Iedereen twittert, Plusmagazine.be voortaan ook!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Meer en meer mensen twitteren tegenwoordig. Ook Plusmagazine.be mag natuurlijk niet achterblijven. Voortaan kunt u ons eveneens volgen op Twitter. Hoe dat precies gaat, leggen we u haarfijn uit.

Politici, sterren, verenigingen, organisaties, media... iedereen heeft tegenwoordig een twitteraccount. Wij kunnen bijgevolg niet achterblijven! Vanaf nu kunt u de nieuwigheden op deze site en interessante actuaweetjes volgen op de microblogsite Twitter.
Twitter is het Engels voor kwetteren, vandaar dat het logo van deze dienst een vogeltje is. De term geeft op zich al iets prijs van de inhoud. Niet elk twitterbericht is even interessant. Verre van zouden we zelfs durven zeggen. Dus komt het erop aan het kaf van het koren te scheiden.

Tweets

Waar gaat het nu eigenlijk om? Twitter is een internetdienst om mensen met elkaar in contact te brengen, om met elkaar te communiceren via berichtjes van maximaal 140 tekens, de zogenaamde Tweets. Oorspronkelijk vroeg Twitter je om in die 140 tekens een antwoord te geven op de vraag ‘What are you doing?’ of ‘Wat ben je aan het doen?’. Maar iedereen is natuurlijk vrij om op deze vraag te antwoorden of een ander bericht de wereld in te sturen. Vandaar dat het soms ook microblogging genoemd wordt en er tegenwoordig niet meer staat ‘Wat ben je aan het doen?’ maar eenvoudigweg ‘Nieuwe tweet opstellen’.

Twitter is intussen beschikbaar in heel wat talen, waaronder het Nederlands.

De bedoeling van twitteren is dat u snelle en frequente reacties verzendt. Daarom kan dit niet alleen via internet, maar ook via gsm, smartphone of tablet. Ook het ontvangen van Tweets kan via al deze kanalen.

Followers

Om de tweets van iemand te kunnen lezen, moet u een Volger (Follower) van deze persoon worden. Zelf kunt u ervoor zorgen dat u door anderen gevolgd wordt m.a.w. dat andere mensen uw berichtjes lezen. Bij elk profiel kunt u bijgevolg zien hoeveel ‘Volgers’ de persoon in kwestie heeft en hoeveel personen hij ‘Volgend’ (Folowwing) is.

Een account aanmaken

  • In de praktijk moet u zich eerst gratis registreren. Surf naar www.twitter.com en selecteer rechts bovenaan de gewenste taal.
Iedereen twittert, Plusmagazine.be voortaan ook!
  • In het volgende scherm geeft u uw gebruikersnaam, een wachtwoord en een e-mailadres op, dat is alles wat Twitter van uw nodig heeft. U klikt op ‘Registreer voor Twitter’
  • Heeft u al een Twitteraccount dan geeft u in het bovenste vakje uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klikt u op inloggen.
  • Nieuwe gebruikers krijgen op het volgende scherm een overzicht van de gegevens die ze hebben ingegeven met de aanduideing of de gekozen gegevens nog beschikbaar zijn.
  • U hoeft nu nog enkel op ‘Maak mijn account aan’ te klikken. U ontvangt even later een bevestigingsmail in uw mailbox waar u even op moet klikken en u kunt beginnen twitteren.

Wij deden hetzelfde en onze account is nu een feit!

Iedereen twittert, Plusmagazine.be voortaan ook!


Twitter stelt ons meteen voor of we Mariah Carey, Simon Cowell of Justin Timerlake willen volgen, maar daar gaan we even niet op in.

Twitteren

Eenmaal aangemeld, kunt u beginnen. U krijgt een tekstveldje waarin staat ‘Een nieuw bericht opstellen’. U tikt een bericht van maximaal 140 tekens in en klikt op Tweeten. Uw eerste Tweet is vertrokken. U bent vanaf nu een twiterrar of Tweep.

Standaard zijn uw Tweets voor iedereen zichtbaar. U kunt dit echter eenvoudig aanpassen in uw persoonlijk profiel en bepalen dat uw berichtjes enkel te zien zijn door bepaalde volgers. Hier komen we in een volgend artikel op terug.

Volgen

Bent u niet van plan uw doen en laten met de wereld te delen, maar wel nieuwsgierig naar wat anderen zoal te vertellen hebben, dat wordt u een Volger (Follower).

Kent u de naam van mensen die u wilt volgen, dan kunt u die intikken in het zoekvenster bovenaan. Wilt u ons terugvinden, dan moet u in het zoekvenster plusmagazine.be intikken. Er zijn nu eenmaal meerdere Plus Magazines en ook onze Nederlandse collega’s met dezelfde titel zijn actief op Twitter.

Kent u geen namen, tik dan een trefwoord in in de zoekbalk en met een beetje geluk vindt u wel een aantal interessant Twitteraars om te volgen.Volg gerust een hele reeks mensen om te zien wat ze zoal tweeten. Lijken sommige u achteraf niet te interesseren dan kunt u ze achteraf steeds nog ontvolgen (unfollow).

In het begin is dit allemaal wel een beetje zoeken, maar u zult er snel wegwijs in raken. Twitter biedt ook de mogelijkheid om lijstjes samen te stellen van interessante personen. Deze lijstjes zullen standaard publiek staan zodat ze door iedereen bekeken kunnen worden. Zo’n lijstje van iemand met gelijkaardige interesses als u, kan een bron van inspiratie zijn. Over het samenstellen van de lijstjes later meer.

Twitter geeft trouwens, telkens u op uw startpagina (timeline) komt een aantal voorstellen onder ‘Wie te volgen’. U zal merken dat zodra u al enkele twitteraars volgt, deze voorstellen snel in dezelfde lijn van uw interesses gaan liggen.

Antwoorden en vermeldingen

U kunt ook antwoorden op een tweet of een tweet sturen naar een specifieke twitteraar. Die moet dan beginnen met @ (apestaartje) gevolgd door de naam van deze twitteraar. Wilt u ons een tweet sturen, dan begint u uw bericht met @plusmagazinebe (ditmaal zonder puntje want dat aanvaardt Twitter niet in gebruikersnamen).

Zodra u met uw muisaanwijzer over een tweet gaat, verschijnen de opties Beantwoorden (Reply), Retweeten of Toevoegen aan favorieten (Favorite).

Klikt u op beantwoorden, dan verschijnt een nieuw venster waarin de ontvanger reeds ingevuld staat bv. @plusmagazine.be

Iedereen twittert, Plusmagazine.be voortaan ook!

Dit bericht verschijnt alleen op de pagina van de ontvanger (bv. Plusmagazine.be) en is alleen voor hem/haar zichtbaar en op uw eigen profielpagina.

Een vermelding is een bericht (tweet) dat niet begint met @ gevolgd door de naam van een twitteraar, maar waar op een willekeurige plek een gebruiker wordt genoemd met het apestaartje @ ervoor. Bijvoorbeeld: Ik ben blij dat @plusmagazinebe nu ook eindelijk gaat twitteren.

Zo’n tweet is niet specifiek voor deze gebruiker bestemd en zal ook op de pagina van uw andere volgers verschijnen.

Retweeten

Leest u ergens een interessante of leuke tweet die u graag met uw volgers wil delen, dan kunt u die eenvoudigweg retweeten. Een mooie opsteker voor de schrijver van de tweet overigens!

U zet uw muisaanwijzer op de tweet en klikt op het woord Retweeten dat onder het berict verschijnt. Al uw volgers zien het bericht op hun startpagina verschijnen. Achter de naam van de oorspronkelijke schrijver staat vermeld wie de tweet heeft doorgestuurd.

Hashtags

Wie het over Twitter heeft, heeft het meestal ook over hashtags. U ziet ze trouwens ook meer en meer in kranten en op televisie. Hashtags zijn woorden die vooraf gegaan worden door #, de twitterhashtag. Hash staat hierbij voor hekje zoals wij dit teken # noemen. Een hashtag is een soort label (een tag) dat aan een bepaalde tweet of twitterbericht wordt gehangen. Hiermee geeft iemand aan dat de tweet over een bepaald onderwerp gaat. Zo kunt u zoeken op een bepaalde hashtag als u alles wat er reeds getweet werd over een bepaald onderwerp of evenement wilt lezen of aan een bepaalde discussie wilt deelnemen. Twitter maakt van elk woord met een # voor immers een zoekopdracht. U hoeft er slechts op te klikken en u krijgt ale tweets met deze hashtag voorgeschoteld.

Voor een eerste kennismaking houden we het hierbij. Hiermee kunt u immers al aardig aan de slag en vertrouwd raken met Twitter. Maar heel binnenkort leest u meer over uw persoonlijke instellingen, over het gebruik van lijsten, over het toevoegen van foto’s en video’s aan links en wat Twitter nog te bieden heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content