Amper zes procent van de Vlamingen zegt anno 2016 thuis over geen enkel slim (aan het internet verbonden) digitaal toestel te beschikken. Dat betekent dat bijna iedereen over de mogelijkheid beschikt om altijd en overal online te zijn. "De adoptie van slimme toestellen bereikt dan ook een saturatiepunt", zegt professor Lieven De Marez (imec/UGent). "Alleen het aantal smartphones (van 68,5 procent in 2015 naar 74 procent in 2016) en wearables (van 7,6 naar 13,2 procent) zien we stijgen."

Het gebruik van sociale media zit dan weer in de lift. Acht op de tien Vlamingen gebruiken minstens één socialemediakanaal per maand, 26 procent van de Vlamingen gebruikt maandelijks minstens vier socialemediakanalen. Facebook blijft nummer één, al gaan vooral YouTube, Instagram en Pinterest er sterk op vooruit. "Vooral bij jongeren is de Facebook-hype trouwens voorbij, slechts voor vier op de tien is dit nog het belangrijkste platform."

Het onderzoek bracht zeven omslagpunten in 2016 aan het licht. Zo wordt voor het eerst via de smartphone meer nieuws geconsumeerd dan via gelijk welk ander scherm. Er zijn voor het eerst ook meer Vlamingen met een smartphone (55 procent) dan Vlamingen met een reguliere gsm. "De smartphone komt centraal in alles wat we doen", zegt professor De Marez. "De smartphone heeft ons ook contextonafhankelijk gemaakt: we zijn niet langer afhankelijk van een nieuwssite om nieuws te consumeren of een console om spelletjes te spelen."

Het onderzoek werd afgenomen bij 2.164 Vlamingen in augustus en september 2016.

Amper zes procent van de Vlamingen zegt anno 2016 thuis over geen enkel slim (aan het internet verbonden) digitaal toestel te beschikken. Dat betekent dat bijna iedereen over de mogelijkheid beschikt om altijd en overal online te zijn. "De adoptie van slimme toestellen bereikt dan ook een saturatiepunt", zegt professor Lieven De Marez (imec/UGent). "Alleen het aantal smartphones (van 68,5 procent in 2015 naar 74 procent in 2016) en wearables (van 7,6 naar 13,2 procent) zien we stijgen." Het gebruik van sociale media zit dan weer in de lift. Acht op de tien Vlamingen gebruiken minstens één socialemediakanaal per maand, 26 procent van de Vlamingen gebruikt maandelijks minstens vier socialemediakanalen. Facebook blijft nummer één, al gaan vooral YouTube, Instagram en Pinterest er sterk op vooruit. "Vooral bij jongeren is de Facebook-hype trouwens voorbij, slechts voor vier op de tien is dit nog het belangrijkste platform." Het onderzoek bracht zeven omslagpunten in 2016 aan het licht. Zo wordt voor het eerst via de smartphone meer nieuws geconsumeerd dan via gelijk welk ander scherm. Er zijn voor het eerst ook meer Vlamingen met een smartphone (55 procent) dan Vlamingen met een reguliere gsm. "De smartphone komt centraal in alles wat we doen", zegt professor De Marez. "De smartphone heeft ons ook contextonafhankelijk gemaakt: we zijn niet langer afhankelijk van een nieuwssite om nieuws te consumeren of een console om spelletjes te spelen." Het onderzoek werd afgenomen bij 2.164 Vlamingen in augustus en september 2016.