© Getty Images/iStockphoto

De gezondheid van morgen is digitaal

Almaar meer nieuwe technologische hulpmiddelen zorgen ervoor dat de manier waarop artsen en wijzelf onze gezondheid opvolgen in de toekomst compleet zal worden omgegooid. En het begint al bij de huisarts.

Op termijn zal onze woning met allerlei systemen – sensoren, apparaten die draadloos met het internet zijn verbonden, ... – worden uitgerust die metingen kunnen uitvoeren, rapporten naar onze huisarts kunnen sturen en hem/haar zelfs kunnen waarschuwen als er een probleem is dat een interventie vereist. Het is goed denkbaar dat bepaalde onderzoeken automatisch zullen worden uitgevoerd. Voor een urinetest, bijvoorbeeld, zal je dan niet langer bij je huisarts langs moeten. De test zal worden uitgevoerd via je eigen toilet. Dat zal je kunnen identificeren (via je vingerafdruk of smartphone) en uitgerust zijn met een intelligente sensor die bepaalde stoffen in je urine kan meten, en met een transmissiesysteem zoals bluetooth of wifi. Sciencefiction? Helemaal niet: het Japanse Toto, een belangrijke fabrikant van sanitair, heeft al jaren geleden een concept in die zin ontwikkeld. Andere fabrikanten zijn gevolgd. De vraag is dus niet langer of deze toekomst werkelijkheid zal worden, maar wanneer dat zal gebeuren. Eigenlijk neemt de toekomst nu al bezit van onze woning: discreet, bijna onmerkbaar, langzaam maar zeker.

Niet enkel wereldspelers

Zo richt Nokia, dat zich heeft teruggetrokken uit de markt van de mobiele telefonie, zich voortaan op de medische sector. Enkele maanden geleden telde de Finse fabrikant zo’n 170 miljoen euro neer om het kleine Franse bedrijf Withings over te nemen. Zijn activiteit? Draadloos verbonden apparaten zoals de Body Cardio-weegschaal, die niet alleen je gewicht meet maar ook je lichaamssamenstelling: je vetmassa, spiermassa, vochtgehalte en botmassa. Deze gegevens hebben uiteraard geen zuiver medische waarde, maar de manier waarop ze evolueren legt wel trends bloot die kunnen wijzen op een eventueel probleem.

Naast dit en andere apparaten, heeft Withings onlangs ook een nieuwe soort thermometer gelanceerd: de Thermo. Je plaatst hem ter hoogte van de slagader in je slaap en zonder contact te maken met je huid meet hij je temperatuur in amper twee seconden. De weegschaal en de thermometer van het Franse bedrijf hebben Nokia overtuigd. En de Finnen zijn niet de enigen die belangstelling hebben voor de gezondheidsmarkt. Google, IBM, Apple en allerlei start-ups uit Silicon Valley en elders ontwikkelen slimme systemen die artsen helpen een maximum aan informatie te analyseren in minder dan de tijd die dokters nodig hebben om “Zeg eens AAA” te zeggen.

Booming business

Dichter bij huis spitst ook het Nederlandse Philips zich voortaan toe op gezondheid, met onder meer luchtzuiveringstoestellen (de 3000 reeks) die pollen, stof, bacteriën enz. uit de lucht halen. En met slimme elektrische tandenborstels (Sonicare FlexCare Platinum) uitgerust met timers en sensoren verbonden met je smartphone. Alle studies bevestigen het: de wereldmarkt van de draadloos verbonden gezondheidsapparaten is booming business. Analisten van onderzoeksbureau Deloitte verwachten dat deze sector zal vertienvoudigen tegenover 2013, van 2,4 miljard dollar naar 21,5 miljard dollar. Een astronomisch bedrag dat de interesse wekt van heel veel marktspelers. Grote, zoals degene die we al hebben genoemd, maar ook kleinere.

Zo is er de Zembro-armband die alarm slaat als je ten val komt, flauwvalt of er zich plots een ander gezondheidsprobleem voordoet. Die armband werd niet ontwikkeld door een elektronica- of digitale gigant maar door een kmo uit Gent. Uniek is dit bedrijf niet, ook in ons land blijkt gezondheid een hot item. Zo werd in het Waalse Villers-le-Bouillet de Luminette ontwikkeld, een lichttherapiebril die je ook tijdens je dagdagelijkse activiteiten kan dragen en die nu wereldwijd wordt geëxporteerd.

Partner Content