Een laptop of een netbook: koopadvies

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een netbook is er tegenwoordig al voor een zacht prijsje. Een laptop is een iets grotere investering. Wat is het verschil en waarop moet u letten bij de aankoop van een bepaald merk of een bepaald model. Een praktisch overzicht.

Inhoud:

Qua prestaties zijn een desktopcomputer en een laptop tegenwoordig best met elkaar te vergelijken.

Maar een desktopcomputer heeft het voordeel dat:

? hij over het algemeen goedkoper is,
? u zelf de grootte van het scherm kiest (over het algemeen toch een flink stuk groter dan dat van een laptop),
? u een groot klavier met een numeriek toetsenbord hebt (sommige laptops beschikken hier echter ook over).

Elementen die dan weer in het voordeel van de laptop pleiten zijn:

? een lager energieverbruik
? het opberggemak
? geen vaste plaats nodig, maar overal bruikbaar

De zogenaamde ‘ultraportables’ zijn zeer dunne en lichte laptops, waarvoor u helaas een stuk dieper in uw geldbeugel moet tasten.

Een netbook of minilaptop is een kleine notebook met een klein scherm en een zuinige processor. Dit toestel is geoptimaliseerd om overal te worden meegenomen om te internetten of e-mails te lezen en eventueel kleine teksten te kunnen intikken.

De voordelen van een netbook:
? lage prijs
? betere batterijprestaties

De nadelen van een netbook:
? klein scherm en klein toetsenbord (vaak met kleinere toetsen, die dicht bij elkaar staan)
? vaak langzamer
? geen cd- of dvd-lezer

Terug naar begin

Keuzecriteria bij de aankoop van een draagbare computer

De processor

De processor is het hart van uw draagbare computer. De belangrijkste fabrikant van processor is Intel.

Bij de keuze van een processor speelt het aantal kernen of cores een rol. Wanneer een processor slechts 1 kern bezit, komt er geen aanduiding voor in de processornaam. Bij een processor met 2 kernen spreekt men van een dual core of een core 2 duo-processor.

Voor een laptop (en op dit moment ook nog voor een desktopcomputer) is de dual core veruit de meest gangbare. Als u op een computer werkt, hebt u immers al gauw enkele websites openstaan, samen met uw e-mailprogramma, een tekstverwerker en misschien ook nog een muziekprogramma. En vergeet niet dat ook windows zelf een inspanning vergt van uw processor. Een processor met een kern, wordt dan al gauw vervelend traag.

Voor een netbook wordt dikwijls de Intel Atomprocessor gebruikt. De prestaties van deze processor zijn minder goed dan die van een dual coreprocessor (hij heeft een kloksnelheid van 1,6 GHz, wat veel minder is dan we tegenwoordig van een moderne computer gewoon zijn) maar voor een netbook geldt dat de algemene prestaties ondergeschikt zijn aan de batterijprestaties en deze processor vergt nu eenmaal minder energie.

Terug naar begin

Het werkgeheugen

Voor het werkgeheugen kiest u voor een laptop best 2 GB en zeker nooit minder dan 1 GB. Meer dan 4 GB mag u dan weer beschouwen als weggegooid geld.

Voor een netbook is het werkgeheugen meestal beperkt tot maximum 1 GB. Een ingewikkeld besturingssysteem zoals Windows Vista op een netbook draaien is dus zeker geen goed idee.

Terug naar begin

Het besturingssysteem

De versie van het besturingssysteem die op een laptop geïnstalleerd is zegt meestal al iets over de prestaties en de snelheid die u van deze laptop mag verwachten. Wanneer op een laptop Windows XP geïnstalleerd is betekent dit ofwel dat de notebook eerder bedoeld is voor zakelijk gebruik dan voor multimediatoepassingen, ofwel dat hij gewoon niet snel genoeg is om Windows Vista te draaien.

Op de eenvoudigste laptops of het onderste segment uit de laptopmarkt staat meestal Windows Vista Home Basic geïnstalleerd. We zouden u toch de raad geven eerder voor een laptop met Windows Vista Home Premium of Vista Business te kiezen. Windows Vista Ultimate is een stuk duurder, maar die meerprijs vertaalt zich niet echt in bijzonder veel meerwaarde voor een doorsnee gebruiker.

Zoals we eerder schreven is Windows Vista voor een netbook quasi onmogelijk. Daarom kiezen een aantal fabrikanten van netbooks voor Linux, dat een stuk zuiniger omgaat met het besturingssysteem, maar ook Windows XP Home Edition is zeker een goede – en misschien ook meer vertrouwde – keuze.

Terug naar begin

De harde schijf

Een doorsnee gebruiker heeft in feite genoeg aan een harde schijf van 80 GB. De volumes van de harde schijven zijn echter in korte tijd zo gegroeid zonder een belangrijke meerprijs, dat u in de handel nog moeilijk een laptop zult vinden die niet meteen over een harde schijf van 120 tot 160 GB beschikt.

Bent u geen doorsneegebruiker, maar wel iemand die regelmatig films download, heel veel foto’s opslaat en bewerkt en een uitgebreide muziekcollectie op uw harde schijf bewaart, dan kan een grote harde schijf wel nuttig zijn. Bedenk echter dat dit niet hét keuzecriterium is waarmee u zich door de verkoper moet laten overhalen. Een externe harde schijf is altijd mogelijk en ook die bestaan tegenwoordig in een zeer klein en handig formaat dat u probleemloos overal meeneemt.

Netbooks hadden aanvankelijk meestal geen harde schijf. Ze zijn immers ontworpen om alles via het internet te doen. Voor de beperkte opslag die nodig is om toch een eenvoudig tekstverwerkingsprogramma of een rekenblad op te slaan, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde flashgeheugens, ook Solid State Drives (SSD) genoemd. Hierbij worden de gegevens opgeslagen op een chip in plaats van op een magnetische harde schijf. Een SSD biedt het voordeel snel, energiezuinig en ongevoelig voor schokken te zijn. De netbooks beschikken over kleine SSD’s van enkele gigabytes. Wil men de opslagcapaciteit op SSD opdrijven, dan stijgt ook de prijs vrij sterk. Kiest u voor een netbook met enkel een SSD, dan is de aanwezigheid van kaartlezers en USB-poorten des te belangrijker.

Omdat het gebrek aan harde schijf toch een rem was op de keuze voor een netbook, zijn heel wat fabrikanten intussen toch een harde schijf beginnen voorzien in een aantal netbookmodellen.

Terug naar begin

Batterijprestaties

De onafhankelijkheidsduur van uw batterij is minder belangrijk als u steeds op een vaste plek of binnenshuis werkt waar een stopcontact nooit erg ver uit de buurt is. Maar als u graag echt mobiel bent met uw laptop, dan is de tijd tijdens dewelke uw batterij voldoende stroom levert wel belangrijk. Bedenk echter dat de batterijprestaties die in de handleiding of de reclame worden vermeld, steeds met een korreltje zout moeten worden genomen.

Het is trouwens erg moeilijk om correct aan te geven hoe lang een batterij zal meegaan omdat dat van heel wat factoren afhangt:

? het gebruik dat u van uw computer maakt: bijv. het afspelen van filmpjes en animaties op websites vergt meer energie dan het tonen van gewone tekst. Files wegschrijven gebruikt meer energie dan een tekst intypen enz.
? de energie-instellingen van windows hebben een grote invloed: bijv. de helderheid van het scherm, de standby-instellingen;
? de grootte van het beeldscherm;
? een harde schijf vergt veel meer energie dan een SSD-geheugen;
? Linux verbruikt minder dan Windows.

Vaak geldt: hoe goedkoper de laptop, hoe slechter de batterij. Maar dan hebben we het niet over netbooks.

Netbooks zijn inderdaad goedkope kleine laptops waarvan de batterij wel een goede onafhankelijkheid heeft. Ze zijn immers volledig gericht op mobiliteit en hun batterij is bijgevolg belangrijker dan hun algemeen prestatievermogen. Bepalend voor de tijd die een batterij meegaat, is het aantal cellen. Een batterij met 3 cellen gaat langer mee dan een batterij met 2 cellen, maar zelfs 3 cellen geeft slechts een autonomie van maximaal 2 tot 2,5 uur. 4 cellen zou een onafhankelijkheid van 3 tot 3,5 uur bieden. Maar voor een netbook is een batterij met 6 cellen een aanrader. Zo bent u toch zeker dat uw netbook een autonomie heeft van 5 tot 6 uur.

Terug naar begin

De schermgrootte

De keuze van de schermgrootte hangt vooral af van de persoonlijke voorkeuren. Tegenwoordig beschikken de meeste laptops over een breedbeeldscherm. Enkele bedenkingen bij de keuze van de beeldschermgrootte:

? een groter beeldscherm, geeft niet noodzakelijk grotere teksten. In tegendeel, bij een groter scherm, kunnen de lettertjes kleiner worden.
? een groter scherm verbruikt meer energie, dus gaat de batterij minder lang mee;
? een groter beeldscherm, betekent een grotere laptop. Een 17 inchmodel is courant, maar om overal mee te nemen misschien al wat te groot.
? een klein beeldscherm, betekent dat u op de meeste websites moet scrollen om de hele webpagina te zien.

In de netbooks worden schermen van 7 en van 8,9 inch gebruikt en dat is erg klein. Op een 7 inchscherm zal u in de meeste gevallen zowel horizontaal als vertikaal moeten scrollen om een volledige webpagina te zien. Bij een 8,9 inch scherm met een schermresolutie van 1024×600 pixels krijgt u meestal wel de volledige breedte te zien en dat is al een stuk comfortabeler.

Terug naar begin

Het gewicht

Voor een volwaardige laptop met een echt licht gewicht moet nog steeds een behoorlijke prijs worden betaald. Haast alle fabrikanten hebben wel een zogenaamde ‘ultraportable’ in hun gamma, maar die zal u niet gauw aantreffen onder de ? 1000.

Een netbook is wel vederlicht (de zwaarste wegen ongeveer 1250 g) en goedkoop(vanaf ? 299), maar biedt absoluut niet hetzelfde prestatievermogen.

Terug naar begin

De netwerkverbindingen

Alle laptops hebben tegenwoordig een ingebouwde draadloze netwerkadapter of Wifi en dat geldt ook voor alle netbooks. Hiermee kunt u verbinding maken met een draadloos toegangspunt tot het internet, ook wel access point genoemd. De klassieke draadloze standaarden zijn 802.11b en 802.11g.

Haast alle merken, zowel van laptops als van netbooks hebben ook nog een ethernetaansluiting waarin u een netwerkstekker kunt inpluggen om toegang te krijgen tot uw thuisnetwerk of het netwerk van uw bedrijf.

Terug naar begin

De prijs

Voor ? 400 tot 500 hebt u een laptop van enkele kilo’s, met goede algemene prestaties maar vaak een zwakke batterij.

Voor ? 600 tot ? 800 hebt u een degelijke laptop, maar die toch nog behoorlijk is in gewicht.

Voor de heel lichte ‘ultraportable’ laptops betaalt u al snel een prijs boven de ? 1000.

De meeste netbooks kosten tussen de ? 300 en ? 400.

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content