Eind vorige week heeft de ministerraad een wetsontwerp goedgekeurd waardoor het vanaf dit najaar niet langer mogelijk zal zijn om anoniem een voorafbetaalde simkaart te kopen. Dergelijke simkaarten zijn immers gegeerd in criminele middens.
Wanneer? De nieuwe maatregel zal deze herfst ingaan
Waarom? De maatregel kadert in de strijd tegen het terrorisme en maakt deel uit van de reeks maatregelen die de regering heeft ingevoerd sinds de aanslagen in Parijs. Op dit ogenblik bewaren telecomoperatoren enkel de identificatiegegevens van klanten met een simkaart waaraan een abonnement is gekoppeld. De nieuwe regels zullen de telecomoperatoren verplichten dat in de toekomst ook te doen voor voorafbetaalde simkaarten.
Hoe? De identificatie van de koper van een voorafbetaalde simkaart kan op verschillende manieren.
Wanneer de simkaart aangekocht wordt in een winkel, wordt de identiteitskaart van de koper gescand of wordt er een kopie van gemaakt en worden de gegevens doorgestuurd naar de telecomoperator.
Bij een online aankoop zal de identificatie gebeuren via de elektronische identiteitskaart, de elektronische handtekening, een gecertifieerde dienst of een elektronische betaling.
De nieuwe regels zullen ook gelden voor voorafbetaalde kaarten die reeds in omloop zijn. Eigenaars krijgen een overgangsperiode van zes maanden na inwerkingtreding van de nieuwe regels om zich bij hun telecomoperatoren te identificeren. Dat zal kunnen via het laten inlezen van de identiteitskaart in een verkooppunt of via online identificatie.
De telecomoperatoren zullen ook instaan voor het bewaren van de identificatiegegevens. Die zullen slechts onder strikte voorwaarden toegankelijk zijn voor de veiligheids- en inlichtingendiensten.
De tekst is nu voor advies naar de Raad van State en de Privacy commissie. Daarna moet hij goedgekeurd worden door het parlement en dit najaar zou hij van kracht moeten worden.
Wanneer? De nieuwe maatregel zal deze herfst ingaanWaarom? De maatregel kadert in de strijd tegen het terrorisme en maakt deel uit van de reeks maatregelen die de regering heeft ingevoerd sinds de aanslagen in Parijs. Op dit ogenblik bewaren telecomoperatoren enkel de identificatiegegevens van klanten met een simkaart waaraan een abonnement is gekoppeld. De nieuwe regels zullen de telecomoperatoren verplichten dat in de toekomst ook te doen voor voorafbetaalde simkaarten.Hoe? De identificatie van de koper van een voorafbetaalde simkaart kan op verschillende manieren. Wanneer de simkaart aangekocht wordt in een winkel, wordt de identiteitskaart van de koper gescand of wordt er een kopie van gemaakt en worden de gegevens doorgestuurd naar de telecomoperator.Bij een online aankoop zal de identificatie gebeuren via de elektronische identiteitskaart, de elektronische handtekening, een gecertifieerde dienst of een elektronische betaling.De nieuwe regels zullen ook gelden voor voorafbetaalde kaarten die reeds in omloop zijn. Eigenaars krijgen een overgangsperiode van zes maanden na inwerkingtreding van de nieuwe regels om zich bij hun telecomoperatoren te identificeren. Dat zal kunnen via het laten inlezen van de identiteitskaart in een verkooppunt of via online identificatie.De telecomoperatoren zullen ook instaan voor het bewaren van de identificatiegegevens. Die zullen slechts onder strikte voorwaarden toegankelijk zijn voor de veiligheids- en inlichtingendiensten.De tekst is nu voor advies naar de Raad van State en de Privacy commissie. Daarna moet hij goedgekeurd worden door het parlement en dit najaar zou hij van kracht moeten worden.