© iStock

Digitale foto’s afdrukken

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Digitale foto’s hebben tal van voordelen. U kunt de beste foto selecteren, u kunt ze gemakkelijk bewerken enz. Maar hebt u toch ook nog zo graag foto’s in de hand om te bekijken en bij weg te dromen? We zetten de afdrukmogelijkheden voor u op een rijtje.

Met de klassieke filmpjes maakten we foto’s en wanneer het filmpje vol was, brachten we het weg om het te laten ontwikkelen en de foto’s af te drukken. Die konden we dan gezellig tonen aan vrienden en familie. Maar dat was eerder... Nu zijn de meeste camera’s digitaal. Digitale foto’s worden veel minder vaak afgedrukt en dat betreuren sommige familieleden wel eens. Nochtans kan het even goed als bij de klassieke foto’s. De mogelijkheden zijn zelfs veel ruimer.

De fotohandel

De mogelijkheid die u had voor uw klassieke filmrolletjes bestaat natuurlijk nog steeds: u gaat naar een fotohandel en levert daar een geheugenkaartje af met de selectie van foto’s die u wilt laten afdrukken. Sommige van deze winkels hebben een eigen afdruklabo. Eén tot enkele uren later kunt u dan meestal uw afgedrukte foto’s reeds ophalen. Andere zenden de foto’s door naar een centraal labo. In dat geval pikt u ze enkele dagen later in de winkel op.

Zelf digitale foto’s afdrukken

Indien u thuis een inktjetprinter heeft, dan kunt u in principe al uw digitale foto’s zelf thuis afdrukken. Met een laserprinter kan dat niet, althans niet op fotopapier. Naast de printer hebt u inderdaad ook fotopapier nodig. Voor het klassieke fotoformaat is dat meestal fotopapier van 10 op 15 centimeter, maar u kunt met een klassieke inktjetprinter in principe tot A4-formaat gaan. Sommige printers hebben een afzonderlijke lade voor A4-papier en voor fototpapier van 10 x 15 cm. En tot slot kunt u natuurlijk niets beginnen zonder inkt voor uw printer. Als u al die kosten samenrekent – de aankoopprijs van de printers valt tegenwoordig wel mee, maar papier en inkt zijn niet zo goedkoop – dan is dit wel de duurste manier om digitale foto’s af te drukkenn maar u kunt het natuurlijk lekker thuis doen, wanneer u maar wilt.

Drukt u uw foto’s af met een klassieke inktjetprinter, dan kan dan natuurlijk niet zonder tussenkomst van uw computer. Afhankelijk van het type digitale fototoestel dat u heeft en van de mogelijkheden van uw computer, verbindt u fototoestel en computer via een kabeltje met elkaar om de foto’s op de harde schijf van uw computer te plaatsen, of u plaatst het geheugenkaartje van uw fototoestel rechtstreeks in uw computer.

Tegenwoordig bestaan er ook tal van kleine, handige fotoprinters waarvoor de tussenkomst van een pc niet meer nodig is. Deze printers zijn voorzien van verschillende sleufjes waar de diverse formaten van geheugenkaarten in passen of u kunt er uw fototoestel rechtstreeks mee verbinden via de PictBridge. Via een klein schermpje op de printer kunt u de foto’s die u wilt afdrukken selecteren, kiest u het papierformaat en de afwerking (met of zonder wit randje, meerdere foto’s op één vel fotopapier enz). Met sommige printers kunt u ook eenvoudige bewerkingen van uw foto’s uitvoeren zoals bijvoorbeeld de correctie van rode ogen.

Foto’s bestellen via een printkiosk

In tal van warenhuizen zoals Kruidvat, Makro, Mediamarkt, Carrefour,... en ook in sommige grote stations vindt u tegenwoordig ook printkiosken, die eigenlijk niets meer zijn dan computers die eveneens voorzien zijn van de verschillende sleufjes voor de diverse formaten van geheugenkaarten. U plaatst er uw geugenkaart in waarop de foto’s staan die u wilt afdrukken, u selecteert de foto’s die u wil hebben en u plaatst uw bestelling. De meeste van deze toestellen zijn zeer gebruiksvriendelijk en leiden u stap voor stap door de bestelprocedure.

Het voordeel van dit systeem is dat u de kwaliteit en de goedkopere prijs van een centraal afdruklabo geniet, maar indien nodig ook nog even assistentie kunt vragen aan het winkelpersoneel indien de procedure u niet meteen helemaal duidelijk is. Nadeel is dat u één of twee keer naar de winkel moet vooraleer u uw foto’s hebt.

Fotoprints online bestellen

De derde mogelijkheid bestaat erin uw foto’s te bestellen vanuit uw luie zetel thuis of – iets makkelijker werken – vanachter uw bureau of werktafel. Wat u hiervoor nodig heeft is een computer en een internetverbinding. U selecteert met uw computer de foto’s die u wilt laten afdrukken en verstuurt ze via het internet digitaal naar een centraal fotolabo. Dit labo drukt de foto’s af en zend ze met de post naar u thuis. Dit systeem is per afdruk het goedkoopst, al mag u bij het vergelijken van prijzen niet vergeten rekening te houden met de verzeldkosten die worden aangerekend.

Er bestaan tal van aanbieders voor deze onlineservice (bv: myphotobook.be, smartphoto.be, nl.photobox.be, ...). Het loont dus zeker de moeite om even op verkenning te gaan op het internet en prijzen en services te vergelijken. Hiel wat online fotoservices bieden nieuwe klanten een aantal gratis afdrukken aan. Daarom alleen al loont het de moeitje even rond te kijken. Maar bedenk wel dat u meestal wel de vaste opstartkost en de verzendingskosten moet betalen.

Bekijk bijvoorbeeld ook hoe u de foto’s kunt uploaden, welke bestandsformaten u kunt opladen (gif, jpg, tif, bmp,...) wat de leveringstijd van de foto’s is, hoe ze geleverd worden (per post, koerier, in de winkel...), wat de betalingsmogelijkheden zijn, welke extra kosten er naast de prijs per foto worden aangerekend, welke beeldformaten u kunt kiezen enz.

De werkwijze is zowat overal dezelfde. Ofwel bestelt u uw foto’s door ze rechtstreeks via uw browser op te laden op de website van de aanbieder, ofwel downloadt u eerst een gratis programmaatje van de aanbieder dat u op uw computer installeert. Sommige van deze programma’s laten u toe – het ene al verregaander dan het andere – eerst uw foto’s te bewerken vooraleer u ze doorzendt om ze te laten afdrukken. Bij de ene aanbieder betaalt u meteen met een creditkaart, bij de andere ontvangt u samen met uw foto’s een overschrijvingsformulier om uw betaling uit te voeren.

Fotoformaten

Klassieke fototoestellen leveren foto’s die een verhouding hebben van 2 hoog op 3 breed (2:3). Het merendeel van de digitale fototoestellen hanteert een verhouding van 3 hoog op 4 breed (3:4). Sommige digitale fototoestellen laten u de keuze tussen de verhouding 2:3 en 3:4.

Houdt bij het afdrukken rekening met deze verhoudingen en kies voor een leverancier die fotoprints aanbiedt in de verhouding die u wenst. Dat kan de standaard 3:4 verhouding zijn van uw digitale fototoestel, maar u kunt net zo goed de verhouding 2:3 verkiezen omdat die afdrukken bijvoorbeeld beter in uw fotomapjes passen. In dat geval wordt een foto die genomen werd met 3:4 verhoudingen ofwel uitvergroot, waarbij boven en onder eenstrook van de foto wegvallen, ofwel krijgt u afdrukken met links en rechts een witte rand.

Beeldresolutie

Bij de digitale fototoestellen swingen de pixels (het aantal beeldpunten) tegenwoordig de pan uit. Maar heeft u zo’n hoog aantal pixels ook echt nodig? Alles hangt ervan af wat u achteraf met uw foto’s wilt doen.

Voor een foto die wordt afgedrukt op gewoon formaat bekomt u een zeer kwaliteitsvolle afdruk bij een resolutie van 300 ppi (pixels per inch). Maakt u foto’s met een veel lagere resolutie dan worden de afzonderlijke pixels als vierkante blokjes zichtbaar op de foto. Een hogere resolutie voegt niets toe aan de kwaliteit van de afdruk, maar vergt wel veel meer tijd om door te sturen via het internet.

Wilt u nu weten welk toestel u moet hebben om foto’s met een resolutie van 300 ppi te maken, dan moet u even rekenen. Een inch is 2,54 cm. 300 pixels of beeldpunten per 2,54 cm, geven omgerekend 118 pixels per centimeter.

Om een foto kwalitatief af te drukken op het formaat 10 x 15 cm hebt u dus 10 x 118 x 15 x 188 = 2 088 600 pixels, of 2 megapixels nodig.

Wilt u foto’s gaan uitvergroten, laten afdrukken op posterformaat of op canvas enz. dan wordt het natuurlijk een heel ander rekensommetje. Wilt u dan nog 300 ppi halen, dan moet u al met professionele toestellen werken. Maar in de praktijk volstaan in dit geval eigenlijk minder dan 118 pixels per centimeter omdat u meestal niet met uw neus op deze foto’s zit. En naarmate de kijkafstand vergroot, volstan minder beeldpunten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content