Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Cyber Security Coalition lanceren vandaag 'Surfen zonder zorgen', een reeks eenvoudige en toegankelijke online opleidingen over veiligheid op het internet.

Zoekmachinefraude is in opmars. Naast het typische phishingbericht in je mailbox of via SMS, proberen cybercriminelen ook zoekmachines op het internet als bondgenoot te gebruiken om je naar een valse website te leiden.

Bij alles wat je online doet, onthul je informatie over je persoonlijkheid, je emoties, je voorkeur, je ideeën, zelfs je financiën. En dat is niet bepaald veilig.

Op Social Media Day (30/06) wordt stilgestaan bij het delen van persoonlijke gegevens online en hoe de Belgen daar mee omgaan. Uit de jaarlijkse Cyberbarometer van AXA Partners komt naar voor dat heel wat Belgen daar eigenlijk weinig tot niet mee bezig zijn en het vaak ook helemaal niet erg vinden dat persoonlijke gegevens zomaar online voor het rapen liggen.

Online kopen is snel en gemakkelijk. Maar hoe weet je of de webshop betrouwbaar en veilig is? Om je daarbij te helpen, lanceert de FOD Economie een informatiecampagne met talrijke tips op de campagnesite veiligewebshops.be.

Om kmo's, en meer bepaald micro-ondernemingen en zelfstandigen te sensibiliseren voor cyberbeveiliging, lanceert de FOD Economie de Cyberscan: een tool voor zelfevaluatie die kmo's praktisch advies geeft om hen beter bestand te maken tegen het almaar toenemende aantal cyberaanvallen.

Door het gecombineerde effect van de gezondheidscrisis en een uitstekende toegang tot het internet maakten de Belgen in 2020 veel meer gebruik van e-commerce dan het gemiddelde in de EU. Dat blijkt uit de 10e editie van de Barometer van de Informatiemaatschappij, die de FOD Economie zopas voorstelde.

We moeten kost wat kost onze gegevens tegen hackers beschermen. De beste bondgenoot in deze strijd is een wachtwoordenbeheerder.

Vier op de vijf Belgen zijn al in aanraking gekomen met phishing. Dat meldt consumentenorganisatie Test Aankoop op basis van een enquête bij 1.300 Belgen. Test Aankoop roept de banken op om het probleem samen aan te pakken.

Iedereen maakt al eens gebruik van sociale media. Maar wat is de draagwijdte van jouw activiteiten op deze platforms? Waartoe dienen ze, wie heeft er baat bij en hoe vermijd je onaangename verrassingen?

De Vlaamse regering investeert 120.000 euro in de ontwikkeling van een digitale kluis waar elke burger zijn persoonlijke data, zoals gezondheidsgegevens, veilig kan bewaren. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ontwikkelt het platform mee in een breder partnerschap.

Kwetsbare covidpatiënten met mildere klachten kunnen veilig thuis opgevolgd worden via een telemonitoringsysteem zoals ook al bestaat voor hartpatiënten. In verschillende ziekenhuizen zoals het UZ Antwerpen en het ZOL ontwikkelden ze de voorbije maanden een systeem om patiënten intensief vanop afstand te volgen.

Wie op zoek is naar een lening, kan maar beter Atlantix Services, Blessing Service, Finev Finance, FNL Groep, Global Bank Investment, Hontabel Invest en Private Finance Group vermijden. De zeven ondernemingen zijn niet vergund als kredietgevers en bieden valse leningen aan om geld af te troggelen. Daarvoor waarschuwt de financiële waakhond FSMA maandag.