Een tablet-pc kiezen

Sinds de introductie van de iPad heeft de tablet-pc een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels zijn er talrijke varianten te koop. Wat is belangrijk bij de keuze van een tablet-pc?

Een tablet-pc of tablet is een draagbare computer met een schermgrootte van tussen de 10 en 30 cm diagonaal en een dikte van rond 1 cm. Het meest populaire formaat is 10,1 inch, oftewel 25,6 centimeter.

Touchscreen

De voorkant van een tablet bestaat bijna geheel uit een touchscreen: een beeldscherm waarmee u door aanraking de computer bedient. Programma’s start u bijvoorbeeld op door op een pictogram te drukken met uw vinger en intypen van tekst doet u met behulp van een toetsenbord op het scherm. Het touchscreen maakt een muis en een toetsenbord overbodig, alhoewel u soms wel een los toetsenbord kunt aansluiten. De rest van de computer zit achter het scherm, met in de randen verschillende aansluitingen voor contact met andere apparaten en een paar knoppen voor de bediening.

De tablet-pc is enthousiast in de armen gesloten door de consument. Een belangrijk voordeel is het bedieningsgemak. Het touchscreen in combinatie met het juiste besturingsprogramma maakt een tablet een stuk makkelijker en intuïtiever te bedienen dan een gewone computer. Ook voor mensen met motorische problemen, bijvoorbeeld veroorzaakt door artrose.

Daarnaast is een tablet makkelijk overal mee naartoe te nemen. Niet alleen buitenshuis, maar ook gewoon binnen. Op die manier is er altijd een computer beschikbaar waar u hem het beste kunt en wilt gebruiken. Het apparaat maakt contact met internet via een draadloze verbinding, zodat u hem ook kunt gebruiken om contact te onderhouden met anderen. Dat kan via de verschillende sociale media, zoals Facebook, maar ook gewoon per telefoon, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een internetbelprogramma als Skype.

Een tablet-pc is ook bijzonder goed geschikt voor het werken met multimedia. U bekijkt er eenvoudig video’s en foto’s op, luistert naar muziek of gebruikt hem als e-reader om digitale boeken en kranten mee te lezen.

U moet er wel rekening mee houden dat de rekenkracht van een tablet-pc lager ligt dan die van een gewone pc. Voor bijvoorbeeld uitgebreide foto- en videobewerking en complexe games spelen, kunt u een tablet niet gebruiken.

Waar moet u op letten?

Een belangrijk onderdeel van een tablet-pc is het scherm. Het formaat daarvan bepaalt ook meteen het formaat van de tablet. Er zijn een aantal mini-tablets te koop met een schermformaat van 7 inch (17,5 cm.). Het voordeel hiervan is dat u ze makkelijker met u meeneemt: ze passen eventueel in een jaszak. Het nadeel is dat ze moeilijker te bedienen en lezen zijn dan het standaard formaat van 10,1 inch (25,6 cm.). Mensen die dit nog te klein vinden, kunnen eventueel nog kiezen voor een 12 of 14 inch tablet.

Net als een pc of Mac heeft een tablet een besturingssysteem. Er zijn er verschillende, zoals iOS van Apple, Android, Windows en webOS. De keuze van het merk en type tablet is afhankelijk van het besturingssysteem dat u wilt gebruiken. Ze verschillen onder andere van elkaar op het gebied van gebruiksgemak en het aantal programma’s -apps genoemd- dat u ermee op uw tablet kunt draaien. Het besturingssysteem van Apple-tabletten -iOS- heeft als voordeel dat het ook op de iPhone en Apple computers wordt gebruikt. Deze apparaten kunnen daardoor prima gegevens met elkaar uitwisselen. Ook is iOS gebruikersvriendelijk en zijn er zeer veel apps beschikbaar om mee te werken.

Het besturingssysteem

Android is een ander besturingssysteem dat populair is. Bekend van de smartphone, wordt het op steeds meer tabletten gebruikt. Ook Android is gebruikersvriendelijk en er zijn veel gratis en betaalde programma’s voor te vinden.

Op dit moment wordt nog gebruik gemaakt van Windows 7 op Windows-tabletten. Aangezien dit programma niet specifiek voor tablet-pc’s is ontwikkeld, zijn de prestaties niet optimaal ten opzichte van Android en iOS. Met Windows 8, dat volgend jaar moet verschijnen, komt er een veel meer tablet-gericht systeem op de markt, waardoor ook het communiceren met de pc makkelijker wordt.

WebOS is alleen maar verkrijgbaar bij tabletten van de merken HP en Palm. Het bijzondere is dat het gericht is op werken met sociale netwerken. Het aantal beschikbare apps is echter nog beperkt.

Internetaansluiting

Het is mogelijk om internet te gebruiken met een tablet-pc. Bijna ieder tablet is uitgerust met een WiFi-verbinding. Met WiFi blijven de kosten laag maar bent u afhankelijk van toegang in de buurt. Als u in uw huis draadloos internet heeft, kunt dat ook gebruiken om gratis online te gaan. Gewoonlijk is WiFi voldoende voor gebruik op een vaste plek, zoals thuis of op het werk.

Bent u vaak onderweg, dan kan een mobiel internet handig zijn. Dit werkt hetzelfde als bij een mobiele telefoon met internet. U neemt een abonnement bij een provider, bijvoorbeeld Vodafone of T-mobile, waarbij u een maandelijks bedrag betaalt. Voordeel hiervan is dat u een tablet voor honderden euro’s goedkoper kunt aanschaffen. Zonder abonnement betaalt u in de winkel de volle prijs.

Ook net als bij mobiele telefoons moet u er wel goed op letten dat u de maandlimiet aan megabytes niet overschrijdt. U zit daar al snel aan met online video bekijken of gamen.

Tot slot zijn er nog wat andere onderdelen om op te letten. Des te meer aansluitmogelijkheden -zoals USB, HDMI, Bluetooth (draadloos)- met des te meer apparaten u gegevens kunt uitwisselen.

Bij tablets worden gegevens opgeslagen op geheugenkaartjes. Met een grotere maximale opslagcapaciteit kunt u meer bestanden -documenten, foto’s en video’s- bewaren op een tablet.

Net als bij alle andere mobiele apparaten wordt de duur van het gebruik van de tablet-pc beperkt door de accu. Wilt u de tablet veel gebruiken op plekken zonder stopcontact in de buurt: neem dan een tablet met een lnge accuduur.

Hebt u zelf een tablet? Waarom wel of niet? En zo ja, bevalt deze? Reageer hieronder op dit artikel en laat het ons weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content