Een beeldscherm kiezen

Een degelijk beeldscherm is belangrijk voor het gebruikscomfort van uw computer. Enkele tips voor die kunnen helpen bij de aanschaf van een nieuwe monitor.

De techniek

De oude CRT-monitoren met een beeldbuis zijn niet meer te koop. De huidige generatie platte beeldschermen heet lcd. Twee andere termen die veel voorkomen, zijn tft en led. Dit zijn lcd-schermen die van een andere techniek gebruikmaken om het beeld weer te geven. Tft-schermen hebben betere eigenschappen, maar zijn duurder. Hetzelfde geldt voor led-monitors, die iets zuiniger zijn dan lcd. Bent u een gemiddelde gebruiker, dan bent u het beste (en goedkoopste!) uit met een lcd-scherm.

Het formaat

De afmeting van de monitor wordt weergegeven in inches (“), diagonaal gemeten. Een inch is 2,54 cm. Momenteel zijn 17 inch en 19 inch (respectievelijk 43 cm en 48 cm) de standaardformaten. Hiermee kunt u prima uit de voeten voor ‘licht’ gebruik, zoals tekstverwerken, mailen en surfen op internet. Voor zwaarder gebruik, zoals gamen, films kijken en video-/fotobewerking, raden wij een groter formaat aan.

Een alternatief voor video bekijken en bewerken is een breedbeeldscherm; voor games is dit type niet altijd han­dig, omdat slechts een deel van de spellen in breedbeeldformaat is.

De beeldkwaliteit

Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder het beeld. De resolutie (in pixels) geeft het aantal puntjes aan waarmee het beeld in horizontale en verticale richting wordt weergegeven. Hoe groter de monitor, hoe hoger u de resolutie kunt instellen. Elk beeldscherm heeft een optimale ­instelling. Bij veel kleinere monitoren (tot 20 inch) is dat tegenwoordig 1680 x 1050; meer dan voldoende voor eenvoudig gebruik. Voor games en video is 1920 x 1080 (Full HD) een goede keuze; dit is vaak de standaard bij een schermgrootte van 20 inch of meer.

De aansluiting

Let goed op dat u een monitor kiest die de juiste aansluiting heeft voor de computer. Oudere computers hebben vaak alleen een analoge VGA- of D-sub-aansluiting met de bekende pinnetjes. Niet alle beeldschermen beschikken over deze aansluitmogelijkheden. De meeste moderne beeldschermen hebben alleen nog een DVI- of HDMI-aansluiting. Deze zijn digitaal en geven een hogere kwaliteit dan VGA.

De details

Tot slot zijn er zaken die van belang zijn voor foto, video en games. Zo geeft de contrastratio aan hoeveel kleurtinten er zijn tussen de uitersten wit en zwart. Een contrastratio van bijvoorbeeld 1000:1 geeft aan dat duizend tinten kunnen worden weergegeven. Hoe hoger de ratio, hoe kleurrijker het beeld. Een hoge contrastverhouding, van bijvoorbeeld 2000:1, is vooral van belang bij het bewerken van foto’s of voor de beeldkwaliteit bij games en video.

Een andere eigenschap die belangrijk is voor video en games, is de reactiesnelheid van het scherm. Oftewel: hoe snel de beeldpunten van kleur veranderen en daarmee hoe snel bewegend beeld kan worden getoond. Hoe lager het aantal milliseconden (ms), hoe sneller het beeld wordt ververst. Wij raden een reactiesnelheid van 2 ms aan voor snel wisselende beelden, zoals bij games. Bij een lagere reactiesnelheid krijgt u vaak nabeeld op het scherm te zien, ook wel ghosting genoemd.

Kijkt u regelmatig met meerdere mensen tegelijk naar het beeldscherm bijvoorbeeld naar een film dan is een grotere horizontale kijkhoek prettig. Iedereen kan dan goed meekijken vanaf de zijkanten. Een kijkhoek vanaf 170 graden is in zulke situaties ideaal.

Partner Content