"Heel veel consumenten ontvangen ongewenste sms'jes met de vraag een buitenlands nummer te bellen. Dit blijkt achteraf een duur betaalnummer te zijn", waarschuwt de FOD Economie, die zegt de zaak in samenwerking met de politie te onderzoeken.

De overheidsdienst stelde ook een vraag tot internationale samenwerking om de frauduleuze praktijk te bestrijden. Deze vorm van telefoonfraude komt oorspronkelijk uit Japan. In de huidige variant stuurt de oplichter de correspondenten een sms om hen naar bovenstaand betaalnummer te laten bellen. De oproep kost ongeveer 2 euro per minuut. Ogenschijnlijk komen deze sms'en uit Niger (+227), Letland (+371), Madagaskar (+261) en het eiland Nauru (+674).

De internationale nummers zijn gestructureerd zoals een lokaal telefoonnummer, maar zijn in werkelijkheid betaalnummers. De sms'en worden massaal via het internet verstuurd met behulp van software en diensten geleverd door twee bedrijven die in Zweden zijn gevestigd.

De politie en de FOD Economie raden aan vooral niet in te gaan op de sms'jes. "Indien een consument zo'n sms'je ontvangt, kan hij of zij dit melden bij zijn operator zodat deze de nodige maatregelen kan treffen om het nummer te blokkeren." Consumenten kunnen het ook online melden op de site van FOD Economie: http://economie.fgov.be/nl/geschillen/ .

"Heel veel consumenten ontvangen ongewenste sms'jes met de vraag een buitenlands nummer te bellen. Dit blijkt achteraf een duur betaalnummer te zijn", waarschuwt de FOD Economie, die zegt de zaak in samenwerking met de politie te onderzoeken. De overheidsdienst stelde ook een vraag tot internationale samenwerking om de frauduleuze praktijk te bestrijden. Deze vorm van telefoonfraude komt oorspronkelijk uit Japan. In de huidige variant stuurt de oplichter de correspondenten een sms om hen naar bovenstaand betaalnummer te laten bellen. De oproep kost ongeveer 2 euro per minuut. Ogenschijnlijk komen deze sms'en uit Niger (+227), Letland (+371), Madagaskar (+261) en het eiland Nauru (+674). De internationale nummers zijn gestructureerd zoals een lokaal telefoonnummer, maar zijn in werkelijkheid betaalnummers. De sms'en worden massaal via het internet verstuurd met behulp van software en diensten geleverd door twee bedrijven die in Zweden zijn gevestigd. De politie en de FOD Economie raden aan vooral niet in te gaan op de sms'jes. "Indien een consument zo'n sms'je ontvangt, kan hij of zij dit melden bij zijn operator zodat deze de nodige maatregelen kan treffen om het nummer te blokkeren." Consumenten kunnen het ook online melden op de site van FOD Economie: http://economie.fgov.be/nl/geschillen/ .