Het einde van Windows XP

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het is zover, Microsoft is op 8 april definitief gestopt met de ondersteuning van het ruim twaalf jaar oude besturingssysteem Windows XP. Toch zouden er in België nog meer dan 600.000 computers op Windows XP draaien. Die lopen nu extra risico omdat computercriminelen dit moment wel eens zouden kunnen aangrijpen om hun pijlen op deze computers te richten.

“In december 2013 draaide nog 8,8 procent van alle pc’s in België op Windows XP”, vertelt Jean-Benoit Van Bunnen, bij Microsoft verantwoordelijk voor Windows in België en Luxemburg. “Dat zijn geen cijfers van onszelf, wel van Statcounter, een onafhankelijke tool, die meet via bezoeken aan websites. Wij denken daarom dat het een onderschatting is omdat we vermoeden dat een aantal gebruikers die nog met Windows XP werken, hun computer uitsluitend gebruiken voor mails, tekstverwerking, het opslaan van foto’s en dergelijke, maar zelden of nooit op internet gaan. Het cijfer ligt ook hoger bij oudere gebruikers en bij KMO’s.” Hebt u nog een computer die op XP draait? Dan bent u dus zeker niet alleen. Zelfs de federale overheid heeft nog zo’n 15.000 computers met dit 12 jaar oude besturingssysteem. Misschien weet u helemaal niet welk besturingssysteem er op uw computer staat. Ook daarmee bent u zeker niet alleen. Microsoft voorzag een webpagina die het u vertelt. Klik op deze link en u ziet welk besturingssysteem er op uw computer staat.

Wat betekent het einde van de ondersteuning?

Uw computer zal niet van het ene moment op het andere dienst weigeren, dat staat vast. Wat gebeurt er dan wel? Nieuwe lekken (die besmetting met virussen, spyware en andere schadelijke software die uw persoonlijke gegevens kunnen stelen, mogelijk maken) in het besturingssysteem zullen vanaf nu niet meer gedicht worden door Microsoft. Er komen dus geen beveiligingsupdates en patches meer. Een verrassing kan u het bezwaarlijk noemen, want Microsoft waarschuwde Windows XP-gebruikers reeds geruime tijd via een pop-upvenster dat het vanaf 8 april zou stoppen met de ondersteuning van Windows XP.

Maar waarvan u op de hoogte bent, weten mensen met minder goede bedoelingen natuurlijk ook! Hackers en andere cybercriminelen zijn voortdurend via allerlei middelen op zoek naar nieuwe slachtoffers. En zij zouden hun pijlen nu wel eens extra kunnen gaan richten op de zwakke plekken in Windows XP. Websites bezoeken waar u persoonlijke gegevens moet doorgeven, is dus met een computer met Windows XP voortaan zeker af te raden. Heel wat banken waarschuwen hun klanten overigens al een hele tijd om niet meer aan internetbankieren te doen met een computer met Windows XP.

Overstappen op Windows 8.1

De beste oplossing bestaat erin om op een nieuwer besturingssysteem over te schakelen. Het besturingssysteem is het hart van uw pc dat dient om alle programma’s samen te laten werken en uw pc met de buitenwereld te kunnen laten communiceren, meer bepaald met uw printer, uw muis, de internetlijn, camera’s enz.

Overstappen op het huidige besturingssysteem Windows 8.1 is de meest logische beslissing. Het losse besturingssysteem is te koop voor ? 119. Maar... toch enkele bedenkingen.

Een besturingssysteem upgraden is geen eenvoudige klus. Bezin vooraleer u er zelf aan begint. Vraag hulp aan iemand die meer ervaring heeft met dit soort dingen.

Om u te helpen is er de handleiding van Microsoft die u hier vindt.

Een tweede ‘maar’: voor elke trouwe Windows XP-gebruiker zal de overstap de nodige gewenning vergen. Houd daar rekening mee. Trek voldoende tijd uit om u het nieuwe besturingssysteem eigen te maken. Volg eventueel ergens een cursus om de kneepjes van dit systeem onder knie te krijgen. Windows 8.1 wordt nog zeker tot 2023 ondersteund. Dus wat dat betreft, zit u weer een tijdje goed. Bovendien bestaat Windows 8.1 ook in een mobiele versie, zodat u in principe een smartphone, tablet, vaste en mobiele computer kunt hebben met hetzelfde besturingssysteem.

Kan uw computer de overstap aan?

De belangrijkste vraag is echter of uw computer Windows 8.1 wel aankan. Windows XP werd gelanceerd in 2001 en je moet rekenen dat de ontwikkelaars daarvoor toch al een drietal jaar bezig zijn met het schrijven van het programma. Windows XP werd dus bedacht en uitgewerkt in een tijd die velen zich wellicht nog nauwelijks herinneren: internet was nog absoluut niet zo populair als nu en de bestaande websites stukken eenvoudiger, draadloos werken kon nog niet want wifi bestond niet, er werd nog met diskettes gewerkt en van apps was nog geen sprake... Kortom een heel ander digitaal tijdperk. Pc’s met Windows XP werden verkocht tot 2006. Het gaat dus om toestellen die in informaticatermen een heel behoorlijke leeftijd hebben. En daarom is het absoluut niet zeker dat uw pc de overstap aankan. De vereisten van de moderne programma’s en randapparatuur (printers en andere toestellen die u met uw pv verbindt) zijn dermate geëvolueerd dat een computer van meer dan 8 jaar daar in de meeste gevallen problemen mee zal hebben. In dat geval dringt de investering in een nieuwe computer zich op. Goed nieuws is wel dat de prijs van een computer in de tussentijd flink gedaald is en de mogelijkheden van de toestellen – zeker qua opslagcapaciteit en snelheid – aardig uitgebreid zijn. Om te weten te komen of uw pc de overstap al dan niet aankan, heeft Microsoft een Windows-upgradeassistant ontwikkeld, die u hier terugvindt.

En wat met al uw bestanden?

Een nieuwe computer met nieuw besturingssysteem is één ding, u wilt op dat nieuwe toestel natuurlijk ook al uw persoonlijke bestanden (teksten, foto’s, mails,...) hebben. Daarvoor stelt Microsoft een gratis tool ter beschikking: PCmover Express for Windows XP, ontwikkeld door het bedrijf Laplink. Helaas is dit programmaatjes enkel in het Engels beschikbaar, maar met de wizard die u doorheen het proces helpt, is dat geen onoverkomelijk probleem. Het gratis programma zet al uw bestanden, instellingen en gebruikersprofielen van uw oude naar uw nieuwe computer over.

Wilt u ook de programma’s, die op uw oude pc staan, overzetten naar uw nieuwe pc, dan hebt u PCmover Professional nodig. De versie voor Winddows XP-gebruikers kunt u hier aanschaffen voor ? 18,95.

U blijft (voorlopig) toch met Windows XP werken

Schrikt de overstap u af of wilt u de investering in een nieuwe computer nog even uitstellen en blijft u dus nog even – maak u er alvast een gedacht van dat dit slechts een tijdelijke oplossing is – op Windows XP werken, houdt dan zeker rekening met volgende tips:

  • Zorg dat uw Windows XP-computer over de meest recente veiligheidsupdates beschikt, die nog beschikbaar zijn. Het meest recente servicepack voor Windows XP is Service Pack 3 (SP3). Alle Windows Service Packs en info hierover vindt u hier bij elkaar.
  • Verander van webbrowser indien u nog met Internet Explorer werkt. De recentste versie van Internet Explorer werkt niet op XP en Internet Explorer 8 – dat wel op XP werkte – wordt ook niet langer ondersteund door Microsoft. Veiligere alternatieven voor uw XP-computer zijn de gratis webbrowsers Google Chrome of Mozilla Firefox.
  • Pas de browserinstellingen zo aan, dat dit programma zo weinig mogelijk automatisch opent wanneer u op het internet bent. Zo moet u telkens uw toestemming geven vooraleer iets wordt geopend: een handeling meer, maar ze kan u veel miserie besparen.
  • Zorg dat uw computer beveiligd wordt door een degelijke virusscanner én firewall. Enkele bekende pakketten zijn Symantec (Norton), Kaspersky, McAfee en Panda. Zorg er ook voor dat u steeds de meest recente update van het gekozen beveiligingsprogramma dooorvoert.
  • Maak alleen verbinding met het internet wanneer dat echt nodig is: om te mailen of te surfen. Wanneer u teksten typt, foto’s bewerkt enz. heeft u geen internet nodig. Haal op die momenten gewoon de kabel uit uw pc of schakel wifi uit.
  • Ga alleen op internet via uw eigen vertrouwde thuisnetwerk – liefst met een router met firewall – en maak geen gebruik van publieke wifi-hotspots.
  • En wanneer u online gaat, vermijd dan om privégegevens in te vullen op websites.
  • En last but not least: maak onmiddellijk een back-up van de gegevens op uw computer! Wordt u toch het slachtoffer van één of ander virus – wat we u zeker niet toewensen – dan hebt u tenminste een zuivere back-up van uw gegevens.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content