In het artikel over 'Besparen bij het printen' hadden we het al over het gebruik van het lettertype Ecofont. Er bestaan echter nog talloze andere leuke, grappige, mooie, bizarre... fonts die u - meestal gratis - van het internet kunt downloaden. Zo vindt u op de website www.dafont.com of http://lettertype.net honderden gratis lettertypes, onderverdeeld in diverse categorieën. Onder de categorie 'Holiday' vindt u bijvoorbeeld een subcategorie 'Christmas' met vele leuke lettertypes om uw kerstwensen een apart uitzicht te geven. Wat dacht u van letters in kerstlampjes, letters met sneeuwvlokjes enz. maar ook zogenaamde 'Dingbats-collecties (waarbij de letters worden vervangen door pictogrammen) zoals hele reeksen sneeuwvlokjes, kerstmannetjes, sleeën, rendieren enz. vindt u hier.

Ook op www.1001fonts.com staan talloze fonts, onderverdeeld in categorieën. Op deze website kunt u lettertypes downloaden voor zowel Windows als Mac. Bovendien geven gebruikers ook scores aan de lettertypes en worden er commentaren gepost.

En tot slot kunt u in uw zoektocht naar originele fonts ook nog een bezoekje brengen aan www.fonts4you.com. Naar onze mening een iets minder overzichtelijke website, maar misschien vindt u er wel wat u zoekt.

Met of zonder schreef?

Bij de lettertypes onderscheidt men deze met schreef en de schreefloze, in het Engels aangeduid als 'Serif' en 'Sans Serif'. Een schreef is een soort voetje waarop de letter rust. Om het verschil goed te zien, typt u best in een Worddocument een zinnetje in Times New Roman, een lettertype met schreef en daaronder hetzelfde zinnetje in Arial, een schreefloos lettertype.

Lettertypes met schreef zijn rustgevender om te lezen voor lange teksten en worden daarom nogal vaak gebruikt bij het drukken van boeken. Voor kortere teksten gebruikt men meestal schreefloze lettertypes.

Op het internet worden in principe uitsluitend schreefloze lettertypes gebruikt. Want hoewel de kwaliteit van de schermen en voortdurend op vooruit gaat, blijft een letter op het scherm toch altijd net iets minder scherp dan een gedrukte letter. De schreef wordt dan onduidelijk en daardoor wordt de tekst vermoeiender om te lezen.

Lettertypes downloaden

Indien u de keuze hebt tussen een TrueType Font en een PostScript Font om te downloaden, kies dan het TrueType Font. Dit is de meest voorkomende lettertypevorm. Postscriptalettertypes worden door vele printers niet herkend.

Om een lettertype te downloaden, klikt u gewoon op de downloadlink die op de website wordt weergegeven. In het File downloadvenster dat open gaat, klikt u op 'Save'.

In het volgende venster geeft u aan waar u de file wilt opslaan. Zorg dat u dit doet op een plaats waar u het bestand gemakkelijk terugvindt, eventueel op uw bureaublad.

Het nieuwe lettertype installeren

Veel lettertypepakketten die u van internet downloadt, bevinden zich in gecomprimeerde zijpbestanden om de bestandsgrootte te reduceren en ze bijgevolg sneller te kunnen downloaden. Als u een lettertype hebt gedownload dat is opgeslagen in zipindeling, moet u dit eerst uitpakken door te dubbelklikken op het pictogram voor het lettertype. Meer uitleg over het uitpakken van gezipte bestanden bindt u in het artikel 'Grote bestanden comprimeren'.

Om het lettertype daadwerkelijk te installeren, doet u het volgende:

 • Sluit alle geopende Windows-toepassingen.
 • Klik in het menu Start op Configuratiescherm.
 • Kies 'Vormgeving aan persoonlijke voorkeuren aanpassen' en klik op 'Lettertypen'. Er wordt een map geopend waarin alle lettertypen staan die op uw computer geïnstalleerd zijn.
 • Ga naar het menu 'Bestand' en kies 'Nieuw lettertype installeren'.
 • In het dialoogvenster dat wordt geopend, gaat u naar de plek waar u het nieuwe lettertype hebt opgeslagen (bijvoorbeeld uw bureaublad).
 • Selecteer het lettertype en klik op 'Installeren'. Als u meer dan een lettertype tegelijk wilt selecteren om toe te voegen, houdt u bij het selecteren de CTRL-toets ingedrukt en klikt u vervolgens op de lettertypen die u wilt toevoegen.
 • Als u nu bijvoorbeeld Word opent, moet het nieuwe lettertype in de lijst met lettertypes voorkomen en kunt u aan de slag.

Uw eigen handschrift

Een leuke eigenaardigheid, uw eigen handschrift tot een lettertype maken, dat kan met FontCapture. U vindt deze dienst op www.fontcapture.com.

 • Op deze website klikt u op 'Create your font now' Op de volgende pagina klikt u op 'Download font template'. Er wordt een pdf gedownload van het sjabloon dat u moet invullen.
 • Dit sjabloon print u af en in elk vakje schrijft u duidelijk (in zwart) de gevraagde letter of het gevraagde cijfer of symbool op de aangegeven plaats.
 • Als alle vakjes ingevuld zijn, moet u het formulier inscannen met een resolutie van minstens 200 dpi en opslaat als .jpg of nog beter .png.
 • Op de website van FontCapture klikt u vervolgens op 'Scan Template'. Daarbij kunt u het lettertype een naam geven en ook uw eigen naam als auteur invullen. Ga met de knop 'Bladeren' naar de plek waar u het ingescande formulier hebt opgeslagen en klik op 'Submit'.
 • Na enkele seconden krijgt u een voorbeeld van uw nieuwe, eigen font te zien. Bent u tevreden, dan klikt u op 'Download the Font' en u slaat het op als een ttf-bestand op uw bureaublad. Hoe u het verder installeert, legden we u al uit! Succes!
In het artikel over 'Besparen bij het printen' hadden we het al over het gebruik van het lettertype Ecofont. Er bestaan echter nog talloze andere leuke, grappige, mooie, bizarre... fonts die u - meestal gratis - van het internet kunt downloaden. Zo vindt u op de website www.dafont.com of http://lettertype.net honderden gratis lettertypes, onderverdeeld in diverse categorieën. Onder de categorie 'Holiday' vindt u bijvoorbeeld een subcategorie 'Christmas' met vele leuke lettertypes om uw kerstwensen een apart uitzicht te geven. Wat dacht u van letters in kerstlampjes, letters met sneeuwvlokjes enz. maar ook zogenaamde 'Dingbats-collecties (waarbij de letters worden vervangen door pictogrammen) zoals hele reeksen sneeuwvlokjes, kerstmannetjes, sleeën, rendieren enz. vindt u hier. Ook op www.1001fonts.com staan talloze fonts, onderverdeeld in categorieën. Op deze website kunt u lettertypes downloaden voor zowel Windows als Mac. Bovendien geven gebruikers ook scores aan de lettertypes en worden er commentaren gepost.En tot slot kunt u in uw zoektocht naar originele fonts ook nog een bezoekje brengen aan www.fonts4you.com. Naar onze mening een iets minder overzichtelijke website, maar misschien vindt u er wel wat u zoekt.Indien u de keuze hebt tussen een TrueType Font en een PostScript Font om te downloaden, kies dan het TrueType Font. Dit is de meest voorkomende lettertypevorm. Postscriptalettertypes worden door vele printers niet herkend.Om een lettertype te downloaden, klikt u gewoon op de downloadlink die op de website wordt weergegeven. In het File downloadvenster dat open gaat, klikt u op 'Save'. In het volgende venster geeft u aan waar u de file wilt opslaan. Zorg dat u dit doet op een plaats waar u het bestand gemakkelijk terugvindt, eventueel op uw bureaublad.Veel lettertypepakketten die u van internet downloadt, bevinden zich in gecomprimeerde zijpbestanden om de bestandsgrootte te reduceren en ze bijgevolg sneller te kunnen downloaden. Als u een lettertype hebt gedownload dat is opgeslagen in zipindeling, moet u dit eerst uitpakken door te dubbelklikken op het pictogram voor het lettertype. Meer uitleg over het uitpakken van gezipte bestanden bindt u in het artikel 'Grote bestanden comprimeren'. Om het lettertype daadwerkelijk te installeren, doet u het volgende:Een leuke eigenaardigheid, uw eigen handschrift tot een lettertype maken, dat kan met FontCapture. U vindt deze dienst op www.fontcapture.com.