De koelkast, de keukenrobot, de oven... almaar meer huishoudtoestellen zijn vandaag verbonden met het internet. En dat zorgt niet enkel voor meer gebruiksgemak.

De verwarming weegt meestal het zwaarste door op je energiefactuur, of het nu om gas, stookolie of elektriciteit gaat. Een slimme thermostaat kan je helpen te besparen, maar zoals steeds zijn er voorwaarden.

Het geconnecteerde deurslot heeft de wind in de zeilen. De nieuwe sleutel is digitaal, zit in je smartphone, is handig en maakt nieuwe diensten mogelijk. Maar eerst die drempelvrees overwinnen.

De Vlaamse regering investeert 120.000 euro in de ontwikkeling van een digitale kluis waar elke burger zijn persoonlijke data, zoals gezondheidsgegevens, veilig kan bewaren. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ontwikkelt het platform mee in een breder partnerschap.

Binnen, maar ook buiten. Overal duiken ze op. Bewakingscamera's zijn stilaan alomtegenwoordig en slapen nooit. Maar zijn ze ook aan elkaar gewaagd?

De Antwerpse start-up Nobi heeft een lamp ontwikkeld die alleenstaande ouderen helpt bij een val. Met artificiële intelligentie detecteert het apparaat wanneer de persoon valt, contacteert familie of de hulpdiensten en kan de deur openen voor hen.

Zoek je een oplossing om grote hoeveelheden gegevens te bewaren en gemakkelijk overal mee naartoe te nemen? Met een externe harde schijf is dat kinderspel. Maar welk type kies je best?

Hou je van opera, van jagen, zeilen, trektochten, ornithologie of misschien van astronomie? In al die gevallen heb je een verrekijker nodig. Maar niet meteen dezelfde!

De FOD Beleid en Ondersteuning waarschuwt voor phishing via de eBox, de digitale brievenbus van de overheid. Sinds 15 juni circuleert een phishingmail waarin staat dat men in aanmerking komt voor een 'coronacompensatie' via de eBox.

Eind maart startte de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel een tijdsbestedingsstudie om na te gaan hoe het dagelijks leven van mensen eruitziet tijdens de coronamaatregelen.

Sinds de start van de coronamaatregelen heeft liefst 3 op de 4 Belgen videogesprekken met familie, vrienden of kennissen gevoerd. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 1.500 Belgen in opdracht van Telenet. Vooral grootouders en kleinkinderen, en ouders met kinderen die niet langer thuis wonen (61%), belden tijdens de lockdown met elkaar over video.

Ga je voor een eenvoudige stappenteller of voor een heuse microcomputer aan je pols? Ze hebben elk hun troeven en dat maakt kiezen des te moeilijker.

Haal je oude 33- en 45-toerenplaten vanonder het stof en geef ze een nieuw leven door ze in digitale bestanden om te zetten.