© ISTOCK

Hoe safe is je smartphone?

Net als computers zijn mobiele telefoons gegeerd bij virussen, oplichters en ander tuig met malafide bedoelingen.

Je mag de smartphone gerust de elektronische versie van het padvindersmes noemen. Hij is van alle markten thuis en bevat vaak massa’s persoonlijke, professionele en gevoelige gegevens, veel meer dan je computer. Financiële informatie, persoonsgegevens, wachtwoorden, foto’s, noem maar op. Voor criminelen is je smartphone zoiets als de rode loper uitrollen naar het netwerk van je bedrijf of de server van je bank. Maar je mobieltje kan ook worden ingezet als controle- of chantagemiddel. Door hun grote populariteit zijn smartphones voor criminelen vandaag een van de meest gegeerde platformen. Hoe kan je je tegen hen beschermen?

In de strijd tussen politie en cybercriminelen hebben die laatsten vaak een lichtjaar voorsprong. Ze speuren continue naar zwakke plekken in de beveiliging en als ze er een vinden, zullen ze die maximaal benutten voor het lek weer wordt gedicht, bijvoorbeeld door een update van het besturingssysteem of een bijsturing van de app. De conclusie ligt voor de hand: installeer onmiddellijk elke update die de fabrikant voorstelt.

In theorie is een recente smartphone beter beschermd tegen malware, malafide websites, phishing en meer van dat fraais, dan een oud model. Maar je moet realistisch blijven: een smartphone die verbonden is met het internet, aangesloten is op een publiek wifinetwerk of via Bluetooth bestanden ontvangt, loopt altijd en overal gevaar. Dat geldt voor toestellen die met Android werken (Archos, Honor, Huawei, Motorola, Nokia, Samsung, Sony, Wiko) maar evenzeer voor iPhones uitgerust met iOS (Apple). Hoe kijken fabrikanten tegen deze beveiligingsproblemen aan? We vroegen het aan drie giganten – Samsung, Apple, Huawei – en hun reactie was identiek: niemand wilde reageren. Een pijnpunt?

Zure Apple

Net als Mac-gebruikers, denken iPhonefanaten wel eens dat hun toestel immuun is voor cyberaanvallen. De werkelijkheid is helaas anders. Zeker voor wie zich waagt aan jailbreaken: de beveiliging van je eigen besturingssysteem kraken. Nooit doen! Bijkomende functies kunnen installeren of apps die zich buiten de App Store bevinden, kan verleidelijk zijn, maar is buitengewoon gevaarlijk, omdat je door te jailbreaken elke beveiliging verwijderd die Apple heeft ingebouwd. Al die procedures kunnen je misschien irriteren of frustreren, maar ze zijn van levensbelang voor de optimale bescherming die iPhone biedt.

Optimaal is echter niet hetzelfde als totaal. Daarom vind je in de App Store enkele apps die de beveiliging van je smartphone versterken. Moet je er een van installeren? Op die vraag kunnen we geen eenduidig antwoord geven, want geen enkel product biedt een volledige dekking of werkt perfect. Bovendien kan die bijkomende beveiliging een impact hebben op de algemene werking van je smartphone of op bepaalde apps. Aan jou de keuze. Avira Mobile Security is niet volmaakt, maar lijkt een van de interessantste oplossingen. Nadeel: het pakket bestaat enkel in het Engels. Andere mogelijkheden: McAfee Mobile Security, Norton Security for iOS.

Androidjungle

Een cybercrimineel hoopt natuurlijk zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Hij zal dus bij voorkeur het grootste platform aanvallen. In de computerwereld is dat Windows, in die van de smartphones is dat Android, het populairste besturingssysteem. Android-smartphones maken meer dan 80% van de markt uit, met meer dan een miljard gebruikers. Mooi meegenomen voor hackers is dat Android-telefoons veel minder vaak worden geüpdatet dan iPhones. Sommige, zelfs recente smartphones hebben gewoon geen toegang tot de laatste versies van het besturingssysteem. Een zegen voor criminelen. En dan hebben we het nog niet over de gebruikers die hun toestel rooten – het equivalent van een iPhone jailbreaken. Onverantwoord!

Als antwoord op het updateprobleem heeft Google Android One ontwikkeld. Smartphones met dat label ontvangen via de functie Google Play Protect elke maand een beveiligingsupdate. Verschillende nieuwe Androidmodellen zijn er al standaard mee uitgerust. Niet dat van jou? Je kan Google Play Protect gratis downloaden van de Google Play Store. Maar ga eerst na of je smartphonefabrikant niet zelf al een oplossing heeft geïnstalleerd. Zo wordt de recente Samsung Galaxy 10 met McAfee Mobile Security geleverd.

Moet je voor het overige een algemene beveiligingsapp op een Android-smartphone installeren? Net als voor de iPhone, hebben we hier evenmin een eenduidig antwoord klaar. Want al zijn ze tot op zekere hoogte effectief, ook hier kunnen ze de prestaties van je toestel naar beneden halen en je batterijduur drastisch inperken. Vind je het toch een veilig idee? Dan moet je alweer naar de Google Play Store, waar je bijvoorbeeld Avast Mobile Security, AVL of Bitdefender Mobile Security & Antivirus kan downloaden.

Voorzichtigheid is de moeder van de smartphonekast

Wat voor smartphone je ook hebt, met deze voorzorgsmaatregelen kan je het risico om slachtoffer te worden van een cybermisdaad beperken.

  • Gebruik een sterker wachtwoord dan je gebruikelijke viercijfercode.
  • Verander je wachtwoord minstens een keer per jaar.
  • Download apps enkel via de App Store (iOS) en de Play Store (Android).
  • Schakel Bluetooth en NFC uit wanneer je ze niet gebruikt.
  • Controleer tot welke informatie de app die je installeert toegang krijgt.
  • Installeer enkel de apps die je echt nodig hebt en verwijder ze als je ze niet meer gebruikt.
  • Vergeet bovendien nooit dat je je smartphone kan kwijtspelen of dat iemand hem kan stelen. Maak dus back-ups van je documenten en bewaar geen zaken op je smartphone waarvan je niet wil dat onbekenden er de hand kunnen op leggen.

Partner Content