© iStock

Digitale boeken lezen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Tegenwoordig is er onder de e-books aan keuze absoluut geen gebrek meer. Daar waar bij de start vooral Engestalige literatuur beschikbaar was onder digitale vorm, worden er tegenwoordig ook tienduizenden Nederlandstalige boeken aangeboden. Waarin verschillen deze e-books van hun papieren tegenhangers?

Terwijl digitale muziek een stijle opgang maakte en zo goed ingeburgerd is dat haast iedereen wel één of andere digitale muziekdrager heeft, blijven velen boeken en ook de meeste kranten en tijdschriften hardnekkig op papier lezen. Nochtans kan een tekst omzetten in een digitaal formaat al heel wat langer dan muziek omzetten.

Wat is een e-book?

Een e-boek of e-book (volgens Van Dale is de correcte Nederlandse spelling “e-boek”. In de praktijk wordt eBook en e-book ook veel gebruikt), de digitale tegenhanger van een klassiek op papier gedruk boek, is een elektronische tekst waarbij je niet de hele tijd door naar beneden moeten scrollen om deze te lezen, maar die voorzien is van een pagina-indeling zoals een fysiek boek.

Veel uitgevers kiezen ervoor om hun e-books tegen kopiëren te beveiligen middels Adobe digital rights management (drm). Het e-book bestand kan dan pas gelezen worden als deze is geactiveerd. Zo wordt voorkomen dat e-books zomaar onbeperkt zouden kunnen worden gekopieerd. Betekent dat dat je het door jou aangekochte e-boek slechts op 1 toestel kan lezen? Neen, aan een Adobe-gebruikersnaam kan je 6 toestellen koppelen.

Er bestaan verschillende bestandsformaten voor e-books. Het pdf-formaat – dat u allicht reeds kent van onze gratis computergidsjes en onze receptenboekjes – wordt wel eens gebruikt voor e-books. Het nadeel van dit formaat is dat het moeilijk leesbaar is op kleine schermen.

Veel populairder voor e-books is bijvoorbeeld het ePub-formaat. Voordeel daarvan is dat de tekst zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm waarop je het e-boek leest. Op een e-reader kan je de lettergrootte van deze e-books aanpassen zodanig dat het voor jou prettig leest.

Hét grote voordeel van een e-book? Het neemt geen plaats in, het weegt niets, je kan een heel uitgebreide bibliotheek van honderden boeken opslaan in één klein apparaat. Welke boekenfanaat wil nu niet graag zijn hele oekenkast in zijn binnenzak kunnen meenemen?

E-boeken worden doorgaans gelezen op een e-reader, een elektronisch apparaat, dat qua uitzicht vergelijkbaar is met een kleine tablet. Maar ze kunnen ook op de computer gelezen worden met bepaalde software of op tablets en smartphones mits je er een app op zet om e-books te lezen.

Wat is een e-reader?

De e-reader is een apparaat dat specifiek ontwikkeld is voor het lezen van e-boeken. Het apparaat weegt minder dan een papieren boek en maakt gebruik van de innovatieve e-inktechnologie. Een e-inkscherm bestaat uit miljoenen minuscule bolletjes die gevangen zitten in een doorschijnende plasticlaag. Die bolletjes bevatten elektrisch geladen pigmenten. De witte pigmenten zijn positief geladen, de zwarte pigmenten negatief. Het scherm wordt beschreven via een elektrische lading, die de positie van de witte en zwarte deeltjes bepaalt.

Dankzij deze technologie gaat de batterij zeer lang mee, langer dan 7000 pagina’s lectuur. Een e-reader verbruikt immers alleen energie wanneer de tekst op het scherm verandert. Tussendoor, terwijl u leest, wordt er geen energie verbruikt. Het grote verschil tussen deze schermtechnologie en bvb. een traditioneel scherm van een laptop, is dat het in principe onverlicht is en dat de teksten veel scherper afgelijnd op het scherm verschijnen, zodat een beeld ontstaat dat even rustig is voor de ogen als een gedrukte tekst met echte inkt. Een nadeel is wel dat er voorlopig geen kleur mogelijk is. Wie zijn boeken elektronisch wil lezen, moet genoegen nemen met een zwart-witscherm. Bij e-readers zonder ingebouwde verlichting, moet er ook wel voldoende omgevingslicht zijn. Maar tegenwoordig zijn er ook een aantal e-readers met ingebouwde schermverlichting. Deze verlichting kun je inschakelen wanneer het te donker is om goed te kunnen lezen.

Digitale boeken lezen

In volgende artikels gaan we dieper in op de voor- en nadelen van e-books, vergelijken we het lezen met een e-reader tegenover het lezen van e-books op een tablet, bekijken we een aantal e-readers van nabij, leggen we haarfijn uit hoe je e-books koopt en op je e-reader of tablet plaatst, hoe je je digitale bibliotheek ordent enz. Kom dus zeker regelmatig een kijkje nemen in dit groeiende dossier ‘Digitaal lezen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content