftware.

Conclusie

Wanneer u het niet erg vindt minder keuzemogelijkheden te hebben op het gebied van hardware en software en een hogere prijs geen probleem is, is de Mac een prima alternatief voor de pc. Zeker wanneer u houdt van intuitief en gemakkelijk computeren of hoge eisen stelt op het gebied van grafische toepassingen is de Mac een aanrader.

Partner Content