Google Alerts: verneem het nieuws als eerste

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Met Google Alerts verneemt u het meteen wanneer er over een onderwerp dat u interesseert iets nieuw verschijnt op het internet. Zo volgt u alles over uw favoriete sprotclub, uw hobby, uw idool... op de voet.

Met Google-Alerts ontvangt u via e-mail updates van de nieuwste zoekresultaten op Google (web, nieuws enz.) gebaseerd op de zoekopdracht of het onderwerp dat u hebt opgegeven. Zo kunt u nieuwsberichten over een bepaald onderwerp volgen, het laatste nieuws over uw idool of over evenementen lezen, uw favoriete sportclubs volgen of waarom niet opvolgen of er iets over uzelf of uw bedrijf op het internet verschijnt.

Telkens wanneer Google nieuwe resultaten tegenkomt (zoals webpagina’s, nieuwsartikelen of blogs) die overeenkomen met uw zoekterm, zendt Google Alerts u een e-mail.

Aan de slag

Surf naar de startpagina van Google Alerts op http://www.google.com/alerts?hl=nl

Google Alerts: verneem het nieuws als eerste



Voer een zoekopdracht in waarin u geïnteresseerd bent door in het bovenste vakje een aantal zoektermen in te geven. Dit doet u zoals u een gewone zoekopdracht in Google zou ingeven.

Enkele tips:

  • Wees zo specifiek mogelijk. Hoe specifieker de zoektermen zijn, hoe relevanter de meldingen van Google Alerts zijn die u ontvangt.
  • Plaats aanhalingstekens om woorden wanneer u naar een woordcombinatie wilt zoeken. Bijvoorbeeld “Plus Magazine”
  • Plaats een minteken (-) voor woorden die u wilt uitsluiten van uw zoekopdracht. Bijvoorbeeld: Jackson – Michael
  • Plaats een plusteken (+) zonder tussenspatie voor een woord om ervoor te zorgen dat dat woord exact overeenkomt met het woord zoals u dit heeft getypt, waarbij synoniemen en andere spelwijzen worden uitgesloten. Bijvoorbeeld: +Baekelandt om te voorkomen dat Google ook resultaten opneemt voor ‘Baeckelandt’.
  • Gebruik de operator ‘site:’ om uw zoekopdracht te beperken tot specifieke sites. Bijvoorbeeld: osteoporose site:plusmagazine.be
  • Gebruik de operator ‘site:’ in combinatie met een minteken om bepaalde sites uit te sluiten. Bijvoorbeeld: “jan janssen” -site:twitter.com als u niet geïnteresserd bent in wat er op Twitter over deze persoon wordt gezegd.

In het vakje Type kiest u of u alle berichten wilt krijgen of selectiever wilt zijn. U kunt zich bijvoorbeeld beperken tot nieuws (kranten en nieuwssites), tot video’s, tot discussies (forums)...

Vervolgens bepaalt u Hoe vaak u een e-mail wilt krijgen. Dat kan zodra er iets nieuws verschijnt, één keer per dag of één keer per week.

Met de Volume-instelling kunt u bepalen hoeveel resultaten in elke melding worden weergegeven. Met de standaardinstelling ‘Alleen de beste resultaten’ probeert Google Alerts de resultaten zo te filteren dat ze relevant zijn voor uw zoekopdracht en van goede kwaliteit zijn. Als u de optie ‘Alle resultaten’ selecteert, ontvangt u alle resultaten die Google Alerts voor uw zoektermen vindt. Er worden geen filters toegepast om minder relevante resultaten of resultaten van mindere kwaliteit weg te filteren.

In het vakje Verzenden naar geeft u tenslotte uw e-mailadres op.

Klik tenslotte om te bevestigen op ‘Melding maken’

Als u niet was aangemeld met uw Google-account toen u de melding instelde, verzendt Google een verificatie-e-mail om spam te voorkomen. Ga naar uw Postvak IN, open de verificatie-e-mail en klik op de verificatielink om uw melding te bevestigen. Als u de verificatie-e-mail niet kunt vinden, controleert u best even uw map Ongewenste berichten.

Vanaf nu is uw melding van Google Alerts actief en ontvangt u een e-mail wanneer Google Alerts nieuwe resultaten voor uw zoekopdracht vindt. Elke e-mail die u ontvangt, bevat een link voor het verwijderen van de melding. U kunt de meldingen van Google Alerts die u ontvangt dus op elk gewenst moment annuleren.

Google Alerts: verneem het nieuws als eerste

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content