Een gepersonaliseerde startpagina

Iedere keer wanneer u uw internet browser opstart, verschijnt de eerste pagina die staat ingesteld: de startpagina. Omdat een zoekmachine een handig startpunt is, hebben veel mensen Google als startpagina ingesteld. Maar het kan nog handiger: een zelf ingerichte startpagina met iGoogle.

De iGoogle-pagina is een van de vele extra's die Google te bieden heeft. Met iGoogle voegt u allerlei interactieve gadgets toe op uw startpagina. Bijvoorbeeld het laatste nieuws, de weersverwachting en de nieuwste puzzels. De link van iGoogle staat beetje onopvallend weggestopt in het menu rechtsbovenin de homepagina van de Google zoekmachine. Ga naar www.google.be en klik op de link iGoogle.

Er verschijnt nu een apart venster waarin u opgeeft waar uw interesses liggen. Nieuws en gadgets in die categorieën zullen automatisch op uw pagina terug te vinden zijn. Later kunt u dit altijd nog aanpassen.

 • Kies de gewenste categorieën.
 • Selecteer vervolgens een thema voor de startpagina. De pagina zal volgens dit thema aangekleed worden.
 • Tot slot kiest u een locatie. Standaard staat als lans België ingevuld. Uw woonplaats moet u nog zelf opgeven. Met deze plaats zal rekening worden gehouden bij het tonen van bepaalde informatie op de startpagina. Als uw woonplaats er niet bij staat, kunt u eventueel een plaats in de buurt kiezen.
 • Als u alles naar wens heeft ingevuld, klikt u op Uw pagina bekijken.

Uw startpagina bekijken

U ziet nu de eerste versie van uw iGoogle startpagina. De gadgets op de Startpagina van iGoogle zijn in eerste instantie voor iedereen hetzelfde: zoals zoekvakken waarmee u direct kunt zoeken in de internet encyclopedie Wikipedia en de videosite YouTube. Er is ook een geel takenlijstje waarop u bijvoorbeeld afspraken kunt zetten.

Aan de hand van uw opgegeven interesses ziet u links op de pagina een aantal opties die toegang bieden tot meer informatie in de betreffende categorie. Klik op een van deze links, bijvoorbeeld Nieuws, en u krijgt alleen informatie te zien die hiermee te maken heeft. Klik op de link Startpagina om de volledige startpagina weer te zien.

Uw startpagina aanpassen

De startpagina kunt u naar eigen smaak aanpassen. Als u bijvoorbeeld niet helemaal tevreden bent over de aankleding van de pagina, zet u een gadget gewoon op een andere plek:

 • Houd u de muisaanwijzer in de gele titelbalk van een gadget, naast de knop met het pijltje omlaag. De muispijl verandert nu in vier pijlen.
 • Druk de muisknop in en sleep de gadget naar een andere plek.

Als u een gadget niet meer op uw pagina wilt hebben, verwijdert u hem simpelweg:

 • Klik in de gele titelbalk op de knop met het pijltje omlaag. Er verschijnt een menu.
 • Klik op Deze gadget verwijderen.
 • Klik op OK.
 • Er verschijnt nu nog een bericht bovenin de startpagina met de tekst: De inhoud "..." is verwijderd.
 • Klik op Sluiten.

U kunt ook nieuwe gadgets toevoegen aan uw startpagina:

 • Klik rechtsboven op de pagina op de optie Items toevoegen.
 • U ziet een aparte pagina met gadgets. Om meer informatie te lezen, klikt u op de link bij een gadget. Om een gadget toe te voegen: klik op de knop Nu toevoegen.
 • Klik links bovenin de pagina op Terug naar iGoogle-startpagina.
 • De gadget is toegevoegd.

Bij het aanmaken van de startpagina heeft u het thema opgegeven. Als u dit wilt veranderen:

 • Klik rechtsboven op de pagina op Thema ... wijzigen.
 • Klik op Nu toevoegen bij een nieuw thema.

Instellen als startpagina

Als u eenmaal een iGoogle-startpagina heeft aangemaakt, zult u hem waarschijnlijk ook als startpagina in uw internet browser willen instellen. Dat doet u als volgt:

In Internet Explorer 8:

 • Zorg ervoor dat de startpagina in het venster staat.
 • Klik op de knop met het pijltje naast de knop Startpagina (afbeelding huis).
 • Klik op Startpagina toevoegen of wijzigen...
 • Maak uw keuze voor de startpagina.
 • Klik op Ja.

In Mozilla Firefox:

 • Zorg ervoor dat de startpagina in het venster staat.
 • Klik op Extra, Opties...
 • Klik op Algemeen.
 • Klik op Huidige pagina gebruiken.
 • Klik op OK.

Als u weer terug wilt naar werken met de gewone Google-pagina klikt u rechtsboven op de pagina op 'Klassieke startpagina'.

Nog meer Google extra's

Links bovenaan de startpagina van Google zit nog een onopvallende link, met tal van extra opties van Google. Klik linksboven in het venster op 'meer' en dan de optie 'en nog veel meer'. U ziet een nieuwe pagina met een hele lijst extra mogelijkheden aangeboden door Google.

De Google-mogelijkheden en -programma's zijn onderverdeeld in een aantal categorieën.

In de categorie Zoeken staan uitgebreide opties voor het zoeken op van alles en nog wat met Google, plus nog een aantal extra gereedschappen. U kunt bijvoorbeeld zoeken op informatie uit boeken, wetenschappelijke artikelen en weblogs. Met Earth en Maps bekijkt u de wereld aan de hand van een uitgebreide hoeveelheid kaarten en satellietfoto's.

Nog een aantal opvallende items in de categorie Zoeken zijn:

Google Chrome - De internetbrowser van Google zelf. Kan de concurrentie met Internet Explorer goed aan.

Rekenmachine - Een online rekenmachine waarmee u simpele- en moeilijke sommen uitrekent en eenheden omrekent.

Toolbar - Voegt de Google-werkbalk toe aan uw internet browser. Zo heeft u op iedere website knoppen bij de hand voor snel en makkelijk zoeken.

In de categorie Verkennen en vernieuwen rechts staat de optie Labs, waarmee u nieuwe Google-opties en -programma's die nog in de testfase zitten, kunt uittesten en evalueren.

Rechts onderin ziet u de categorie Mobiele Toepassingen met opties voor het downloaden van Google op uw mobiele telefoon, wanneer deze geschikt is voor internet.

In de categorie Communiceren, tonen en delen staan de Google-programma's waarmee u het werken op de computer of internet makkelijker kunt maken. Populaire programma's zijn:

Agenda - Voor het bijhouden van afspraken online, zodat u overal altijd bij uw agenda kunt.

Blogger - Programma waarmee u zelf makkelijk een weblog -online dagboek- kunt maken en bijhouden.

Documenten - Een soort online Office, waarmee u documenten, spreadsheets en presentaties online kunt maken en bijhouden.

Gmail - Webmail versturen en ontvangen. De Google-versie van Hotmail.

Picasa - Populair programma om foto's op uw computer te beheren en bewerken. U kunt het ook gebruiken om eenvoudig een online fotoalbum mee te onderhouden via Google Fotoalbums.

Talk - Programma waarmee u kunt chatten en online bellen. Google-versie van Windows Messenger.

Aanmelden bij Google

Voor veel van de Google-toepassingen moet u eerst een Google account hebben. Dat is simpel aan te maken via een programma:

 • Klik bijvoorbeeld op Agenda.
 • Klik op de knop Een account maken rechts in het venster.
 • In het formulier geeft u een geldig e-mailadres op. Het wachtwoord mag u zelf bedenken. Vul daarna de rest van het formulier in en klik op de knop: Ik ga akkoord. Maak mijn account.
 • U ontvangt nu via uw mailprogramma een e-mail van Google met de titel Google e-mailverificatie. Open deze mail en klik op de aangegeven link.
 • In uw internetbrowser gaat u nu automatisch naar een pagina met de bevestiging van uw aanmelding.
 • Klik op Klik hier om door te gaan.
 • U bent nu automatisch ingelogd en kunt meteen aan de slag met Agenda.

De volgende keer dat u met Agenda of andere Google-programma's wilt werken, kunt u nu deze inloggegevens gebruiken. U zult bij sommige programma's dan nog wel de eerste keer wat extra informatie voor het programma zelf moeten opgeven.

Bij ieder programma is een Help te vinden in het menu rechtsboven in het venster. Als u op de link Help klikt, ziet u de handleiding bij het programma. Vergeet niet uit te loggen als u stopt met een programma, anders kan iemand anders op uw computer bij uw gegevens komen. Om uit te loggen klikt u op Afmelden in het menu rechtsboven.

Iedere keer wanneer u uw internet browser opstart, verschijnt de eerste pagina die staat ingesteld: de startpagina. Omdat een zoekmachine een handig startpunt is, hebben veel mensen Google als startpagina ingesteld. Maar het kan nog handiger: een zelf ingerichte startpagina met iGoogle.De iGoogle-pagina is een van de vele extra's die Google te bieden heeft. Met iGoogle voegt u allerlei interactieve gadgets toe op uw startpagina. Bijvoorbeeld het laatste nieuws, de weersverwachting en de nieuwste puzzels. De link van iGoogle staat beetje onopvallend weggestopt in het menu rechtsbovenin de homepagina van de Google zoekmachine. Ga naar www.google.be en klik op de link iGoogle.Er verschijnt nu een apart venster waarin u opgeeft waar uw interesses liggen. Nieuws en gadgets in die categorieën zullen automatisch op uw pagina terug te vinden zijn. Later kunt u dit altijd nog aanpassen. U ziet nu de eerste versie van uw iGoogle startpagina. De gadgets op de Startpagina van iGoogle zijn in eerste instantie voor iedereen hetzelfde: zoals zoekvakken waarmee u direct kunt zoeken in de internet encyclopedie Wikipedia en de videosite YouTube. Er is ook een geel takenlijstje waarop u bijvoorbeeld afspraken kunt zetten.Aan de hand van uw opgegeven interesses ziet u links op de pagina een aantal opties die toegang bieden tot meer informatie in de betreffende categorie. Klik op een van deze links, bijvoorbeeld Nieuws, en u krijgt alleen informatie te zien die hiermee te maken heeft. Klik op de link Startpagina om de volledige startpagina weer te zien.De startpagina kunt u naar eigen smaak aanpassen. Als u bijvoorbeeld niet helemaal tevreden bent over de aankleding van de pagina, zet u een gadget gewoon op een andere plek:Als u een gadget niet meer op uw pagina wilt hebben, verwijdert u hem simpelweg:U kunt ook nieuwe gadgets toevoegen aan uw startpagina:Bij het aanmaken van de startpagina heeft u het thema opgegeven. Als u dit wilt veranderen:Als u eenmaal een iGoogle-startpagina heeft aangemaakt, zult u hem waarschijnlijk ook als startpagina in uw internet browser willen instellen. Dat doet u als volgt:In Internet Explorer 8:In Mozilla Firefox:Als u weer terug wilt naar werken met de gewone Google-pagina klikt u rechtsboven op de pagina op 'Klassieke startpagina'.Links bovenaan de startpagina van Google zit nog een onopvallende link, met tal van extra opties van Google. Klik linksboven in het venster op 'meer' en dan de optie 'en nog veel meer'. U ziet een nieuwe pagina met een hele lijst extra mogelijkheden aangeboden door Google.De Google-mogelijkheden en -programma's zijn onderverdeeld in een aantal categorieën. In de categorie Zoeken staan uitgebreide opties voor het zoeken op van alles en nog wat met Google, plus nog een aantal extra gereedschappen. U kunt bijvoorbeeld zoeken op informatie uit boeken, wetenschappelijke artikelen en weblogs. Met Earth en Maps bekijkt u de wereld aan de hand van een uitgebreide hoeveelheid kaarten en satellietfoto's.Nog een aantal opvallende items in de categorie Zoeken zijn:Google Chrome - De internetbrowser van Google zelf. Kan de concurrentie met Internet Explorer goed aan.Rekenmachine - Een online rekenmachine waarmee u simpele- en moeilijke sommen uitrekent en eenheden omrekent.Toolbar - Voegt de Google-werkbalk toe aan uw internet browser. Zo heeft u op iedere website knoppen bij de hand voor snel en makkelijk zoeken.In de categorie Verkennen en vernieuwen rechts staat de optie Labs, waarmee u nieuwe Google-opties en -programma's die nog in de testfase zitten, kunt uittesten en evalueren.Rechts onderin ziet u de categorie Mobiele Toepassingen met opties voor het downloaden van Google op uw mobiele telefoon, wanneer deze geschikt is voor internet.In de categorie Communiceren, tonen en delen staan de Google-programma's waarmee u het werken op de computer of internet makkelijker kunt maken. Populaire programma's zijn:Agenda - Voor het bijhouden van afspraken online, zodat u overal altijd bij uw agenda kunt.Blogger - Programma waarmee u zelf makkelijk een weblog -online dagboek- kunt maken en bijhouden.Documenten - Een soort online Office, waarmee u documenten, spreadsheets en presentaties online kunt maken en bijhouden.Gmail - Webmail versturen en ontvangen. De Google-versie van Hotmail.Picasa - Populair programma om foto's op uw computer te beheren en bewerken. U kunt het ook gebruiken om eenvoudig een online fotoalbum mee te onderhouden via Google Fotoalbums.Talk - Programma waarmee u kunt chatten en online bellen. Google-versie van Windows Messenger.Voor veel van de Google-toepassingen moet u eerst een Google account hebben. Dat is simpel aan te maken via een programma:De volgende keer dat u met Agenda of andere Google-programma's wilt werken, kunt u nu deze inloggegevens gebruiken. U zult bij sommige programma's dan nog wel de eerste keer wat extra informatie voor het programma zelf moeten opgeven.Bij ieder programma is een Help te vinden in het menu rechtsboven in het venster. Als u op de link Help klikt, ziet u de handleiding bij het programma. Vergeet niet uit te loggen als u stopt met een programma, anders kan iemand anders op uw computer bij uw gegevens komen. Om uit te loggen klikt u op Afmelden in het menu rechtsboven.